Ten produkt jest masowo podrabiany. Sprawdź, jak nie dać się oszukać

Na wielu butelkach z oliwą widnieje napis, że pochodzi ona z pierwszego tłoczenia. Jednak okazuje się, że taka informacja nie jest wystarczająca. Warto zwrócić uwagę jeszcze na kilka innych szczegółów.

Jak wybrać dobrą oliwę?Jak wybrać dobrą oliwę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Oliwa, czyli olej tłoczony z oliwek, to produkt pełen przeciwutleniaczy i wartościowych kwasów tłuszczowych – omega-3 i omega-6. Odpowiednio przygotowana jest skarbem – chroni przed stresem oksydacyjnym, uszkodzeniami komórek, łagodzi stany zapalne, wspiera układ krążenia i funkcjonowanie mózgu. Niestety, na półkach w marketach można znaleźć sporo fałszywek, które charakteryzuje gorszy skład.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak

Uważaj na podrabianą oliwę w sklepie

W Unii Europejskiej oliwa z oliwek jest jednym z najczęściej fałszowanych produktów. Zdarza się, że na etykiecie widnieje nieprawdziwy kraj pochodzenia, a nieraz w butelce występuje nawet domieszka innych, tańszych olejów roślinnych. Żeby wybrać odpowiedni produkt, należy dobrze przeczytać etykietę.

Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek?

Dietetyk Maciej Pokrakowski w swoich mediach społecznościowych podaje konkretne wskazówki, które pomagają odróżnić dobrą oliwę od olejów gorszej jakości.

Niestety, ale producenci często mieszają oliwę z oliwek z innymi olejami, co sprawia, że nie jest to już tak prozdrowotny produkt. Unikaj oliwy z wytłoczyn oliwek i rafinowanej oliwy z oliwek. To zdecydowanie najgorszy wybór – mówi dietetyk w materiale na TikToku.

Również Emilliano Castagna z Włoskiej Akademii Kulinarnej mówi o tym, jak wybrać dobrą oliwę. Przede wszystkim, nie kieruj się informacją "z pierwszego tłoczenia" – to tak naprawdę niewiele znaczy. Uważa, że pierwszą rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę, to oznaczenie "extra virgin":

Waszą gwarancją jakości jest napis "extra virgin". Same słowa "pierwszego tłoczenia" nie mają dużego znaczenia. […] Wszystkie oliwy extra virgin są pierwszego tłoczenia, ale nie wszystkie oliwy pierwszego tłoczenia są extra virgin.

Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole zawarte w oliwie z oliwek są bardzo wrażliwe na działanie promieni słonecznych. Dlatego ważne jest to, aby oliwa znajdowała się w ciemnej, szklanej butelce. Plastikowe, jasne butelki zupełnie się do tego nie nadają, ponieważ szybko się nagrzewają i przepuszczają światło.

Wybierając oliwę w sklepie, zwróć uwagę na certyfikaty. Profesor Ewa Stachowska, naukowo zajmująca się tematami związanymi z żywieniem, sugeruje, aby wybierać butelki oznaczone normami COI/IOC, które potwierdzają zgodność ze standardem Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (za: odzywianie.wprost.pl).

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend