Świąteczna drożdżowa gwiazda. Pyszne nadzienie z cynamonem, idealna na święta
Świąteczna drożdżowa gwiazdka to kolejny wypiek, którego nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole.
Ciasto drożdżowe na święta- przepis
Ciasto drożdżowe świetnie sprawdzi się na bożonarodzeniowym stole. Przygotowaliśmy je dzisiaj w formie gwiazdy, dzięki czemu zachwyci Twoich gości i błyskawicznie stanie się pysznym hitem. Prosty przepis na drożdżowe ciasto, które wychodzi za każdym razem!
Cynamonowa drożdżówka
W święta cały dom pachnie cynamonem. To jedna z naszych ulubionych przypraw, która od razu przywodzi na myśl świąteczną atmosferę. Znajdzie zastosowanie nie tylko w pierniczkach, ale również w drożdżówce. Ciasto przełożyliśmy pysznym nadzieniem z kakao, cukru i cynamonu. Do tego gorąca herbata, kawa lub kubek ciepłego mleka i gotowe!.
Genialną drożdżową gwiazdkę upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Składniki
Ciasto
- 200 ml mleka
- 1/3 szklanka oleju roślinnego
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru (do rozczynu)
- 1/2 szklanki drobnego cukru (do ciasta)
- 500 g mąki tortowej
- 2 żółtka
Nadzienie
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2-3 łyżki mleka
Dodatki
- 1/4 szklanki krojonych migdałów
- 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie ciasta
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe.
W tym celu połącz w misce 50 g mąki, 200 ml ciepłego mleka, 20 g świeżych drożdży oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj, po czym odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aby mieszanka miała czas na podwojenie swojej objętości. Zamiast świeżych drożdży możesz użyć również drożdży suszonych. Rozczyn powinien wtedy się spienić, nie musi się aż tak zwiększać. Potrzebujesz ok. 10 g suszonych drożdży.
Na blacie kuchennym ustaw dużą miskę. Następnie przesyp do niej: przesianą mąkę tortową, 2 żółtka, olej roślinny, drobny cukier oraz wcześniej przygotowany rozczyn.
Dzięki przesianiu mąki ciasto zyska objętości i będzie bardziej puszyste.
Dokładnie wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Następne przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Nadzienie
Kiedy nasze ciasto będzie rosło, przygotuj nadzienie do naszego wypieku.
W tym celu połącz ze sobą w małej misce: ciemne kakao, cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz mielony cynamon. Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy kuchennej rózgi. Na koniec dodaj do mieszanki 2-3 łyżki mleka, dzięki czemu uzyskasz idealną konsystencję.
Złożenie gwiazdy
Wracamy do pracy nad ciastem.
Najpierw podziel je na 3 mniejsze kawałki, po czym rozwałkuj każdy element na cienki placek. Umieść na wierzchu formę o średnicy 20 cm. Następnie wytnij koło. Powtórz ten proces 2-kronie.
Na blacie kuchennym umieść pierwszy placek ciasta drożdżowego. Rozprowadź na nim pierwszą część nadzienia.
Na wierzchu ułóż kolejny kawałek ciasta, po czym znowu dodaj nadzienie. Na koniec ułóż 3 kawałek ciasta drożdżowego. W centralnej części umieść teraz szklankę, po czym podziel ciasto na cienkie plastry. Najlepiej będzie jeśli najpierw podzielisz ciasto na 4 kawałki, po czym każdy kawałek podziel na mniejsze kawałki. I to już prawie koniec. Teraz wystarczy, że wywiniesz każdy kawałek na zewnątrz, dzięki czemu uzyskasz efekt świderka.
Tak przygotowaną gwiazdkę przełóż do Ovi Smart. Na całej powierzchni ciasta drożdżowego rozprowadź roztrzepane jajko. Do tego zadania przyda się pędzelek kuchenny. Całe ciasto drożdżowe posyp posiekanymi migdałami. Dopiero wtedy możesz uruchomić urządzenie. Świąteczną gwiazdkę piecz przez 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
I to wszystko! Jak sama widzisz, w mgnieniu oka możesz wyczarować genialny wypiek w świątecznym klimacie. Możesz udekorować naszą drożdżówkę słodkim lukrem i podawać swoim gościom. Smacznego!
Więcej pomysłów na ciekawe świąteczne przepisy czeka w naszej bogatej bazie. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych kulinarnych perełek.