PrzepisFitSernik bezglutenowy z konfiturą

Sernik bezglutenowy z konfiturą

Sernik bezglutenowy z konfiturą to gotowy przepis na pyszne, fitowe i zdrowe ciasto. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste! Czego chcieć więcej?

Sernik bezglutenowy z konfiturą
Pyszności

07.03.2020 | aktual.: 09.03.2020 17:59

Składniki:

Spód

  1. 100 g krojone migdały
  2. 100 g płatki owsiane
  3. 100 g mąka ryżowa
  4. 30 g mąka ziemniaczna
  5. 60 g cukier kokosowy
  6. 50 g masło
  7. 1 szt. jajko

Masa

  1. 1 łyżka skórka z cytryny starta
  2. 100 g konfitura z czarnej porzeczki
  3. 1/3 szkl. migdały całe posiekane
  4. 2 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  5. 50 g erytrytol
  6. 500 g ser ricotta

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu zblenduj w mikserze: migdały, płatki owsiane, masło, jajko, cukier kokosowy, mąkę ryżową i mąkę ziemniaczaną.

Obraz

2. Z powstałej mieszanki uformuj spód i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj masę. Zacznij od połączenia żółtek z erytrytolem. Następnie dodaj ser i skórkę z cytryny.

Obraz

4. W osobnej misce ubij białka. Teraz połącz ostrożnie zawartość obu misek.

Obraz

5. Na podpieczonym spodzie rozprowadź część konfitury, po czym dodaj serową mieszankę.

Obraz

6. Na wierzchu zrób kleksy z konfitury i rozprowadź je po całej powierzchni ciasta przy pomocy łyżki. Ponownie wstaw sernik do piekarnika. Tym razem na godzinę.

Obraz

7. Gotową tartę udekoruj owocami i orzechami. Smaczego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie