WAŻNE
TERAZ

Prokuratura reaguje na oburzające słowa Brauna

Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie

Kompoty gotowała moja babcia i mama, a teraz i ja zabieram się za owocowe napoje. Do truskawek dorzucam jednak warzywo. Wspaniale podkręca kolor, dodaje smaku i dostarcza witamin.

Kompot owocowo-warzywnyKompot owocowo-warzywny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wszystkie soki z kartonów mogą się schować, gdy na stół wjeżdża domowy kompot. Dobrze schłodzony, świeżo wyciągnięty z lodówki wspaniale ugasi pragnienie. Gdy stragany czerwienią się od soczystych truskawek, gotuję go na okrągło. Część pakuję w słoiki, a część zostawiam do popijania z dzbanka. Same truskawki to jednak nie wszystko. Dorzucam do nich też buraka. Słodkie warzywo dodaje koloru i sprawia, że domowy kompot jest jeszcze zdrowszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Kompot z truskawek i buraków

Latem, gdy truskawki kuszą swym aromatem, a buraki świętują swój sezon, warto połączyć te dwa skarby w kompocie. Zachwyca nie tylko głębokim kolorem i bogatym smakiem, ale również właściwościami. Truskawki to doskonałe źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo. Burak to nasz polski superfood, wyposażony po brzegi w kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek. Do tego oczywiście dużo kluczowego dla serca i ciśnienia potasu. Kompot z tych owoców, nawet po ugotowani, zachowuje wiele minerałów i część witamin.

Oba składniki kompotu są również źródłem błonnika. Działa on jak miotełka dla jelit, pomagając im w pracy. Dzięki temu zapobiega kłopotliwym i nieprzyjemnym zaparciom, ale też wspiera zdrowy mikrobiom, co przekłada się na lepsze trawienie i przy okazji ogólny stan zdrowia.

Nie jest napój bez wad, bo oczywiście jest w nim też cukier. Opcjonalnie możesz zastąpić go miodem lub spróbować wersji z erytrytolem. Ilość możesz dopasować do swoich własnych upodobań, a przy słodkich truskawkach może okazać się, że słodzidło w ogóle nie będzie potrzebne.

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 2 średniej wielkości buraki,
  • 2 litry wody,
  • 2-3 łyżki cukru lub miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • kilka listków mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Truskawki umyj i usuń szypułki.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę.
  4. Gdy zacznie wrzeć, dodaj buraki i gotuj przez około 15-20 minut, aż zaczną mięknąć.
  5. Do gotujących się buraków dodaj przygotowane truskawki. Wsyp cukier i wlej sok z cytryny.
  6. Gotuj kompot jeszcze przez około 5-10 minut od momentu ponownego zagotowania. Truskawki powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.
  7. Zdejmij garnek z ognia i dorzuć miętę.
  8. Odstaw kompot do wystudzenia.

Kompot schłódź w lodówce, usuwając z niego buraki i truskawki. Jeśli jednak lubisz, gdy w szklance jest wkładka, możesz je śmiało zjeść. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny