NewsyPilne ostrzeżenie sanepidu dotyczące talerzy. Na ich powierzchni znaleziono ołów

Pilne ostrzeżenie sanepidu dotyczące talerzy. Na ich powierzchni znaleziono ołów

Sanepid wycofuje chipsy- Pyszności; Foto: Canva.com
Sanepid wycofuje chipsy- Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

18.08.2022 15:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Niedawno Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła badania dotyczące danej partii ceramicznych talerzy. Okazało się, że naczynia zawierają w sobie niebezpieczny dla zdrowia składnik, który może przenikać do żywności. Poniżej podajemy więcej szczegółów na ten temat.

Ołów na powierzchni talerzy

Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie dotyczące partii ceramicznych talerzy. Okazuje się, że naczynia zawierają ołów, który może migrować do jedzenia. W konsekwencji taka żywność wpływa negatywnie na nasze zdrowie. 

Poniżej podajemy najważniejsze informację dotyczące ceramicznych talerzy. Należy zaznaczyć, że zostały one podane przez Państwowa Inspekcję Sanitarną.

Nazwa produktu: Talerz płaski 19 cm "Ambition Junior"

Numer partii: 281799BB

Kod EAN: 5904134571465

Producent: DAJAR Sp. z o. o., ul. Połtawska 6, 75- 072 Koszalin

Talerz - Pyszności; Foto: Gov.pl
Talerz - Pyszności; Foto: Gov.pl
Talerz - Pyszności; Foto: Gov.pl
Talerz - Pyszności; Foto: Gov.pl

Ołów w żywności

Spożywanie produktów zawierających w sobie metale ciężkie, w tym ołów jest wyjątkowo szkodliwe dla naszego zdrowia. Do zanieczyszczenia żywności często dochodzi poprzez kontakt ze skażoną wodą, powietrzem, czy glebą. Duże znaczenie pełnią tutaj również pestycydy, czy nawozy. Poza tym ołów często gromadzi się w korzeniach. W związku z tym niekiedy może być on obecny w takich warzywach jak marchew lub buraki.

Okazuje się, że niektóre ryby również mogą być zanieczyszczenie ołowiem. Powodem są wyjątkowo skażone wody, w których żyją. W związku z tym problem ten często dotyka takich ryb jak tilapia bądź panga.

Ryba - Pyszności; Foto: Canva.com
Ryba - Pyszności; Foto: Canva.com

Zatrucie ołowiem

Ołowiem można zatruć się przez układ oddechowy, pokarmowy bądź nawet skórę. Na działanie tego ciężkiego metalu narażone są głównie osoby mające z nim kontakt na co dzień. W związku z tym należą do nich pracownicy m.in. fabryk akumulatorów, czy farb ołowiowych.

Do objawów zatrucia ołowiem należą bóle głowy, zaparcia, wymioty, osłabienie czy obniżenie temperatury ciała. Poza tym niekiedy dochodzi również do uszkodzenia układu nerwowego, nerek i skóry. Należy również zaznaczyć, że ołów może wykazywać działanie rakotwórcze.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować deser bez pieczenia z ferrero rocher krok po kroku. Niebo w gębie!

newsnewsygis