Świąteczne ciasteczka dla św. Mikołaja. Połącz składniki, zapleć i piecz 15 minut

Święta to doskonały czas na pieczenie, a dzieci mogą w tym uczestniczyć. Te ciasteczka w kształcie lasek cukrowych są świetne do przygotowania w okresie świątecznym. Najlepiej zacząć od banalnego przepisu, który uda się każdemu - niezależnie od umiejętności cukierniczych.

Ciasteczkowe cukrowe laski to jeden z pomysłów na ŚwiętaCiasteczkowe cukrowe laski to jeden z pomysłów na Święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Oprócz serników, makowca i pierniczków, dobrym pomysłem na słodkie propozycje w grudniu są ciasteczka. Wszystko, co na bazie maślanego, kruchego ciasta, może być bazą do pomysłowych wypieków, które zastąpią wymyślne gotowe propozycje. W przypadku cukrowych lasek - oryginalne słodycze są niczym słynne sopelki w polskiej tradycji - ze względu na poziom cukru w składzie, trudno o zjedzenie ich w całości. Natomiast ciasteczka w ich kształcie na pewno znikną co do okruszka!

4 grudnia - amerykański Dzień Ciasteczek

Choć święta to czas miłości i radości, to także idealny moment na pieczenie. Od ciast po babeczki i czekoladowe rolady - pomysłów na pyszne wypieki nie brakuje. Najlepiej do tych zadań zaangażować pozostałych członków rodziny, w tym najmłodszych. Żeby pieczenie z dziećmi nie zamieniło się w torturę, najlepiej wybrać najprostszy przepis, a taki to zdecydowanie przepis na ciasteczka. Są stosunkowo łatwe do zrobienia, wdzięczne do dekorowania i przede wszystkim smakują wyśmienicie. Poniżej sprawdzony przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka witrażyki z czterech składników. Pyszności!

Ponieważ Narodowy Dzień Ciasteczek w Stanach Zjednoczonych przypada 4 grudnia, to idealny moment, aby podzielić się świątecznym i zabawnym przepisem. TikTokowa piekarka @sophiebakas niedawno ujawniła, jak zrobić urocze ciasteczka w kształcie lasek cukrowych, które są dość proste do wykonania. Są łatwe do zrobienia i wymagają tylko kilku prostych kroków do opanowania.

Przepis na ciasteczka - cukrowe laski

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła,
  • 110 g cukru granulowanego,
  • 10 g cukru waniliowego (opcjonalnie),
  • 65 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • czerwony barwnik spożywczy.

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrami.
  2. Dodaj jajko i wymieszaj składniki.
  3. Następnie przesiej mąkę i sól, wyrób gładką masę.
  4. Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj czerwony barwnik spożywczy.
  5. Włóż je do lodówki minimum pół godziny. Po schłodzeniu, rozgrzej piekarnik do 180°C.
  6. Odmierz 15 cm każdego kolorowego ciasta. Delikatnie zroluj je w kształty o długości 10 cm. Skręć je razem i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut lub do momentu, gdy uznasz, że są wystarczająco upieczone.
  7. Przed podaniem upewnij się, że ostygły na kratce.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości