To greckie danie jest testem na dobrą żonę. Na wakacjach jadłam je codziennie

Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak danie włoskiej kuchni, ale Grecy na takie stwierdzenie szybko by się oburzyli. Będąc na wakacjach, warto spróbować nie tylko kofty, sałatki grecki czy tzatzików, ale zamówić równiez pastistadę. Smakuje tak dobrze, że nie pożałujesz tego wyboru, a i samo danie odtworzysz bez problemu w polskich warunkach.

PastistadaPastistada
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Atur Nyk
Ewa Malinowska

Pastitsada to jedno z najbardziej charakterystycznych dań greckiej kuchni, a szczególnie wyspy Korfu. Najczęściej podaje się je z wołowiną, chociaż są i miłośnicy wykorzystania tutaj cielęciny czy drobiu. Mięso jest duszone w wyrazistym sosie na bazie pomidorów, wzbogaconym o szereg aromatycznych przypraw, takich jak goździki, cynamon, kmin rzymski czy pieprz. Całość podawana jest z makaronem, najczęściej bucatini i smakuje tak dobrze, że od razu po zjedzeniu marzy się o kolejnej porcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Pastistada - pyszne danie kuchni greckiej

Pastitsada to danie o długiej tradycji, które przez wieki ewoluowało, by stać się jednym z kulinarnych symbolów Korfu. Połączenie słodkawych pomidorów, wyrazistych przypraw i delikatnego mięsa tworzy niepowtarzalny smak, który trudno zapomnieć.

Pasistada w wersji z kurczakiem
Pasistada w wersji z kurczakiem © Adobe Stock | MYCHKO

Mówi się, że pastisada to danie, które musi umieć przygotować każda Greczynka, więc jest testem na idealną żonę. Przygotowanie jest jednak proste, więc trudno oblać ten egzamin.

Składniki:

  • 1 kg chudej wołowiny pokrojonej w kostkę,
  • 500 g posiekanej cebuli,
  • oliwa,
  • kawałek masła,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka czerwonego wina,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu,
  • szczypta zmielonych goździków,
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 1 czerwona ostra papryczka,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej,
  • sól i pieprz do smaku.

Do podania:

  • 500 g grubego makaronu, na przykład bucatini lub casarecce,
  • starty ser parmezan.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w większe kawałki niż gulaszowe.
  2. Wszystkie przyprawy wrzuć do miseczki i wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej i masło, a potem obsmaż mięso z każdej strony.
  4. Dodaj posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż chwilę.
  5. Podlej wszystko winem i dodaj przyprawy.
  6. Gdy wino wyparuje, dolej wody tak, aby przykryła mięso i duś na małym ogniu, aż będzie miękkie.
  7. Na koniec dodaj przecier pomidorowy.
  8. W międzyczasie ugotuj makaron.
  9. Połącz makaron z częścią sosu, a resztę sosu z mięsem wyłóż na wierzch.
  10. Posyp startym parmezanem.

Grecki makaron z sosem i wołowiną jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni