To najlepsza przyprawa do jajek. Pieprz i sól to zdecydowanie za mało

Niektórzy doprawiają jajka tylko odrobiną soli, która pobudza kubki smakowe. Jednak należy pamiętać o tym, że przyprawy nie tylko wpływają na walory smakowe potraw, ale mają także prozdrowotne działanie dla organizmu. Pieprz czy ostra papryka pobudzają trawienie, ale pewna przyprawa jeszcze lepiej komponuje się z sadzonymi lub pastą jajeczną.

Jajecznica z kurkumą doskonale prezentuje się na kanapceJajecznica z kurkumą doskonale prezentuje się na kanapce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Biorąc pod uwagę połączenia, które wzajemnie wspierają właściwości produktów, zdecydowanie najlepszym wyborem do jajek jest kurkuma. Przyprawa budząca skojarzenia z kuchnią orientalną coraz częściej jest dodawana również do naszych tradycyjnych potraw. Jej intensywny odcień świetnie podkreśla kolor żółtka. Może też pomóc w obniżeniu cholesterolu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Wartości odżywcze kurkumy

Podstawowym składnikiem przyprawy jest kurkumina, która jest znana Polakom z uwagi na właściwości przeciwzapalne. Często jest dodawana do tzw. szotów na odporność, obok imbiru i soku z cytryny. Ale kurkuma nie tylko pomaga przezwyciężyć pierwsze objawy infekcji. Wspiera także układ trawienny, pobudzając produkcję soków żołądkowych. Jako silny antyoksydant zapobiega uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Jajko zwiększa przyswajalność kurkuminy

Kurkumina jest lepiej wchłaniana przez organizm, kiedy występuje w połączeniu z kwasami tłuszczowymi, które są podstawowym składnikiem żółtka. Przyswajalność zwiększa również dodatek czarnego pieprzu, odrobiny masła lub oliwy.

Przyprawa świetnie sprawdzi się w jajkach faszerowanych, zabarwiając kolor farszu na bardziej intensywny odcień. Spróbuj dodać ją także do omletu lub jajecznicy. Jej smak doskonale komponuje się z ostrymi warzywami, takimi jak czosnek czy papryka chili. W kurkumie możesz w naturalny sposób zabarwić jajka na Wielkanoc.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty