Jeśli masz taką w kuchni, szybko wyrzuć. Jej używanie może bardzo zaszkodzić

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące łyżki kuchennej. Jak wynika z kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną, z łyżki mogą przedostawać się do żywności substancje niebezpieczne dla człowieka. Zdecydowano więc o wycofaniu produktu z rynku.

ObrazekGIS wskazał w komunikacie, że łyżka Kuchenna znanej marki zostaje wycofana ze sprzedaży - Pyszności; Fot. Pixabay

Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdziła, że korzystanie z łyżki wskazanej w komunikacie może być niebezpieczne dla zdrowia. To ze względu na niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością. Jak tłumaczy Inspektorat, pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia i nie powinny znajdować się w żywności.

Łyżka kuchenna wycofana z obrotu. Ostrzeżenie GIS

Mowa konkretnie o łyżce kuchennej "Mistrz w kuchni" marki VALDINOX o numerze partii: KZ/21/052 i kodzie kreskowym: 5907508180836. Dystrybutorem łyżek jest firma ALTOM Sp. z o.o. Sp. K (ul. Franklina Roosevelta 116A , 62-200 Gniezno). Przedsiębiorstwo rozpoczęło procedurę wycofania z obrotu produktów wskazanych w komunikacie. Firma zobowiązała się też do przyjęcia ewentualnych zwrotów oraz ich utylizację.

Jak wynika z informacji przekazanych przez Główny Inspektorat Sanitarny, z łyżki wskazanej w komunikacie mogą przedostawać się do żywności substancje niebezpieczne dla człowieka. Mowa konkretnie o pierwszorzędnych aminach aromatycznych. GIS apeluje więc, by nie używać łyżek, o których mowa w ogłoszeniu do kontaktu z żywnością.

"W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej (...) Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności".
Obrazek
Łyżka kuchenna wycofana z obrotu decyzją GIS - Pysznośi; Fot. Główny Inspektorat Sanitarny

GIS ostrzega przed sprzętem kuchennym. Wykryto pierwszorzędne aminy aromatyczne

Sanepid wskazuje, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne należą do substancji chemicznych uznanych za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. W opakowaniach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością mogą występować jako pozostałości monomerów. Urząd tłumaczy, że to również produkty rozkładu barwników azowych, a także produkty hydrolizy izocyjanianów w wielowarstwowych foliach z tworzyw sztucznych (laminaty).

"Najczęściej badanymi przez sanepid produktami są wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu), takie jak różnego rodzaju łyżki, widelce, łopatki, chochelki i ubijaki. Oznaczony poziom zawartości sumy uwalnianych pierwszorzędowych amin aromatycznych nie powinien przekraczać limitu określonego w Rozporządzeniu Komisji (UE) Nr 10/20011 z dnia 14.01.2011" - informuje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej