Tarka kuchenna to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Czy wiesz, do czego służy jej chropowata część?

Tarka kuchenna jest narzędziem, bez którego niezwykle trudno jest sobie wyobrazić codzienność podczas przygotowywania posiłków. Z pewnością najczęściej wykorzystujesz stronę z grubymi oczkami. A czy wiesz, do czego służy jej chropowata część? Sprawdź, zanim zabierzesz się do przygotowywania kolejnych posiłków.

ObrazekTarka kuchenna - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Tarka kuchenna i jej praktyczne zastosowania

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie przygotowywanie posiłków bez tarki kuchennej. Najczęściej ściera się na niej ser żółty czy warzywa. Jak dobrze wiesz, ma ona najczęściej kilka ścianek. Najczęściej wykorzystujemy stronę z grubymi oczkami, szatkownicę lub drobne oczka. Jest jeszcze jedna strona — nieco chropowata, którą wykorzystuje się nieco rzadziej.

Obrazek
Tarka do warzyw - Pyszności; Foto Canva.com

Niezależnie od tego, którą stronę tarki wykorzystujesz najczęściej, warto podkreślić, że jest to przyrząd pomocny w przygotowaniu wielu wspaniałych potraw. Tarka kuchenna pozwala stworzyć takie kulinarne arcydzieła, jak sałatka jarzynowa, surówka z marchewki, serowa posypka do pizzy czy dań z makaronu. Co prawda tradycyjną tarkę ten coraz częściej zastępuje się elektrycznymi blenderami czy rozdrabniaczami, ale mimo to ten gadżet jest wciąż używany w wielu domach.

Do czego służy chropowata część tarki kuchennej?

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, tarka kuchenna ma najczęściej kilka stron. Wśród nich znajduje się również chropowata część, która jest nieco rzadziej wykorzystywana. A trzeba podkreślić, że może okazać się niezwykle pomocna. W szczególności, gdy zamierzasz przygotować niektóre ciasta, sos beszamelowy lub w przypadku, gdy chcesz zetrzeć ziemniaki na placki ziemniaczane.

Obrazek
Ścieranie warzyw na tarce - Pyszności; foto: Canva

Chropowata część będzie szczególnie pomocna w takich sytuacjach, gdy zależy ci na tym, by zetrzeć warzywa na papkę. Z takiego rozwiązania często korzystają mamy, które przygotowują specjalne "papki" dla niemowląt. Świetnie sprawdzi się również w innych sytuacjach. Na tej części tarki można zetrzeć czekoladę do udekorowania pierników, czy do ścierania niektórych przypraw, takich jak laska cynamonu czy gałka muszkatołowa.

A co powiesz na dania kuchni włoskiej w twoim domu? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej