PrzepisTani obiadTe kotlety robiono przed wojną. Nasi dziadkowie i pradziadkowie się nimi zachwycali

Te kotlety robiono przed wojną. Nasi dziadkowie i pradziadkowie się nimi zachwycali

Golabki bez zawijania to świetny pomysł na obiad.
Golabki bez zawijania to świetny pomysł na obiad.
Źródło zdjęć: © YouTube | Bombowa Kuchnia

20.08.2024 08:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W zeszytach z przepisami naszych babć znaleźć można wiele przepisów, które pokryła już nieco warstwa kurzu. Warto jednak do nich wracać, by odświeżyć pamięć i pielęgnować receptury sprzed lat. W szczególności wtedy, gdy są tak pyszne jak te proste kotlety.

Kotlet niejedno ma imię. Może być schabowy z zasmażaną kapustą, mielony z tartymi buraczkami czy jajeczny rodem ze stołówki. Te jednak przypominają coś pomiędzy popularnymi gołąbki a kotletami właśnie. Są sycące, proste w przygotowaniu, niedrogie i przede wszystkim bardzo smaczne. Nasi dziadkowie zdecydowanie wiedzieli, że droga do serca wiedzie przez żołądek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety jak przed laty

Kotlety z kapusty i mięsa mielonego łączy w sobie najlepsze cechy gołąbków, ale jest znacznie łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu. Połączenie nie jest przypadkowe - dodanie tego warzywa zwiększało objętość obiadu, obniżając również koszt przygotowania. W czasach, gdy mięso nie było tak dostępne jak dziś, to zdecydowany plus.

Gołąbki bez zawijania - Pyszności
Gołąbki bez zawijania - Pyszności© Adobe Stock

Autorką oryginalnego przepisu sprzed 90 lat jest Maria Disslowa, wieloletnia dyrektorka Szkoły Gospodarstwa Domowego we Lwowie i autorka książki "Jak gotować", które dawniej było prawdziwym kompendium wiedzy, w szczególności dla początkujących gospodyń domowych.

Kotlety z kapustą - prosty przepis na obiad

Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Są proste, smaczne i bardzo sycące. Warto przypomnieć sobie ten przepis sprzed lat.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • pół główki kapusty,
  • 10 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • średniej wielkości cebula,
  • kajzerka,
  • woda do namoczenia bułki,
  • 5 łyżek bułki tartej, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka oleju albo masła,
  • tłuszcz do smażenia kotletów.

Sposób przygotowania:

  1. Umytą kapustę pokrój na kawałki, włóż do garnka i zalej wodą z odrobiną soli. Gotuj do miękkości, następnie odcedź i posiekaj.
  2. Cebulę pokrój i zeszklij na maśle lub oleju.
  3. Namoczoną bułkę odciśnij i zmiel.
  4. W misce wymieszaj mięso mielone, podsmażoną cebulę, ugotowaną i posiekaną kapustę, jajko, mąkę, bułkę, sól i pieprz. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę mąki.
  5. Z powstałej masy formuj kotleciki.
  6. Obtocz kotlety w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Możesz usmażyć je na maśle, oleju lub najlepiej na smalcu.

Proste kotlety jak za dawnych lat są już gotowe. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także