PoradyTen owoc może zstąpić mięso w kuchni. Smakuje dosłownie jak kurczak

Ten owoc może zstąpić mięso w kuchni. Smakuje dosłownie jak kurczak

W Polsce znaleźć go można rzadko w świeżej formie, ale w supermarketach pojawia się już gotowy, pokrojony i zamknięty w puszce. Wrzuć go do koszyka i przygotuj w domu. Twoi bliscy nie uwierzą, że to owoc.

Chlebowiec
Chlebowiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.11.2024 | aktual.: 12.11.2024 14:04

Oferta roślinnych zamienników mięsa jest coraz szersza. Producenci eksperymentują z różnymi rodzajami białka, tworzą nawet "mięso" na drukarkach. Tymczasem naturalny zamiennik kurczaka znaleźć można wśród owoców. Chlebowiec zdecydowanie zasługuje na uwagę nie tylko wegetarian.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest owoc chlebowca?

Chlebowiec, znany również jako jackfruit, to tropikalny owoc z wiecznie zielonego drzewa. Pochodzi z regionów tropikalnych, a jego naturalnym siedliskiem są lasy deszczowe południowych Indii, Bangladeszu, Sri Lanki, Filipin, Indonezji i Malezji. Roślina jest także uprawiana w innych rejonach Azji, a także w Afryce i Australii. Na szczęście nie musisz rozglądać się za biletami lotniczymi, bo znaleźć można go można również w polskich sklepach, najczęściej zamknięty w puszce.

Nie da się go przeoczyć - owoce mierzą od 30 do 90 cm długości i osiągają wagę nawet 50 kilogramów. To jeden z największych owoców egzotycznych.

Miąższ chlebowca
Miąższ chlebowca© Adobe Stock

Chlebowiec jest często używany jako składnik w diecie wielu tradycyjnych kultur, a jego nazwa pochodzi od tekstury miąższu, która po ugotowaniu przypomina świeże pieczywo. Owoce te można piec, gotować na parze, smażyć lub grillować, to kuchenne kameleony.

Jak smakuje jackfruit?

W wersji dojrzałej jackfruit oferuje słodki miąższ o bogatym smaku, który przypomina mieszankę tropikalnych owoców. Jest znany ze swojej wszechstronności kulinarnej - może być spożywany na surowo, dodawany do deserów, a nawet używany jako składnik koktajli.

Chlebowiec zastąpi kurczaka
Chlebowiec zastąpi kurczaka© Adobe Stock | Federica Fortunat

W postaci niedojrzałej ma neutralny smak i włóknistą strukturę, co pozwala na jego wykorzystanie jako substytut mięsa w daniach wytrawnych. Aby nadać mu wyjątkowego smaku, możesz eksperymentować z różnymi przyprawami. Jest jak gąbka, która pochłania przyprawy. Dzięki temu samodzielnie możesz nadać mu ulubiony smak. Sos barbecue lub marynata sprawią, że nabierze charakteru szarpanej wieprzowiny lub będzie smakować jak kurczak. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik kurczaka, na przykład w burgerach, tacosach czy tortillach.

Smaczny i zdrowy

Jackfruit to owoc o bogatych wartościach odżywczych. Jest szczególnie ceniony za dużą zawartość witamin takich jak A, C, oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Zawiera także wiele składników mineralnych, w tym magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor, sód, selen, cynk i miedź.

Jackfruit - owoc, który przypomina mięso
Jackfruit - owoc, który przypomina mięso© Canva | dev s's Images

Miąższ jackfruita dostarcza również błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, oraz liczne przeciwutleniacze takie jak flawonoidy czy karetonoidy, które mogą wspierać ochronę przed działaniem wolnych rodników, przyczyniając się do działania przeciwnowotworowego.

Następnym razem, gdy zauważysz go w sklepie, wrzuć go do koszyka. Zdecydowanie nie pożałujesz.

poradychlebowiecjackfruit
Wybrane dla Ciebie