Ten owoc może zstąpić mięso w kuchni. Smakuje dosłownie jak kurczak

W Polsce znaleźć go można rzadko w świeżej formie, ale w supermarketach pojawia się już gotowy, pokrojony i zamknięty w puszce. Wrzuć go do koszyka i przygotuj w domu. Twoi bliscy nie uwierzą, że to owoc.

ChlebowiecChlebowiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Oferta roślinnych zamienników mięsa jest coraz szersza. Producenci eksperymentują z różnymi rodzajami białka, tworzą nawet "mięso" na drukarkach. Tymczasem naturalny zamiennik kurczaka znaleźć można wśród owoców. Chlebowiec zdecydowanie zasługuje na uwagę nie tylko wegetarian.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe ciasteczka lotus. Pokocha je cała rodzina

Czym jest owoc chlebowca?

Chlebowiec, znany również jako jackfruit, to tropikalny owoc z wiecznie zielonego drzewa. Pochodzi z regionów tropikalnych, a jego naturalnym siedliskiem są lasy deszczowe południowych Indii, Bangladeszu, Sri Lanki, Filipin, Indonezji i Malezji. Roślina jest także uprawiana w innych rejonach Azji, a także w Afryce i Australii. Na szczęście nie musisz rozglądać się za biletami lotniczymi, bo znaleźć można go można również w polskich sklepach, najczęściej zamknięty w puszce.

Nie da się go przeoczyć - owoce mierzą od 30 do 90 cm długości i osiągają wagę nawet 50 kilogramów. To jeden z największych owoców egzotycznych.

Miąższ chlebowca
Miąższ chlebowca © Adobe Stock

Chlebowiec jest często używany jako składnik w diecie wielu tradycyjnych kultur, a jego nazwa pochodzi od tekstury miąższu, która po ugotowaniu przypomina świeże pieczywo. Owoce te można piec, gotować na parze, smażyć lub grillować, to kuchenne kameleony.

Jak smakuje jackfruit?

W wersji dojrzałej jackfruit oferuje słodki miąższ o bogatym smaku, który przypomina mieszankę tropikalnych owoców. Jest znany ze swojej wszechstronności kulinarnej - może być spożywany na surowo, dodawany do deserów, a nawet używany jako składnik koktajli.

Chlebowiec zastąpi kurczaka
Chlebowiec zastąpi kurczaka © Adobe Stock | Federica Fortunat

W postaci niedojrzałej ma neutralny smak i włóknistą strukturę, co pozwala na jego wykorzystanie jako substytut mięsa w daniach wytrawnych. Aby nadać mu wyjątkowego smaku, możesz eksperymentować z różnymi przyprawami. Jest jak gąbka, która pochłania przyprawy. Dzięki temu samodzielnie możesz nadać mu ulubiony smak. Sos barbecue lub marynata sprawią, że nabierze charakteru szarpanej wieprzowiny lub będzie smakować jak kurczak. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik kurczaka, na przykład w burgerach, tacosach czy tortillach.

Smaczny i zdrowy

Jackfruit to owoc o bogatych wartościach odżywczych. Jest szczególnie ceniony za dużą zawartość witamin takich jak A, C, oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Zawiera także wiele składników mineralnych, w tym magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor, sód, selen, cynk i miedź.

Jackfruit - owoc, który przypomina mięso
Jackfruit - owoc, który przypomina mięso © Canva | dev s's Images

Miąższ jackfruita dostarcza również błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, oraz liczne przeciwutleniacze takie jak flawonoidy czy karetonoidy, które mogą wspierać ochronę przed działaniem wolnych rodników, przyczyniając się do działania przeciwnowotworowego.

Następnym razem, gdy zauważysz go w sklepie, wrzuć go do koszyka. Zdecydowanie nie pożałujesz.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą