Spróbowałam raz i już nie smażę ziemniaczanych. Chrupiące placki na obiad
Co na obiad? Gdy nie mamy pomysłu, najczęściej zabieramy się za placki. U mnie sprawdzają się zawsze. Są tanie, szybkie do zrobienia i smakują wszystkim. I wcale tu nie myślę o ziemniaczanych, sięgam ostatnio po inne warzywo.
Najpopularniejsze są na pewno placki ziemniaczane. Na drugim miejscu w takim rankingu mają szansę uplasować się te z cukinii. I jedne i drugie przygotowywałam nie raz. Są pyszne, ale pojawiła się silna konkurencja. Te placki robi się jeszcze szybciej, bo nie trzeba obierać i odsączać warzyw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy
Cieciorka nadaje się na placki
Placki ze strączków? Tak, to możliwe. Wystarczy sięgnąć po puszkę cieciorki. Często mamy ją w kuchennej szafce, bo to popularny składnik sałatek, zup, curry czy humusu. Kiedy się te pyszne ziarenka zmiksuje i doda kilka składników, powstaje ciasto na placki. Wystarczy je usmażyć i obiad gotowy.
Dlaczego warto jeść cieciorkę
Cieciorka, znana również jako ciecierzyca, to roślina strączkowa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Przede wszystkim jest bogata w białko roślinne, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera również błonnik, bardzo istotny dla prawidłowego trawienia, pomaga też w utrzymaniu zdrowej flory jelitowej. Cieciorka ma też sporo żelaza, magnezu, potasu, cynku oraz witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i odpornościowy. Jest więc wiele powodów, by nie zapominać o cieciorce w diecie.
Z czym podawać placki z cieciorki
Placki z cieciorki są bardzo smaczne, ale sos jeszcze je wzbogaci. W najprostszej wersji może to być gęsty jogurt naturalny z czosnkiem i szczypiorkiem. Dobrze smakują także z wszelkimi pastami na bazie awokado. Zawsze też warto postawić na sezonowe warzywa. Idealne będą tzatziki na bazie ogórków. Można też posmarować placki kremowym twarożkiem kanapkowym i poukładać na nich plasterki ogórka, pomidora czy rzodkiewek.
Placki z cieciorki
Składniki:
- 300 g ciecierzycy w zalewie,
- 30 g startego sera typu parmezan,
- 20 g mąki, najlepiej orkiszowej pełnoziarnistej,
- 2 jajka,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
- 2 łyżki posiekanej zieleniny (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- papryka do smaku,
- oliwa lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Odsączoną z zalewy ciecierzycę zblenduj na gładko.
- Dodaj jajka, ser i mąkę. Wymieszaj całość, a na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz przyprawy. Ponownie dokładnie wymieszaj.
- Z przygotowanej masy formuj małe placki i smaż je na rozgrzanym tłuszczu.
- Smaż je partiami z obu stron na złoty kolor.
- Przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.