Sernik bezglutenowy z konfiturą to gotowy przepis na pyszne, fitowe i zdrowe ciasto. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste! Czego chcieć więcej?
Pyszności
Składniki:
Spód
100 g krojone migdały
100 g płatki owsiane
100 g mąka ryżowa
30 g mąka ziemniaczna
60 g cukier kokosowy
50 g masło
1 szt. jajko
Masa
1 łyżka skórka z cytryny starta
100 g konfitura z czarnej porzeczki
1/3 szkl. migdały całe posiekane
2 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
50 g erytrytol
500 g ser ricotta
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu zblenduj w mikserze: migdały, płatki owsiane, masło, jajko, cukier kokosowy, mąkę ryżową i mąkę ziemniaczaną.
2. Z powstałej mieszanki uformuj spód i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
3. W międzyczasie przygotuj masę. Zacznij od połączenia żółtek z erytrytolem. Następnie dodaj ser i skórkę z cytryny.
4. W osobnej misce ubij białka. Teraz połącz ostrożnie zawartość obu misek.
5. Na podpieczonym spodzie rozprowadź część konfitury, po czym dodaj serową mieszankę.
6. Na wierzchu zrób kleksy z konfitury i rozprowadź je po całej powierzchni ciasta przy pomocy łyżki. Ponownie wstaw sernik do piekarnika. Tym razem na godzinę.
7. Gotową tartę udekoruj owocami i orzechami. Smaczego!