Te kotlety robiono przed wojną. Nasi dziadkowie i pradziadkowie się nimi zachwycali

W zeszytach z przepisami naszych babć znaleźć można wiele przepisów, które pokryła już nieco warstwa kurzu. Warto jednak do nich wracać, by odświeżyć pamięć i pielęgnować receptury sprzed lat. W szczególności wtedy, gdy są tak pyszne jak te proste kotlety.

Golabki bez zawijania to świetny pomysł na obiad.Golabki bez zawijania to świetny pomysł na obiad.
Źródło zdjęć: © YouTube | Bombowa Kuchnia
Ewa Malinowska

Kotlet niejedno ma imię. Może być schabowy z zasmażaną kapustą, mielony z tartymi buraczkami czy jajeczny rodem ze stołówki. Te jednak przypominają coś pomiędzy popularnymi gołąbki a kotletami właśnie. Są sycące, proste w przygotowaniu, niedrogie i przede wszystkim bardzo smaczne. Nasi dziadkowie zdecydowanie wiedzieli, że droga do serca wiedzie przez żołądek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Kotlety jak przed laty

Kotlety z kapusty i mięsa mielonego łączy w sobie najlepsze cechy gołąbków, ale jest znacznie łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu. Połączenie nie jest przypadkowe - dodanie tego warzywa zwiększało objętość obiadu, obniżając również koszt przygotowania. W czasach, gdy mięso nie było tak dostępne jak dziś, to zdecydowany plus.

Gołąbki bez zawijania - Pyszności
Gołąbki bez zawijania - Pyszności © Adobe Stock

Autorką oryginalnego przepisu sprzed 90 lat jest Maria Disslowa, wieloletnia dyrektorka Szkoły Gospodarstwa Domowego we Lwowie i autorka książki "Jak gotować", które dawniej było prawdziwym kompendium wiedzy, w szczególności dla początkujących gospodyń domowych.

Kotlety z kapustą - prosty przepis na obiad

Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Są proste, smaczne i bardzo sycące. Warto przypomnieć sobie ten przepis sprzed lat.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • pół główki kapusty,
  • 10 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • średniej wielkości cebula,
  • kajzerka,
  • woda do namoczenia bułki,
  • 5 łyżek bułki tartej, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka oleju albo masła,
  • tłuszcz do smażenia kotletów.

Sposób przygotowania:

  1. Umytą kapustę pokrój na kawałki, włóż do garnka i zalej wodą z odrobiną soli. Gotuj do miękkości, następnie odcedź i posiekaj.
  2. Cebulę pokrój i zeszklij na maśle lub oleju.
  3. Namoczoną bułkę odciśnij i zmiel.
  4. W misce wymieszaj mięso mielone, podsmażoną cebulę, ugotowaną i posiekaną kapustę, jajko, mąkę, bułkę, sól i pieprz. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę mąki.
  5. Z powstałej masy formuj kotleciki.
  6. Obtocz kotlety w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Możesz usmażyć je na maśle, oleju lub najlepiej na smalcu.

Proste kotlety jak za dawnych lat są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik