Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

To zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurka

Co roku w grudniu na naszych stołach musi pojawić się puszyste jak chmurka ciasto z żurawiną polane obficie lukrem domowej roboty. Szybki i prosty w przygotowaniu wypiek udaje się za każdym razem. Koniecznie dodaj do niego jogurt grecki i sodę oczyszczoną, bo odgrywają ogromną rolę w przepisie. Zresztą sam się o tym przekonaj i obejrzyj nasze wideo, w którym krok po kroku pokazujemy, jak zrobić domowe ciasto. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek jogurtu greckiego,
  • 200 g masła,
  • 150 g świeżej żurawiny.

Do dekoracji:

  • lukier domowej roboty.

O czym warto pamiętać:

  • Do przepisu należy użyć miękkiego masła, dlatego pamiętaj, aby wyjąć je wcześniej z lodówki. To samo tyczy się jajek i jogurtu greckiego.
  • A skoro mowa już o jogurcie greckim, pełni on w całej recepturze kluczową rolę. Sprawia, że ciasto po upieczeniu jest idealnie wilgotne. Co więcej, po dodaniu do ciasta też sody, masz pewność, że domowy wypiek będzie puszysty i lekki jak chmurka.
  • Po utarciu masła z cukrem kolejne składniki na ciasto dodawaj w małych porcjach, ciągle mieszając zawartość miski.
  • Na koniec wsyp do środka świeżą żurawinę. Składniki na tym etapie wymieszaj przy pomocy łyżki. Zrób to dokładnie, aby żurawina była równomiernie rozłożona w upieczonym cieście.
  • Gotową mieszankę przełóż do keksówki zabezpieczonej papierem do pieczenia. Po wyrównaniu masy możesz dodać do formy jeszcze trochę żurawiny.
  • Formę z zawartością wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 60 minut.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu polej ciasto domowej roboty lukrem. Do dekoracji możesz wykorzystać też polewę czekoladową z cukrową posypką w świątecznym klimacie lub posypać cukrem pudrem.
  • Ciasto z żurawiną upiekliśmy w keksówce o wymiarach 11x26 cm.
Więcej wideo
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkęŚledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Cynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodkoCynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodko
Słoik pasztetu za 50 złotych i zupa za 25 zł na jarmarku w Warszawie. "Kilka stówek trzeba mieć"Słoik pasztetu za 50 złotych i zupa za 25 zł na jarmarku w Warszawie. "Kilka stówek trzeba mieć"
Wydrążone ziemniaki napełniam pysznym farszem. Nawet dzieci chcą dokładkęWydrążone ziemniaki napełniam pysznym farszem. Nawet dzieci chcą dokładkę
Obiad jak u mamy. Karkówkę w marynacie układam na kiszonej kapuście i wkładam do piekarnikaObiad jak u mamy. Karkówkę w marynacie układam na kiszonej kapuście i wkładam do piekarnika
Łączy w sobie 3 najlepsze smaki. Placek z Podkarpacia sprawdzi się na każdą okazj꣹czy w sobie 3 najlepsze smaki. Placek z Podkarpacia sprawdzi się na każdą okazję
Tę zupę przygotuję jako ciepłe danie na andrzejki. Na imieninowej imprezie była hitemTę zupę przygotuję jako ciepłe danie na andrzejki. Na imieninowej imprezie była hitem
Wybrane dla Ciebie
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy