Smakuje lepiej niż jajecznica. Przepis stał się hitem internetu
Tiktokerka i autorka przepisów Grace Elkus wie, jak wzbudzić zainteresowanie tysięcy swoich odbiorców. Tym razem przygotowała śniadanie, które dosłownie podbiło serca kulinarnych entuzjastów. Oto jajko sadzone, jakiego jeszcze nie próbowałeś. Uwierz nam, że kiedy już to zrobisz, porzucisz tradycyjną wersję.
03.08.2023 07:33
Media społecznościowe mają swoje plusy i minusy. Te drugie pozostawmy psychologom i skupmy się na tym, co dobre. A tym są, niewątpliwie, kreatywne przepisy, które potrafią nieźle namieszać w codziennym menu ludzi na całym świecie. Grace Elkus, tiktokerka, już nieraz pokazała, że potrafi przyrządzać takie dania.
Większość nagrań internetowej twórczyni cieszy się sporą popularnością. "Sporą" - oznacza tu to, że jej filmiki odtwarzane są po kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy razy. Tymczasem jej nagranie, na którym pokazuje jajko sadzone smażone z serem feta, obejrzano na TikToku już... 11,5 miliona razy. Ten tak zwany viral podbija internet i po prostu nie mógł umknąć naszej uwadze. Jesteś ciekaw, jak się przyrządza takie śniadanie? Oto przepis!
Jajko sadzone z serem feta
Składniki na jedną porcję:
- kawałek sera feta,
- płatki chilli,
- 1/2 awokado,
- 1 jajko,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 placek pszennej tortilli,
- 1 łyżka soku z limonki.
Sposób przygotowania:
- Awokado przekrój w połowie, pozbądź się pestki i łyżką wydłub miąższ. Rozdrobnij go widelcem i dopraw sokiem z limonki.
- Otwórz opakowanie sera fety (o tym, jak to zrobić w najlepszy sposób, możesz przeczytać tutaj) i ukrój jego niewielki kawałek. Następnie rozdrobnij go i wrzuć na rozgrzaną patelnię, tworząc z niego okrąg.
- Kiedy "okrąg" z sera fety zacznie robić się chrupiący, wbij do środka jajko. Dopraw je płatkami chilli, pieprzem i solą. Przykryj pokrywką i smaż jak zwykłe jajko sadzone.
- Tortille posmaruj rozdrobnionym awokado. Na nie wyłóż usmażone jajko z serem feta. Całość złóż w ten sposób, żeby płynne żółtko się rozlało. Stanie się ono czymś w rodzaju sosu, idealnie komponującego się z chrupiącym serem feta i jajkiem. Smacznego!