Kupiłeś te płatki śniadaniowe? Natychmiast wyrzuć. Zawierają toksyczną substancję

Jak przekazuje Główny Inspektorat Sanitarny, popularne zbożowe płatki śniadaniowe znikają ze sklepowych półek. Wycofanie z obrotu konkretnych partii produktu podyktowane jest wykryciem w nich wysokiego poziomu toksycznej substancji. GIS przekazuje więc, by nie spożywać wyrobów określonych w komunikacie.

ObrazekGIS wycofał popularne płatki z obrotu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

"Wysoki poziom akryloamidu w określonych partiach płatków żytnich" - wskazuje w ogłoszeniu Główny Inspektorat Sanitarny. W związku z wykryciem toksycznej substancji produkty te mogą stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia konsumenta. Tak wynika z oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.

Płatki śniadaniowe wycofane ze sklepów

Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdziły wysoki poziom akryloamidu w płatkach zbożowych. Akryloamid jest substancją toksyczną i rakotwórczą. Produkt może zagrażać zdrowiu, dlatego też nie należy spożywać płatków z podanej przez GIS partii (produkt zostaje wycofany ze sprzedaży pod nadzorem organów urzędowej kontroli żywności). Sprawdź więc, czy masz te płatki w domu:

Płatki żytnie, Lubella, 500 g

Data minimalnej trwałości / Numer partii: 25.11.2023 L211253LG

Data minimalnej trwałości / Numer partii: 26.11.2023 L211263LG

Producent: MW Food Sp. z o.o., ul. Chopina 10, 34-100 Wadowice

Obrazek
Płatki zbożowe wycofane przez GIS - Pyszności; Fot. GIS

Czym jest akryloamid?

Akrylamid to organiczny związek chemiczny, który może powstawać w żywności podczas wysokich temperatur gotowania lub smażenia. W takich warunkach zachodzą reakcje chemiczne - zwane reakcjami Maillarda - pomiędzy aminokwasami zawartymi w jedzeniu i cukrami redukującymi. Reakcje Maillarda powodują między innymi to, że podczas obróbki skórka poddawanych jej produktów brązowieje.

Producent podkreśla, że "akryloamid powstaje podczas obróbki termicznej i jest spożywany codziennie przez ludzi na całym świecie. Dla akryloamidu nie ustanowiono dotychczas najwyższych dopuszczalnych poziomów". Warto jednak wskazać, że substancja ta jest uważana za potencjalnie szkodliwą dla zdrowia, ponieważ została sklasyfikowana jako możliwy czynnik rakotwórczy dla ludzi przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC).

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej