Te kotlety robiono przed wojną. Nasi dziadkowie i pradziadkowie się nimi zachwycali
W zeszytach z przepisami naszych babć znaleźć można wiele przepisów, które pokryła już nieco warstwa kurzu. Warto jednak do nich wracać, by odświeżyć pamięć i pielęgnować receptury sprzed lat. W szczególności wtedy, gdy są tak pyszne jak te proste kotlety.
20.08.2024 08:10
Kotlet niejedno ma imię. Może być schabowy z zasmażaną kapustą, mielony z tartymi buraczkami czy jajeczny rodem ze stołówki. Te jednak przypominają coś pomiędzy popularnymi gołąbki a kotletami właśnie. Są sycące, proste w przygotowaniu, niedrogie i przede wszystkim bardzo smaczne. Nasi dziadkowie zdecydowanie wiedzieli, że droga do serca wiedzie przez żołądek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety jak przed laty
Kotlety z kapusty i mięsa mielonego łączy w sobie najlepsze cechy gołąbków, ale jest znacznie łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu. Połączenie nie jest przypadkowe - dodanie tego warzywa zwiększało objętość obiadu, obniżając również koszt przygotowania. W czasach, gdy mięso nie było tak dostępne jak dziś, to zdecydowany plus.
Autorką oryginalnego przepisu sprzed 90 lat jest Maria Disslowa, wieloletnia dyrektorka Szkoły Gospodarstwa Domowego we Lwowie i autorka książki "Jak gotować", które dawniej było prawdziwym kompendium wiedzy, w szczególności dla początkujących gospodyń domowych.
Kotlety z kapustą - prosty przepis na obiad
Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Są proste, smaczne i bardzo sycące. Warto przypomnieć sobie ten przepis sprzed lat.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
- pół główki kapusty,
- 10 g mąki pszennej,
- jajko,
- średniej wielkości cebula,
- kajzerka,
- woda do namoczenia bułki,
- 5 łyżek bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka oleju albo masła,
- tłuszcz do smażenia kotletów.
Sposób przygotowania:
- Umytą kapustę pokrój na kawałki, włóż do garnka i zalej wodą z odrobiną soli. Gotuj do miękkości, następnie odcedź i posiekaj.
- Cebulę pokrój i zeszklij na maśle lub oleju.
- Namoczoną bułkę odciśnij i zmiel.
- W misce wymieszaj mięso mielone, podsmażoną cebulę, ugotowaną i posiekaną kapustę, jajko, mąkę, bułkę, sól i pieprz. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę mąki.
- Z powstałej masy formuj kotleciki.
- Obtocz kotlety w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Możesz usmażyć je na maśle, oleju lub najlepiej na smalcu.
Proste kotlety jak za dawnych lat są już gotowe. Smacznego!