PrzepisTani obiadTe kotlety robiono przed wojną. Nasi dziadkowie i pradziadkowie się nimi zachwycali

Te kotlety robiono przed wojną. Nasi dziadkowie i pradziadkowie się nimi zachwycali

W zeszytach z przepisami naszych babć znaleźć można wiele przepisów, które pokryła już nieco warstwa kurzu. Warto jednak do nich wracać, by odświeżyć pamięć i pielęgnować receptury sprzed lat. W szczególności wtedy, gdy są tak pyszne jak te proste kotlety.

Golabki bez zawijania to świetny pomysł na obiad.
Golabki bez zawijania to świetny pomysł na obiad.
Źródło zdjęć: © YouTube | Bombowa Kuchnia

20.08.2024 08:10

Kotlet niejedno ma imię. Może być schabowy z zasmażaną kapustą, mielony z tartymi buraczkami czy jajeczny rodem ze stołówki. Te jednak przypominają coś pomiędzy popularnymi gołąbki a kotletami właśnie. Są sycące, proste w przygotowaniu, niedrogie i przede wszystkim bardzo smaczne. Nasi dziadkowie zdecydowanie wiedzieli, że droga do serca wiedzie przez żołądek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety jak przed laty

Kotlety z kapusty i mięsa mielonego łączy w sobie najlepsze cechy gołąbków, ale jest znacznie łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu. Połączenie nie jest przypadkowe - dodanie tego warzywa zwiększało objętość obiadu, obniżając również koszt przygotowania. W czasach, gdy mięso nie było tak dostępne jak dziś, to zdecydowany plus.

Gołąbki bez zawijania - Pyszności
Gołąbki bez zawijania - Pyszności© Adobe Stock

Autorką oryginalnego przepisu sprzed 90 lat jest Maria Disslowa, wieloletnia dyrektorka Szkoły Gospodarstwa Domowego we Lwowie i autorka książki "Jak gotować", które dawniej było prawdziwym kompendium wiedzy, w szczególności dla początkujących gospodyń domowych.

Kotlety z kapustą - prosty przepis na obiad

Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Są proste, smaczne i bardzo sycące. Warto przypomnieć sobie ten przepis sprzed lat.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • pół główki kapusty,
  • 10 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • średniej wielkości cebula,
  • kajzerka,
  • woda do namoczenia bułki,
  • 5 łyżek bułki tartej, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka oleju albo masła,
  • tłuszcz do smażenia kotletów.

Sposób przygotowania:

  1. Umytą kapustę pokrój na kawałki, włóż do garnka i zalej wodą z odrobiną soli. Gotuj do miękkości, następnie odcedź i posiekaj.
  2. Cebulę pokrój i zeszklij na maśle lub oleju.
  3. Namoczoną bułkę odciśnij i zmiel.
  4. W misce wymieszaj mięso mielone, podsmażoną cebulę, ugotowaną i posiekaną kapustę, jajko, mąkę, bułkę, sól i pieprz. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę mąki.
  5. Z powstałej masy formuj kotleciki.
  6. Obtocz kotlety w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Możesz usmażyć je na maśle, oleju lub najlepiej na smalcu.

Proste kotlety jak za dawnych lat są już gotowe. Smacznego!

przepiskotletymielone
Wybrane dla Ciebie