Te pierożki są hitem jesieni i nic w tym dziwnego. Wszyscy chcą ich skosztować
Być może w twojej lodówce również zalega dynia, z której chcesz przygotować coś pysznego, ale nadal nie masz na nią pomysłu. Ja zainspirowałam się kuchnią włoską i przygotowałam pyszne ravioli z dynią. Do finezyjnych pierożków zrobiłam rozgrzewający sos z mleczkiem kokosowym.
13.11.2024 | aktual.: 13.11.2024 18:51
Większość dań z dynią zaczyna się standardowo – od wrzucenia pokrojonego na kawałki warzywa do piekarnika. Pieczoną dynię możesz zblendować na zupę krem, sos, hummus lub farsz do pierożków. Ten niezawodny i prosty patent sprawdzi się także w przepisie na ravioli z dynią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować dynię na farsz do ravioli?
Tym, co mnie osobiście przeraża w przygotowywaniu dań z dynią, jest wielkość warzywa. Dlatego o wiele łatwiej jest mi podejść do obróbki dyni, kiedy pokroję ją na kawałki. Wtedy już rusza lawina potraw – od zupy dyniowej, poprzez hummus, tartę, sałatkę aż po ravioli.
Najpierw przekrój dynię na pół, a następnie na ćwiartki i ósemki. Odetnij gniazda nasienne i odkrój skórę. Niektórych odmian dyni, na przykład hokkaido, nie musisz obierać, ale w przypadku farszu do ravioli, jest to wskazane. Łatwiej uzyskasz gładką strukturę dyniowego nadzienia.
Dynię pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 10 minut z jednej strony, po czym obróć kawałki dyni na drugą stronę i wstaw na kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Zobacz także
Przepis na farsz do ravioli
Składniki:
- 500 g miąższu z dyni,
- 2 łyżki oliwy,
- 300 g ricotty,
- 50 g startego parmezanu,
- 2 g rozmarynu,
- szczypta soli i pieprzu.
Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego do uzyskania gładkiej masy.
Jak zrobić ciasto na ravioli?
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżkę oliwy,
- 2 g soli.
Mąkę przesiej na stolnicę i usyp w kopczyk. Dłonią zrób wgniecenie i wbij jajka. Następnie dodaj oliwę, szczyptę soli i zagnieć ciasto, formując kulę. Potem podziel je na cztery części i przykryj czystą ściereczką.
Nadziewanie i gotowanie ravioli z dynią
Weź dwie porcje ciasta i rozwałkuj je na bardzo cienkie placki. Obydwa arkusze potnij w kwadraty o długości boku 5 cm. Na kwadraty z jednego arkusza nałóż po łyżce farszu. Przykryj kwadratami z drugiego arkusza. Brzegi przyciśnij widelcem. W ten sam sposób przygotuj ravioli z dynią z pozostałych porcji ciasta.
W dużym garnku wstaw do zagotowania wodę z solą. Do wrzątku wrzuć przygotowane pierożki i gotuj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej.
Sos do ravioli z mleczkiem kokosowym
Na patelnię wrzuć masło, a kiedy się roztopi, zmieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym imbirem. Dodaj papryczkę chili, przyprawę curry i kilka listków szałwii. Aromatyczną mieszankę zalej mleczkiem kokosowym. Gotuj jeszcze przez chwilę na małej mocy palnika, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
Ravioli podawaj z gorącym sosem. Możesz posypać je prażonymi pestkami dyni lub orzechami włoskimi i ozdobić kilkoma listkami świeżej mięty.