Sernik bezglutenowy z konfiturą

Sernik bezglutenowy z konfiturą to gotowy przepis na pyszne, fitowe i zdrowe ciasto. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste! Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Spód

  1. 100 g krojone migdały
  2. 100 g płatki owsiane
  3. 100 g mąka ryżowa
  4. 30 g mąka ziemniaczna
  5. 60 g cukier kokosowy
  6. 50 g masło
  7. 1 szt. jajko

Masa

  1. 1 łyżka skórka z cytryny starta
  2. 100 g konfitura z czarnej porzeczki
  3. 1/3 szkl. migdały całe posiekane
  4. 2 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  5. 50 g erytrytol
  6. 500 g ser ricotta

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu zblenduj w mikserze: migdały, płatki owsiane, masło, jajko, cukier kokosowy, mąkę ryżową i mąkę ziemniaczaną.

Obrazek

2. Z powstałej mieszanki uformuj spód i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj masę. Zacznij od połączenia żółtek z erytrytolem. Następnie dodaj ser i skórkę z cytryny.

Obrazek

4. W osobnej misce ubij białka. Teraz połącz ostrożnie zawartość obu misek.

Obrazek

5. Na podpieczonym spodzie rozprowadź część konfitury, po czym dodaj serową mieszankę.

Obrazek

6. Na wierzchu zrób kleksy z konfitury i rozprowadź je po całej powierzchni ciasta przy pomocy łyżki. Ponownie wstaw sernik do piekarnika. Tym razem na godzinę.

Obrazek

7. Gotową tartę udekoruj owocami i orzechami. Smaczego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇