PrzepisSchab zapiekany w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Pomysł na prosty przepis

Schab zapiekany w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Pomysł na prosty przepis

Schab zapiekany w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Pomysł na prosty przepis
Ewa
18.01.2022 12:39, aktualizacja: 18.02.2022 12:40

Soczysty schab zapiekany w sosie śmietanowym z dodatkiem boczku i pieczarek to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli znudziły Ci się już klasyczne kotlety, to koniecznie wypróbuj nasz patent na nieziemsko pyszną zapiekankę!

Schab zapiekany w sosie śmietanowo-pieczarkowym – jak zrobić? Pomysł na przepis

Porządna dawka aksamitnej śmietanki i ciągnącego sera sprawi, że tej zapiekance nie oprze się praktycznie nikt. Świetnie smakuje serwowana z ziemniaczanym purée lub jako samodzielne danie. Świetnie smakuje serwowane zarówno na obiad, jak i na kolację. Nieraz podawaliśmy schab zapiekany w sosie śmietanowym na imprezach w gronie przyjaciół, jako ciepłą potrawę na wspólnym stole.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że schab dzieli się na trzy części: przedni, środkowy i tylny. Z przedniego i tylnego schabu najczęściej przyrządza się kotlety. Środkowa część świetnie nadaje się do pieczeni i do takich potraw, jak nasz schab zapiekany. Schab środkowy jest dość tłusty, dzięki czemu podczas pieczenia zmniejszamy ryzyko, że się wysuszy.

Jak wybrać dobrej jakości schab do schabu zapiekanego w sosie śmietanowo-pieczarkowym? Spójrz na kolor. Im ciemniejsza barwa wieprzowiny, tym najprawdopodobniej mięso jest wyższej jakości i o bogatszym smaku. Jasny kolor może świadczyć o niskiej jakości, co będzie rzutowało na to, że łatwo będzie go wysuszyć w trakcie pieczenia.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne obiady ze schabem w roli głównej, to sprawdź koniecznie nasz kanał na YouTubie i zerknij na naszą stronę. Znajdziesz moc inspiracji!

Pomysł na przepis na schab zapiekany w sosie śmietanowo-pieczarkowym poniżej. Tłumaczymy, jak go zrobić krok po kroku.

Składniki

Schab zapiekany w sosie śmietanowo-pieczarkowym – składniki

  1. 600 f schaby wieprzowego
  2. 200 g startego żółtego sera
  3. 50 g boczku
  4. cebula
  5. 100 g pieczarek
  6. 300 ml śmietany
  7. por
  8. łyżeczka curry
  9. łyżeczka słodkiej papryki
  10. szczypta soli i pieprzu

Przygotuj schab do zapiekania

Kawałek schabu (ok. 600 g) pokrój na 8 plastrów podobnej wielkości.

Cztery plastry wyłóż na dno naczynia żaroodpornego i posyp połową startego żółtego sera.(sprawdzi się tutaj mozzarella). Na starty ser połóż pozostałe 4 plasterki schabu. Mięsa nie musisz rozbijać, bez problemu zdąży się upiec.

To pierwszy krok naszego sprawdzonego pomysłu na schab zapiekany w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Poniżej kolejne.

Jak zrobić sos śmietanowo-pieczarkowy do schabu zapiekanego?

Boczek pokrój w kawałki i podsmaż na patelni.

Pieczarki dokładnie umyj, pokrój w plasterki i dodaj do smażącego się boczku. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Całość zalej śmietanką, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Powstały w ten sposób sos wlej do naczynia żaroodpornego ze schabem i serem.

Na wierzchu wysyp pozostały ser i ułóż umytego i pokrojonego w talarki pora. Całość piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Wybierz program góra-dół.

.

I gotowe!

Po 30 minutach wyciągnij schab zapiekany z piekarnika. Pokrój na kawałki.

Podawaj na ciepło samodzielnie lub z dodatkiem ziemniaczanego purée. Świetnie smakuje również w towarzystwie świeżej bagietki.

Schab zapiekany w sosie śmietanowo-pieczarkowym wg przepisu Pyszności.pl podbije serca gości.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także