WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok

Delikatne, maślane ciasto kruche, soczyste truskawki i lekko kwaśny rabarbar – to połączenie, które rozkochuje w sobie wszystkich. Choć wygląda niepozornie, trudno poprzestać na jednym kawałku. Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem to prawdziwa klasyka wiosenno-letniego sezonu. Niestety – zjeść je możemy tylko przez kilka tygodni w roku. Tym bardziej warto wykorzystać ten czas, by piec je jak najczęściej.

Ciasto kruche z truskawkami i rabarbaremCiasto kruche z truskawkami i rabarbarem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Są takie wypieki, które pojawiają się tylko raz w roku – i właśnie dlatego smakują najlepiej. Gdy na targach pojawiają się pierwsze truskawki, a obok nich leży świeży, różowy rabarbar, wiem, że to znak. Znak, że czas upiec kruche ciasto, które pachnie latem, dzieciństwem i domowym ciepłem. Słodko-kwaśne owoce w maślanym cieście to klasyk, który zawsze znika ze stołu jako pierwszy. I nie bez powodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Dlaczego to ciasto robi się tylko raz w roku?

Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem to sezonowy klasyk, którego trudno sobie odmówić – ale równie trudno przygotować o innej porze roku. Dlaczego? Powód jest prosty: zarówno truskawki, jak i rabarbar mają bardzo krótki sezon.

Rabarbar pojawia się na targach już w maju, ale jego najlepsza kondycja przypada na okres do końca czerwca. Później staje się bardziej włóknisty i kwaśny, a do tego zawiera coraz więcej szczawianów, których warto unikać w nadmiarze. Z kolei truskawki – choć bywają dostępne nawet przez całe lato – tylko przez kilka tygodni mają pełnię smaku, zapachu i soczystości, tak potrzebnych do idealnego wypieku.

Co jeśli mamy ochotę na to ciasto jesienią lub zimą? Na szczęście są sposoby, by cieszyć się jego smakiem przez cały rok:

  • Zamrożone truskawki i rabarbar – najlepiej wcześniej pokrojone i odsączone z nadmiaru wody po rozmrożeniu.
  • Kompoty i przetwory domowe – lekko odparowane owoce zachowują aromat.
  • Owoce sezonowe – jesienią: śliwki, jabłka z cynamonem; zimą: gruszki, pomarańcze z imbirem; wiosną: rabarbar solo lub z malinami mrożonymi.

Choć nie ma to jak wersja letnia, dzięki kilku sprytnym trikom smak można zachować na dłużej.

Przepis na ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem to kwintesencja wiosenno-letniego wypieku – pachnące, lekko kwaskowe i idealnie zbalansowane dzięki maślanemu spodowi. Choć jego sezon trwa krótko, warto wykorzystać ten moment i nacieszyć się smakiem dzieciństwa w najlepszym wydaniu.

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1-2 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli.

Na nadzienie:

Opcjonalnie – kruszonka:

  • 50 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta – siekam masło z mąką, dodaję cukier puder, żółtko, sól i zimną wodę. Szybko zagniatam gładkie ciasto, zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
  2. W międzyczasie myję truskawki i rabarbar. Truskawki kroję na połówki lub ćwiartki, rabarbar na cienkie plasterki. Mieszam je z cukrem i mąką ziemniaczaną – ta wchłonie nadmiar soku podczas pieczenia.
  3. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję na papierze do pieczenia. Wykładam nim formę i nakłuwam widelcem.
  4. Wykładam na spód owoce. Jeśli robię kruszonkę, zagniatam szybko składniki palcami i posypuję nią wierzch.
  5. Ciasto piekę przez ok. 35-40 minut, aż brzegi będą złote, a nadzienie lekko się zarumieni i zestali.
  6. Studzę, a potem – obowiązkowo – podaję z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne