Świąteczne ciasteczka dla św. Mikołaja. Połącz składniki, zapleć i piecz 15 minut
Święta to doskonały czas na pieczenie, a dzieci mogą w tym uczestniczyć. Te ciasteczka w kształcie lasek cukrowych są świetne do przygotowania w okresie świątecznym. Najlepiej zacząć od banalnego przepisu, który uda się każdemu - niezależnie od umiejętności cukierniczych.
04.12.2024 10:21
Oprócz serników, makowca i pierniczków, dobrym pomysłem na słodkie propozycje w grudniu są ciasteczka. Wszystko, co na bazie maślanego, kruchego ciasta, może być bazą do pomysłowych wypieków, które zastąpią wymyślne gotowe propozycje. W przypadku cukrowych lasek - oryginalne słodycze są niczym słynne sopelki w polskiej tradycji - ze względu na poziom cukru w składzie, trudno o zjedzenie ich w całości. Natomiast ciasteczka w ich kształcie na pewno znikną co do okruszka!
4 grudnia - amerykański Dzień Ciasteczek
Choć święta to czas miłości i radości, to także idealny moment na pieczenie. Od ciast po babeczki i czekoladowe rolady - pomysłów na pyszne wypieki nie brakuje. Najlepiej do tych zadań zaangażować pozostałych członków rodziny, w tym najmłodszych. Żeby pieczenie z dziećmi nie zamieniło się w torturę, najlepiej wybrać najprostszy przepis, a taki to zdecydowanie przepis na ciasteczka. Są stosunkowo łatwe do zrobienia, wdzięczne do dekorowania i przede wszystkim smakują wyśmienicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ponieważ Narodowy Dzień Ciasteczek w Stanach Zjednoczonych przypada 4 grudnia, to idealny moment, aby podzielić się świątecznym i zabawnym przepisem. TikTokowa piekarka @sophiebakas niedawno ujawniła, jak zrobić urocze ciasteczka w kształcie lasek cukrowych, które są dość proste do wykonania. Są łatwe do zrobienia i wymagają tylko kilku prostych kroków do opanowania.
Przepis na ciasteczka - cukrowe laski
Składniki:
- 225 g miękkiego masła,
- 110 g cukru granulowanego,
- 10 g cukru waniliowego (opcjonalnie),
- 65 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 400 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- czerwony barwnik spożywczy.
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzyj z cukrami.
- Dodaj jajko i wymieszaj składniki.
- Następnie przesiej mąkę i sól, wyrób gładką masę.
- Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj czerwony barwnik spożywczy.
- Włóż je do lodówki minimum pół godziny. Po schłodzeniu, rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Odmierz 15 cm każdego kolorowego ciasta. Delikatnie zroluj je w kształty o długości 10 cm. Skręć je razem i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut lub do momentu, gdy uznasz, że są wystarczająco upieczone.
- Przed podaniem upewnij się, że ostygły na kratce.