Tragiczne wieści o jakości mięsa. W większości przebadanych próbek naukowcy znaleźli niepokojącą substancję
Jakość sprzedawanego mięsa często budzi kontrowersje. Niedawno naukowcy z holenderskiego Vrije Universiteit Amsterdam zbadali krew oraz mięso zwierząt z gospodarstw hodowlanych. Niestety w większość przebadanych próbek wykryto obecność mikroplastiku. Poniżej podajemy więcej szczegółów.
04.09.2022 07:51
Mikroplastik w żywności
Obecnie coraz częściej mówi się o plastiku, który stanowi poważne zagrożenie dla środowiska. Skala zanieczyszczenia odpadkami z tworzyw sztucznych jest ogromna. W związku z tym przeprowadzane są badania na temat obecności mikroplastiku m.in. w wodzie. Jednak niedawno naukowcy postanowili przyjrzeć się również mięsu.
W związku z tym sprawdzono krew oraz mięso świń i krów. Dodatkowo holenderscy naukowcy przebadali również krowie mleko. Należy zaznaczyć, że badania dotyczyły obecności takich substancji jak polistyren i polietylen.
Niestety okazuje się, że jakość mięsa nie jest najlepsza. W większości próbek znajdował się mikroplastik. Dotyczyło to 6 na 8 próbek wieprzowiny. Natomiast w przypadku wołowiny substancję można było znaleźć aż w siedmiu próbkach.
Poza tym należy również zaznaczyć, że mikroplastik znajdował się także w 18 próbkach mleka ( na 25 próbek). Jest to równie tragiczna wiadomość na temat jakości tego produktu.
Jakość mięsa, a pasza dla zwierząt
Holenderscy naukowcy przebadali również paszę dla zwierząt. Okazało się, że ta również zawierała mikroplastik. W związku z tym Maria Westerbros z Plastic Soup Foundation wypowiedziała się na temat obecności mikroplastiku w mięsie. Według niej na początku powinniśmy zadbać o to, aby w paszy nie było tego szkodliwego składnika. To, czym karmione są zwierzęta, również wpływa na jakość mięsa.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować prostą, kolorową surówkę witaminową krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się jako zdrowy dodatek do pysznych dań obiadowych.