WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Ten produkt jest masowo podrabiany. Sprawdź, jak nie dać się oszukać

Na wielu butelkach z oliwą widnieje napis, że pochodzi ona z pierwszego tłoczenia. Jednak okazuje się, że taka informacja nie jest wystarczająca. Warto zwrócić uwagę jeszcze na kilka innych szczegółów.

Jak wybrać dobrą oliwę?Jak wybrać dobrą oliwę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Oliwa, czyli olej tłoczony z oliwek, to produkt pełen przeciwutleniaczy i wartościowych kwasów tłuszczowych – omega-3 i omega-6. Odpowiednio przygotowana jest skarbem – chroni przed stresem oksydacyjnym, uszkodzeniami komórek, łagodzi stany zapalne, wspiera układ krążenia i funkcjonowanie mózgu. Niestety, na półkach w marketach można znaleźć sporo fałszywek, które charakteryzuje gorszy skład.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak

Uważaj na podrabianą oliwę w sklepie

W Unii Europejskiej oliwa z oliwek jest jednym z najczęściej fałszowanych produktów. Zdarza się, że na etykiecie widnieje nieprawdziwy kraj pochodzenia, a nieraz w butelce występuje nawet domieszka innych, tańszych olejów roślinnych. Żeby wybrać odpowiedni produkt, należy dobrze przeczytać etykietę.

Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek?

Dietetyk Maciej Pokrakowski w swoich mediach społecznościowych podaje konkretne wskazówki, które pomagają odróżnić dobrą oliwę od olejów gorszej jakości.

Niestety, ale producenci często mieszają oliwę z oliwek z innymi olejami, co sprawia, że nie jest to już tak prozdrowotny produkt. Unikaj oliwy z wytłoczyn oliwek i rafinowanej oliwy z oliwek. To zdecydowanie najgorszy wybór – mówi dietetyk w materiale na TikToku.

Również Emilliano Castagna z Włoskiej Akademii Kulinarnej mówi o tym, jak wybrać dobrą oliwę. Przede wszystkim, nie kieruj się informacją "z pierwszego tłoczenia" – to tak naprawdę niewiele znaczy. Uważa, że pierwszą rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę, to oznaczenie "extra virgin":

Waszą gwarancją jakości jest napis "extra virgin". Same słowa "pierwszego tłoczenia" nie mają dużego znaczenia. […] Wszystkie oliwy extra virgin są pierwszego tłoczenia, ale nie wszystkie oliwy pierwszego tłoczenia są extra virgin.

Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole zawarte w oliwie z oliwek są bardzo wrażliwe na działanie promieni słonecznych. Dlatego ważne jest to, aby oliwa znajdowała się w ciemnej, szklanej butelce. Plastikowe, jasne butelki zupełnie się do tego nie nadają, ponieważ szybko się nagrzewają i przepuszczają światło.

Wybierając oliwę w sklepie, zwróć uwagę na certyfikaty. Profesor Ewa Stachowska, naukowo zajmująca się tematami związanymi z żywieniem, sugeruje, aby wybierać butelki oznaczone normami COI/IOC, które potwierdzają zgodność ze standardem Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (za: odzywianie.wprost.pl).

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇