Pilne ostrzeżenie sanepidu dotyczące popularnych akcesoriów kuchennych

GIS - wycofanie partii herbaty miętowej - Pyszności

Uwaga! Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktów Łyżka Kamille i Szpatułka Kamille. Te substancje są naprawdę szkodliwe dla zdrowia. Czym są i czy produkt został wycofany z obiegu? Poniżej zdradzamy więcej szczegółów ostrzeżenia sanepidu.

Ostrzeżenie sanepidu:

W poniedziałek Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że produkty o nazwach Łyżka Kamille, Szpatułka Kamille. Dokładny numer partii to:

  • Łyżka – KM 5023,
  • szpatułka – KM 5022

Poniżej przedstawiamy szczegóły dotyczące produktu, które zostały opublikowane na stronie GIS.

Ostrzeżenue sanepidu

Szpatułka – KM 5022-Pyszności; Foto: gov.pl

Kolejny produkty:

Ostrzeżenie Sanepidu

Łyżka – KM 5023-Pyszności; Foto: gov.pl

Jakie są ustalenia sanepidu?

Jak czytamy w komunikacie GIS, producent prowadzi aktualnie postępowanie wyjaśniające na podstawie własne, posiadane badania właścicielskie oraz dostępną dokumentację. Sprzedaż produktu jest wstrzymana.

Dystrybutorzy zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji. Zalecono im niezwłocznie wycofanie kwestionowanych partii wyrobów, by nie miały już kontaktu z żywnością ze wszystkich punktów handlowych, oraz zwrot do magazynu importera. Proces wycofania produktu z rynku jest cały czas w toku. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?

Pierwszorzędowych aminy aromatyczne to związki o działaniu rakotwórczym. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem zaklasyfikowała większość z nich do grupy substancji potencjalnie kancerogennych. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są powszechnie stosowane przy produkcji niektórych tworzyw sztucznych.

W tym przypadku zostały użyte do zrobienia łyżki i szpatułki. Ten surowiec stosuje się też w produkcji opakowań i innych przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Określone reakcje chemiczne powodują, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne mogą migrować do żywności w ilościach przekraczających dopuszczalne limity. Zdecydowanie bezpieczniej jest używać w kuchni drewnianych akcesoriów kuchennych.

gis

Czerwone mięso-Pyszności; Foto: Canva

Działanie rakotwórcze innych produktów spożywczych

O działaniu rakotwórczym niektórych substancji mówi się bardzo dużo. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem przedstawia wszystkie potencjalne substancje, które mogą być rakotwórcze na podstawie badań. Na swojej liście ma kilka grup produktów spożywczych przyczyniających się do powstawania nowotworów.

Należą do nich: mięso czerwone, wnioski te są głównie na podstawie badań dotyczących raka jelita grubego, ale potwierdzono także zwiększoną kancerogenność i wyższe występowanie raka piersi i raka prostaty. Dodatkowo na liście znajdują się alkohol i bardzo gorące napoje te powyżej 65 stopni Celsjusza.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×