Soczyste klopsiki w młodej kapuście. Gotuję duży gar, bo każdy prosi o dokładkę

Są takie dania, które nie tylko sycą, ale też przywołują wspomnienia. Zapach smażonej cebulki, gotującej się kapusty, koperku... Od razu przypomina mi się dzieciństwo i wiosenne obiady u babci – zawsze z młodymi ziemniakami, koperkiem i czymś pysznym duszonym w garnku.

Klopsiki duszone w młodej kapuścieKlopsiki duszone w młodej kapuście
Źródło zdjęć: © Pyszności
Katarzyna Gileta

Dziś wracam do tych smaków, ale w nieco lżejszej odsłonie – zamiast klasycznych mielonych z wieprzowiny, są tu klopsiki z indyka. Delikatne, miękkie i soczyste. A zamiast ciężkiego sosu – młoda kapusta z marchewką, cebulą i koperkiem, duszona z liściem laurowym. Prosto, sezonowo i z duszą.

To danie robi się praktycznie samo – wystarczy kilka składników i trochę czasu na duszenie. Smakuje najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaczków, ale świetnie sprawdzi się też z kaszą czy kromką razowego chleba. Wiosna na talerzu!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnisz o polskich gołąbkach. Zapiekana wersja po włosku zachwyca smakiem

Klopsiki z indyka w młodej kapuście

Składniki (na 3–4 porcje):

Na klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka (najlepiej z udźca),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 mała cebula, drobno starta lub zeszklona,
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • olej do smażenia.

Do kapusty:

  • 1 mała główka młodej kapusty,
  • 1 duża marchewka, starta na grubych oczkach,
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (lub 2 łyżki passaty),
  • sól, pieprz, szczypta cukru,
  • świeży koperek do posypania.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mięso z jajkiem, bułką tartą, przyprawami, cebulą i ewentualnie czosnkiem. Formuj niewielkie kuleczki (ok. 12 sztuk). Obsmaż je z każdej strony na złoto na patelni – nie muszą być w środku gotowe, dojdą w kapuście.
  2. W dużym rondlu lub głębokiej patelni podsmaż cebulę z marchewką. Dodaj poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i chwilę podsmaż. Następnie wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  3. Na warzywa ułóż podsmażone klopsiki. Przykryj i duś całość na małym ogniu około 25-30 minut, aż klopsiki będą miękkie, a kapusta delikatna. W razie potrzeby podlej odrobiną wody.
  4. Na koniec dodaj garść świeżego koperku i delikatnie wymieszaj. Podawaj z młodymi ziemniakami lub czym tylko lubisz.

To właśnie jedno z tych dań, które znikają z talerzy szybciej, niż zdążysz powiedzieć "dokładka". Klopsiki są tak delikatne, a kapusta tak aromatyczna, że nawet największy niejadek poprosi o więcej. Sprawdzone: zajadają się nimi i dzieci, i dorośli — szczególnie gdy na stole pojawią się też młode ziemniaczki z masłem i koperkiem.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa