Jeśli masz taką w kuchni, szybko wyrzuć. Jej używanie może bardzo zaszkodzić

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące łyżki kuchennej. Jak wynika z kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną, z łyżki mogą przedostawać się do żywności substancje niebezpieczne dla człowieka. Zdecydowano więc o wycofaniu produktu z rynku.

ObrazekGIS wskazał w komunikacie, że łyżka Kuchenna znanej marki zostaje wycofana ze sprzedaży - Pyszności; Fot. Pixabay

Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdziła, że korzystanie z łyżki wskazanej w komunikacie może być niebezpieczne dla zdrowia. To ze względu na niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością. Jak tłumaczy Inspektorat, pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia i nie powinny znajdować się w żywności.

Łyżka kuchenna wycofana z obrotu. Ostrzeżenie GIS

Mowa konkretnie o łyżce kuchennej "Mistrz w kuchni" marki VALDINOX o numerze partii: KZ/21/052 i kodzie kreskowym: 5907508180836. Dystrybutorem łyżek jest firma ALTOM Sp. z o.o. Sp. K (ul. Franklina Roosevelta 116A , 62-200 Gniezno). Przedsiębiorstwo rozpoczęło procedurę wycofania z obrotu produktów wskazanych w komunikacie. Firma zobowiązała się też do przyjęcia ewentualnych zwrotów oraz ich utylizację.

Jak wynika z informacji przekazanych przez Główny Inspektorat Sanitarny, z łyżki wskazanej w komunikacie mogą przedostawać się do żywności substancje niebezpieczne dla człowieka. Mowa konkretnie o pierwszorzędnych aminach aromatycznych. GIS apeluje więc, by nie używać łyżek, o których mowa w ogłoszeniu do kontaktu z żywnością.

"W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej (...) Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności".
Obrazek
Łyżka kuchenna wycofana z obrotu decyzją GIS - Pysznośi; Fot. Główny Inspektorat Sanitarny

GIS ostrzega przed sprzętem kuchennym. Wykryto pierwszorzędne aminy aromatyczne

Sanepid wskazuje, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne należą do substancji chemicznych uznanych za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. W opakowaniach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością mogą występować jako pozostałości monomerów. Urząd tłumaczy, że to również produkty rozkładu barwników azowych, a także produkty hydrolizy izocyjanianów w wielowarstwowych foliach z tworzyw sztucznych (laminaty).

"Najczęściej badanymi przez sanepid produktami są wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu), takie jak różnego rodzaju łyżki, widelce, łopatki, chochelki i ubijaki. Oznaczony poziom zawartości sumy uwalnianych pierwszorzędowych amin aromatycznych nie powinien przekraczać limitu określonego w Rozporządzeniu Komisji (UE) Nr 10/20011 z dnia 14.01.2011" - informuje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥