Świąteczne ciasteczka dla św. Mikołaja. Połącz składniki, zapleć i piecz 15 minut

Święta to doskonały czas na pieczenie, a dzieci mogą w tym uczestniczyć. Te ciasteczka w kształcie lasek cukrowych są świetne do przygotowania w okresie świątecznym. Najlepiej zacząć od banalnego przepisu, który uda się każdemu - niezależnie od umiejętności cukierniczych.

Ciasteczkowe cukrowe laski to jeden z pomysłów na ŚwiętaCiasteczkowe cukrowe laski to jeden z pomysłów na Święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Oprócz serników, makowca i pierniczków, dobrym pomysłem na słodkie propozycje w grudniu są ciasteczka. Wszystko, co na bazie maślanego, kruchego ciasta, może być bazą do pomysłowych wypieków, które zastąpią wymyślne gotowe propozycje. W przypadku cukrowych lasek - oryginalne słodycze są niczym słynne sopelki w polskiej tradycji - ze względu na poziom cukru w składzie, trudno o zjedzenie ich w całości. Natomiast ciasteczka w ich kształcie na pewno znikną co do okruszka!

4 grudnia - amerykański Dzień Ciasteczek

Choć święta to czas miłości i radości, to także idealny moment na pieczenie. Od ciast po babeczki i czekoladowe rolady - pomysłów na pyszne wypieki nie brakuje. Najlepiej do tych zadań zaangażować pozostałych członków rodziny, w tym najmłodszych. Żeby pieczenie z dziećmi nie zamieniło się w torturę, najlepiej wybrać najprostszy przepis, a taki to zdecydowanie przepis na ciasteczka. Są stosunkowo łatwe do zrobienia, wdzięczne do dekorowania i przede wszystkim smakują wyśmienicie. Poniżej sprawdzony przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka witrażyki z czterech składników. Pyszności!

Ponieważ Narodowy Dzień Ciasteczek w Stanach Zjednoczonych przypada 4 grudnia, to idealny moment, aby podzielić się świątecznym i zabawnym przepisem. TikTokowa piekarka @sophiebakas niedawno ujawniła, jak zrobić urocze ciasteczka w kształcie lasek cukrowych, które są dość proste do wykonania. Są łatwe do zrobienia i wymagają tylko kilku prostych kroków do opanowania.

Przepis na ciasteczka - cukrowe laski

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła,
  • 110 g cukru granulowanego,
  • 10 g cukru waniliowego (opcjonalnie),
  • 65 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • czerwony barwnik spożywczy.

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrami.
  2. Dodaj jajko i wymieszaj składniki.
  3. Następnie przesiej mąkę i sól, wyrób gładką masę.
  4. Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj czerwony barwnik spożywczy.
  5. Włóż je do lodówki minimum pół godziny. Po schłodzeniu, rozgrzej piekarnik do 180°C.
  6. Odmierz 15 cm każdego kolorowego ciasta. Delikatnie zroluj je w kształty o długości 10 cm. Skręć je razem i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut lub do momentu, gdy uznasz, że są wystarczająco upieczone.
  7. Przed podaniem upewnij się, że ostygły na kratce.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa