Soczysta karkówka z warzywami z piekarnika. Prosty przepis na pyszny obiad

Idealnie krucha i soczysta karkówka pieczona w towarzystwie warzyw. Perfekcyjny obiad z karkówką w roli głównej. Prosty przepis na danie z piekarnika.

Obrazek
Ewa

Pomysł na karkówkę

Jeśli szukasz przepisu na soczystą i pyszną wieprzowinę, to trafiłeś idealnie. Karkówka najczęściej ląduje na grillu, niektórzy stawiają na kotlety, inni przygotowują ją w sosie własnym. Dziś postawiliśmy na pieczoną w piekarniku karkówkę w kawałku z dodatkiem warzyw. Mięso otuliliśmy plastrami boczku, więc jest jeszcze bardziej kruche i soczyste- tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Dzięki temu, że karkówkę piekliśmy wraz z ziemniakami, otrzymasz od razu pełen obiad dla całej rodziny.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Karkówka z warzywami

Składniki:

          
  • 800 g karkówki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki musztardy
  • sól i pieprz
  • 12 plastrów boczku
  • 800 g ziemniaków
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Karkówkę wieprzową podziel na plastry i rozbij przy pomocy tłuczka. Na patelni z odrobiną oleju podsmaż cebulę, aż się zarumieni. Zdejmij ją z patelni i podsmaż pieczarki. Przesmażoną cebulę i pieczarki przełóż do jednej miseczki. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz sól i pieprz. Wymieszaj składniki.

Karkówka z warzywami- Pyszności
Karkówka z warzywami- Pyszności

Na żaroodpornym naczyniu ułóż sznurek do wędlin. Następnie włóż rozbitą karkówkę. Dopraw solą oraz pieprzem i wyłóż pieczarkowy farsz.

Karkówka z warzywami- Pyszności
Karkówka z warzywami- Pyszności

Następnie dodaj plastry wędzonego boczku i kolejny plaster karkówki. Ponownie przypraw mięso solą oraz pieprzem i wyłóż porcję pieczarkowego farszu. Powtarzaj warstwy aż skończą Ci się składniki. Na samej górze powinien znajdować się boczek. Następnie zawiąż całość przy pomocy wystających sznurków.

Karkówka z warzywami- Pyszności
Karkówka z warzywami- Pyszności

Do naczynia żaroodpornego dorzuć umyte i pokrojone ziemniaki i polej je olejem roślinnym. Przypraw je odrobiną soli. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 1,5 godziny.

Karkówka z warzywami- Pyszności
Karkówka z warzywami- Pyszności

Po tym czasie nasz obiad jest już gotowy. Udekoruj całość posiekaną natką pietruszki i serwuj swojej rodzinie. Całość możesz przygotować dzień wcześniej i następnego dnia tylko wstawić do piekarnika.

Smacznego!

Karkówka z warzywami- Pyszności
Karkówka z warzywami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej