Soczysta karkówka z warzywami z piekarnika. Prosty przepis na pyszny obiad
04.10.2022 12:11, aktual.: 13.10.2023 10:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Idealnie krucha i soczysta karkówka pieczona w towarzystwie warzyw. Perfekcyjny obiad z karkówką w roli głównej. Prosty przepis na danie z piekarnika.
Pomysł na karkówkę
Jeśli szukasz przepisu na soczystą i pyszną wieprzowinę, to trafiłeś idealnie. Karkówka najczęściej ląduje na grillu, niektórzy stawiają na kotlety, inni przygotowują ją w sosie własnym. Dziś postawiliśmy na pieczoną w piekarniku karkówkę w kawałku z dodatkiem warzyw. Mięso otuliliśmy plastrami boczku, więc jest jeszcze bardziej kruche i soczyste- tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Dzięki temu, że karkówkę piekliśmy wraz z ziemniakami, otrzymasz od razu pełen obiad dla całej rodziny.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Karkówka z warzywami
Składniki:
- 800 g karkówki wieprzowej
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki musztardy
- sól i pieprz
- 12 plastrów boczku
- 800 g ziemniaków
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Karkówkę wieprzową podziel na plastry i rozbij przy pomocy tłuczka. Na patelni z odrobiną oleju podsmaż cebulę, aż się zarumieni. Zdejmij ją z patelni i podsmaż pieczarki. Przesmażoną cebulę i pieczarki przełóż do jednej miseczki. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz sól i pieprz. Wymieszaj składniki.
Na żaroodpornym naczyniu ułóż sznurek do wędlin. Następnie włóż rozbitą karkówkę. Dopraw solą oraz pieprzem i wyłóż pieczarkowy farsz.
Następnie dodaj plastry wędzonego boczku i kolejny plaster karkówki. Ponownie przypraw mięso solą oraz pieprzem i wyłóż porcję pieczarkowego farszu. Powtarzaj warstwy aż skończą Ci się składniki. Na samej górze powinien znajdować się boczek. Następnie zawiąż całość przy pomocy wystających sznurków.
Do naczynia żaroodpornego dorzuć umyte i pokrojone ziemniaki i polej je olejem roślinnym. Przypraw je odrobiną soli. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 1,5 godziny.
Po tym czasie nasz obiad jest już gotowy. Udekoruj całość posiekaną natką pietruszki i serwuj swojej rodzinie. Całość możesz przygotować dzień wcześniej i następnego dnia tylko wstawić do piekarnika.
Smacznego!