PrzepisPrzekąskiŚlimak z ciasta francuskiego z szynką, mozzarellą i pomidorkami
Ślimak z ciasta francuskiego z szynką, mozzarellą i pomidorkami
W tym artykule chciałabym pokazać ci przepis na bardzo smaczne i efektowne danie. Będzie to ślimak z ciasta francuskiego z szynką, mozzarellą i pomidorkami rzymskimi.
Pyszności
02.12.2016 | aktual.: 01.06.2017 12:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jest przepyszny, a do tego wygląda wspaniale! Koniecznie wypróbuj!
Przepis poniżej.
Składniki:
- 375 g ciasto francuskie
- 4 plastry szynka gotowana przekrojone na pół
- 300 g mozzarella
- 6 szt. pomidorki rzymskie przekrojone na pół
- 2 łyżki oregano
- pieprz
- 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
- 1 łyżka mak
Sposób przygotowania:
1. Rozwiń ciasto francuskie i przekrój je na na 4 prostokąty. Do każdego z nich nałóż po 2 połówkach plastra szynki, 3 połówki pomidorków, mozzarellę, oregano i pieprz. Nasmaruj ciasto jajkiem, a następnie zawiń boki ciasta do środka tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj zawinięte kawałki ciasta tak, aby powstał ślimak.
3. Za pomocą pędzelka nasmaruj wierzch ślimaka jajkiem, a następnie posyp go makiem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 45 minut.
4. Po 45 minutach wyjmij ślimaka z piekarnika i pokrój go na kawałki.
5. Smacznego!