Smakuje lepiej niż jajecznica. Przepis stał się hitem internetu

Tiktokerka i autorka przepisów Grace Elkus wie, jak wzbudzić zainteresowanie tysięcy swoich odbiorców. Tym razem przygotowała śniadanie, które dosłownie podbiło serca kulinarnych entuzjastów. Oto jajko sadzone, jakiego jeszcze nie próbowałeś. Uwierz nam, że kiedy już to zrobisz, porzucisz tradycyjną wersję.

ObrazekJajko sadzone, jakiego jeszcze nie jadłeś - Pyszności; foto: TikTok

Media społecznościowe mają swoje plusy i minusy. Te drugie pozostawmy psychologom i skupmy się na tym, co dobre. A tym są, niewątpliwie, kreatywne przepisy, które potrafią nieźle namieszać w codziennym menu ludzi na całym świecie. Grace Elkus, tiktokerka, już nieraz pokazała, że potrafi przyrządzać takie dania.

Obrazek
Zwykłe jajko sadzone się nie umywa - Pyszności; foto: Canva

Większość nagrań internetowej twórczyni cieszy się sporą popularnością. "Sporą" - oznacza tu to, że jej filmiki odtwarzane są po kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy razy. Tymczasem jej nagranie, na którym pokazuje jajko sadzone smażone z serem feta, obejrzano na TikToku już... 11,5 miliona razy. Ten tak zwany viral podbija internet i po prostu nie mógł umknąć naszej uwadze. Jesteś ciekaw, jak się przyrządza takie śniadanie? Oto przepis!

Jajko sadzone z serem feta

Składniki na jedną porcję:

  • kawałek sera feta,
  • płatki chilli,
  • 1/2 awokado,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1 placek pszennej tortilli,
  • 1 łyżka soku z limonki.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przekrój w połowie, pozbądź się pestki i łyżką wydłub miąższ. Rozdrobnij go widelcem i dopraw sokiem z limonki.
  2. Otwórz opakowanie sera fety (o tym, jak to zrobić w najlepszy sposób, możesz przeczytać tutaj) i ukrój jego niewielki kawałek. Następnie rozdrobnij go i wrzuć na rozgrzaną patelnię, tworząc z niego okrąg.
  3. Kiedy "okrąg" z sera fety zacznie robić się chrupiący, wbij do środka jajko. Dopraw je płatkami chilli, pieprzem i solą. Przykryj pokrywką i smaż jak zwykłe jajko sadzone.
  4. Tortille posmaruj rozdrobnionym awokado. Na nie wyłóż usmażone jajko z serem feta. Całość złóż w ten sposób, żeby płynne żółtko się rozlało. Stanie się ono czymś w rodzaju sosu, idealnie komponującego się z chrupiącym serem feta i jajkiem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej