Tak zrobiony schab rozpływa się w ustach. Kluczowa jest marynata

Co prawda maj to miesiąc, w którym schab króluje głównie na grillu, ale można go zrobić też w inny sposób. Jeśli szukasz inspiracji na rodzinny obiad, schab w marynacie kebab wydaje się być bardzo dobrym wyborem. Mięso jest miękkie, aromatyczne i zachwyca smakiem. Zobacz, jak zrobić to smaczne danie.

ObrazekSchab w marynacie kebab - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Dania ze schabu to przede wszystkim popularne kotlety schabowe, ale nie tylko. Coraz chętniej sięga się po to mięso, by je ugrillować lub upiec w specjalnej marynacie. Przyrządzenie schabu w marynacie według tej receptury nie jest skomplikowane, a składniki z pewnością masz w swoim domu. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu i zachwyć swoich bliskich. Możesz być pewny tego, że danie zniknie z talerzy w parę chwil.

Schab w marynacie kebab - w czym tkwi wyjątkowość tego dania?

Przepisy na dania ze schabu to wiele wyjątkowych możliwości. Zamiast smażyć popularne kotlety schabowe, możesz zdecydować się na schab pieczony. Tu, kluczową rolę odgrywa marynata do schabu, podobnie jak w przypadku schabu z grilla. Co ważne, przygotowanie marynowanego schabu nie zajmuje zbyt dużo czasu. Pamiętaj jednak, że będzie dobrze, gdy mięso będzie marynować się przez dobrych kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Obrazek
Mięso na schabowe musi być sprężyste i mieć nieco tłuszczu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Schab w marynacie kebab to pomysł na smaczne mięso w zupełnie nowej odsłonie. Jeśli zastanawiasz się kiedy i jak zrobić schab w marynacie, to wiedz, że jest to opcja na obiad na każdą porę roku. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania tego dania, są łatwo dostępne w każdym sklepie. Nie pozostaje ci nic innego, jak sięgnąć po zaproponowany przez nas przepis i zachwycić swoich bliskich. Połączenie składników daje naprawdę zachwycający efekt, który można określić jako kulinarne dzieło sztuki.

Jak przygotować schab w marynacie kebab?

Przygotowanie schabu w marynacie kebab jest banalnie proste. Kluczowa jest tu oczywiście marynata kebab i odpowiednio świeży schab bez kości. Połącz wszystkie składniki i przyprawy i ciesz się idealnym smakiem mięsa. Możesz być pewny tego, że efekt pozytywnie cię zaskoczy.

Składniki:

  • kilogram schabu
  • pół szklanki pikantnego ketchupu
  • cebula
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka musztardy
  • 2 czubate łyżki przyprawy do kebaba
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu.
Obrazek
Marynowanie schabu w naczyniu żaroodpornym - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Majkel

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój schab w grubsze plastry i lekko go rozbij. Natrzyj mięso przyprawą kebab z obu stron i przełóż schab do miski.
  2. W miseczce wymieszaj ketchup, musztardę, jogurt, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Przelej marynatę do schabu i dokładnie wymieszaj. Przykryj mięso folią spożywczą i wstaw na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
  4. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę zamarynowanego schabu. Posyp pokrojoną w piórka cebulą i ułóż kolejną warstwę schabu. Na samym wierzchu ułóż gałązki rozmarynu i przykryj naczynie pokrywką.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw mięso i piecz przez około 90 minut. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

A co powiesz na schab z kapustą? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"