Te kotlety robiono przed wojną. Nasi dziadkowie i pradziadkowie się nimi zachwycali
W zeszytach z przepisami naszych babć znaleźć można wiele przepisów, które pokryła już nieco warstwa kurzu. Warto jednak do nich wracać, by odświeżyć pamięć i pielęgnować receptury sprzed lat. W szczególności wtedy, gdy są tak pyszne jak te proste kotlety.
Kotlet niejedno ma imię. Może być schabowy z zasmażaną kapustą, mielony z tartymi buraczkami czy jajeczny rodem ze stołówki. Te jednak przypominają coś pomiędzy popularnymi gołąbki a kotletami właśnie. Są sycące, proste w przygotowaniu, niedrogie i przede wszystkim bardzo smaczne. Nasi dziadkowie zdecydowanie wiedzieli, że droga do serca wiedzie przez żołądek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką
Kotlety jak przed laty
Kotlety z kapusty i mięsa mielonego łączy w sobie najlepsze cechy gołąbków, ale jest znacznie łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu. Połączenie nie jest przypadkowe - dodanie tego warzywa zwiększało objętość obiadu, obniżając również koszt przygotowania. W czasach, gdy mięso nie było tak dostępne jak dziś, to zdecydowany plus.
Autorką oryginalnego przepisu sprzed 90 lat jest Maria Disslowa, wieloletnia dyrektorka Szkoły Gospodarstwa Domowego we Lwowie i autorka książki "Jak gotować", które dawniej było prawdziwym kompendium wiedzy, w szczególności dla początkujących gospodyń domowych.
Kotlety z kapustą - prosty przepis na obiad
Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Są proste, smaczne i bardzo sycące. Warto przypomnieć sobie ten przepis sprzed lat.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
 - pół główki kapusty,
 - 10 g mąki pszennej,
 - jajko,
 - średniej wielkości cebula,
 - kajzerka,
 - woda do namoczenia bułki,
 - 5 łyżek bułki tartej,
 - sól i pieprz do smaku,
 - łyżka oleju albo masła,
 - tłuszcz do smażenia kotletów.
 
Sposób przygotowania:
- Umytą kapustę pokrój na kawałki, włóż do garnka i zalej wodą z odrobiną soli. Gotuj do miękkości, następnie odcedź i posiekaj.
 - Cebulę pokrój i zeszklij na maśle lub oleju.
 - Namoczoną bułkę odciśnij i zmiel.
 - W misce wymieszaj mięso mielone, podsmażoną cebulę, ugotowaną i posiekaną kapustę, jajko, mąkę, bułkę, sól i pieprz. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę mąki.
 - Z powstałej masy formuj kotleciki.
 - Obtocz kotlety w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Możesz usmażyć je na maśle, oleju lub najlepiej na smalcu.
 
Proste kotlety jak za dawnych lat są już gotowe. Smacznego!