Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie

Kompoty gotowała moja babcia i mama, a teraz i ja zabieram się za owocowe napoje. Do truskawek dorzucam jednak warzywo. Wspaniale podkręca kolor, dodaje smaku i dostarcza witamin.

Kompot owocowo-warzywnyKompot owocowo-warzywny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wszystkie soki z kartonów mogą się schować, gdy na stół wjeżdża domowy kompot. Dobrze schłodzony, świeżo wyciągnięty z lodówki wspaniale ugasi pragnienie. Gdy stragany czerwienią się od soczystych truskawek, gotuję go na okrągło. Część pakuję w słoiki, a część zostawiam do popijania z dzbanka. Same truskawki to jednak nie wszystko. Dorzucam do nich też buraka. Słodkie warzywo dodaje koloru i sprawia, że domowy kompot jest jeszcze zdrowszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Kompot z truskawek i buraków

Latem, gdy truskawki kuszą swym aromatem, a buraki świętują swój sezon, warto połączyć te dwa skarby w kompocie. Zachwyca nie tylko głębokim kolorem i bogatym smakiem, ale również właściwościami. Truskawki to doskonałe źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo. Burak to nasz polski superfood, wyposażony po brzegi w kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek. Do tego oczywiście dużo kluczowego dla serca i ciśnienia potasu. Kompot z tych owoców, nawet po ugotowani, zachowuje wiele minerałów i część witamin.

Oba składniki kompotu są również źródłem błonnika. Działa on jak miotełka dla jelit, pomagając im w pracy. Dzięki temu zapobiega kłopotliwym i nieprzyjemnym zaparciom, ale też wspiera zdrowy mikrobiom, co przekłada się na lepsze trawienie i przy okazji ogólny stan zdrowia.

Nie jest napój bez wad, bo oczywiście jest w nim też cukier. Opcjonalnie możesz zastąpić go miodem lub spróbować wersji z erytrytolem. Ilość możesz dopasować do swoich własnych upodobań, a przy słodkich truskawkach może okazać się, że słodzidło w ogóle nie będzie potrzebne.

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 2 średniej wielkości buraki,
  • 2 litry wody,
  • 2-3 łyżki cukru lub miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • kilka listków mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Truskawki umyj i usuń szypułki.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę.
  4. Gdy zacznie wrzeć, dodaj buraki i gotuj przez około 15-20 minut, aż zaczną mięknąć.
  5. Do gotujących się buraków dodaj przygotowane truskawki. Wsyp cukier i wlej sok z cytryny.
  6. Gotuj kompot jeszcze przez około 5-10 minut od momentu ponownego zagotowania. Truskawki powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.
  7. Zdejmij garnek z ognia i dorzuć miętę.
  8. Odstaw kompot do wystudzenia.

Kompot schłódź w lodówce, usuwając z niego buraki i truskawki. Jeśli jednak lubisz, gdy w szklance jest wkładka, możesz je śmiało zjeść. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety