Ten przepis to klasyk dzieciństwa. Bez problemu zrobisz go w piekarniku

Ta zapiekanka to danie, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa – prosty, sycący posiłek, łączący wszystko, co w nim najlepsze. Przygotowanie jest wyjątkowo wygodne, a efekt końcowy zachowuje smak i konsystencję tradycyjnej wersji.

Babka ziemniaczana z piekarnikaBabka ziemniaczana z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Babka ziemniaczana to klasyk polskiej kuchni domowej, powstała z potrzeby wykorzystania prostych i dostępnych składników, takich jak ziemniaki, boczek, cebula czy marchewka. Tradycyjnie ziemniaki ściera się na drobno, odciska nadmiar wody, a następnie łączy z dodatkami, tj. jajka, mąka i przyprawy. Tak przygotowaną masę zwykle smaży się na patelni, ale można też umieścić w formie i upiec w piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Babka ziemniaczana z piekarnika

Babka najlepiej smakuje na gorąco, podana z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub ulubioną surówką, ale świetnie sprawdza się też na zimno. Współczesne wariacje pozwalają dodać do niej różne sery, warzywa, a nawet owoce, co sprawia, że danie zyskuje nowe oblicze, pozostając jednocześnie wierne tradycji.

W wielu regionach Polski babka ziemniaczana jest elementem rodzinnych obiadów i symbolizuje prostotę oraz zaradność dawnych gospodarstw, a wersja piekarnikowa ułatwia przygotowanie tego smacznego klasyka w nowoczesny sposób.

Przepis na babkę ziemniaczaną z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (typ C),
  • 250 g kiszonej kapusty,
  • 1 średnia marchewka,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • olej do smażenia,
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz warzywa, posiekaj drobno cebulę i zetrzyj na grubych oczkach marchewkę.
  2. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na suchej patelni.
  3. Dodaj posiekaną cebulę i startą marchewkę, smaż, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodaj przeciśnięty czosnek; odstaw do przestudzenia.
  4. Ziemniaki obierz, zetrzyj na drobnych oczkach, odciśnij sok, a zgromadzoną skrobię dodaj do masy.
  5. Odciśnij i posiekaj kiszoną kapustę, i połącz ziemniaki z kapustą, podsmażonymi warzywami oraz boczkiem.
  6. Dodaj jajka, mąkę, majeranek, dopraw szczyptą soli i pieprzem; dokładnie wymieszaj.
  7. Formę keksową wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Potem wlej masę i wyrównaj wierzch.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) około 60 minut - aż wierzch się zarumieni i wbity patyczek będzie suchy.

Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład sałatką z kapusty pekińskiej lub kwaśną śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀