Teściowa wbija jajko do miseczki i nakłuwa żółtko. Odkąd poznałem powód, robię to samo

Jajka sadzone to smaczne i pożywne śniadanie, które można przygotować szybko i bez wysiłku. Jednak nie zawsze łatwo jest je zrobić tak, aby białko było ścięte, a żółtko płynne. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby osiągnąć ten efekt.

JajkoJajko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zwykłe jajko na śniadanie może stać się prawdziwym dziełem kulinarnym dzięki jednej prostej sztuczce. Wystarczy wykałaczka, a efekt was zaskoczy. Takie jajko może stać się gwiazdą poranka. Dowiecie się teraz, jak to zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Jajka w roli głównej na śniadaniowym talerzu

Jajka często goszczą na naszych śniadaniowych talerzach. Popularne jajka sadzone doskonale komponują się z chrupiącymi tostami. Jednak osiągnięcie idealnie ściętego białka i płynnego żółtka bywa wyzwaniem, które często kończy się przypaleniem czy utratą apetycznego wyglądu.

Alternatywą, która może zmienić wasze podejście do przygotowywania jajek na śniadanie, jest zastosowanie zwyczajnej wykałaczki. Jak działa ta sztuczka kulinarna, która zapewnia sukces? Odpowiedź znajdziecie w dalszej części artykułu.

Sztuczka z wykałaczką

Wykałaczka nie jest typowym narzędziem do przyrządzania jajek na śniadanie. Jednak, jeśli rozważacie szybkie i skuteczne przygotowanie jajka sadzonego w mikrofalówce, to właśnie ta prosta rzecz może okazać się waszym sprzymierzeńcem. Ten trik zdradziła mi teściowa i jestem jej za to ogromnie wdzięczny!

Wystarczy wbić jajko do miski, zalać je niewielką ilością wody i ponakłuwać żółtko wykałaczką. Dzięki temu żółtko szybciej się podgrzeje i nie wybuchnie.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 2 łyżki wody,
  • wykałaczka.

Przygotowanie:

  1. Wbij jajko do miski.
  2. Zalej je niewielką ilością wody.
  3. Wykałaczką ponakłuwaj żółtko w kilku miejscach.
  4. Wstaw miskę do mikrofalówki na 1 minutę i 20 sekund przy ustawionej mocy 600 W.
  5. Wyjmij jajko z mikrofalówki i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki:

  • Czas przyrządzania może się różnić w zależności od mocy mikrofalówki.
  • Jeśli chcesz, aby żółtko było bardziej płynne, wydłuż czas przyrządzania o kilka sekund.
  • Jajko sadzone możesz podawać z tostem, chlebem, warzywami lub innymi dodatkami.

Dzięki tej prostej sztuczce możesz przygotować idealne jajko sadzone w mikrofalówce w zaledwie kilka minut. To świetny sposób na szybkie i pyszne śniadanie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy