Kupiłeś te pierogi? Natychmiast je wyrzuć, ostrzeżenie GIS
Czwartego kwietnia Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ogłoszenie publiczne, w którym informuje o wycofaniu z obrotu jednej partii pierogów z mięsem. Jak wskazuje, w produkcie wykryto obecność bakterii, która może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Ta zaś jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, osób starszych i z obniżoną opornością. Wycofany produkt nie powinien być spożywany.
05.04.2023 | aktual.: 05.04.2023 20:42
Główny Inspektorat Sanitarny przekazał w komunikacie, że w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii pierogów z mięsem wieprzowym.
Wycofany produkt przez GIS
Inspektorat wskazuje w ogłoszeniu, że mowa konkretnie o pierogach z mięsem wieprzowym (500 g) marki Wiejski Młyn lub Swojscy oznaczonych numerem partii 079 i terminem przydatności do spożycia: 11, 12 oraz 15 kwietnia 2023 r. Produkt wycofano w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej, która stwierdziła obecność bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii pierogów.
Poinformowano również, że producent zdecydował wycofać z obrotu pierogi z serem, które zostały wyprodukowane tego samego dnia (20 marca 2023 r.). To konkretnie produkt o numerze partii 079 i terminie przydatności do spożycia: 15, 17 oraz 18 kwietnia 2023 r. Producent uruchomił procedurę wycofania z obrotu produktów, a nadzorują go m.in. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Natomiast postępowanie wyjaśniające prowadzone przez zakład produkcyjny znajduje się pod pieczą Inspekcji Weterynaryjnej.
Listerioza. Jakie są objawy zakażenia?
Listerioza to choroba wywołana przez bakterię Listeria monocytogenes. Objawy listeriozy mogą obejmować gorączkę, bóle głowy, nudności, wymioty, biegunkę, a także poważne zakażenia układu nerwowego i krwionośnego. U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około trzy tygodnie, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź też przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko. Listerioza jest często diagnozowana na podstawie wyników badań laboratoryjnych, w tym badań krwi i wymazu z gardła. W leczeniu choroby stosuje się antybiotyki. W przypadku wystąpienia objawów po spożyciu produktu objętego komunikatem należy skontaktować się z lekarzem.
Zobacz także wielki test majonezów z supermarketów 2023. Który ma najlepszy skład?