PoradyKapusta na gołąbki jest ciągle twarda? Wszystko przez błąd popełniony na początku przygotowywania

Kapusta na gołąbki jest ciągle twarda? Wszystko przez błąd popełniony na początku przygotowywania

Kapusta na gołąbki jest ciągle twarda? Wszystko przez błąd popełniony na początku przygotowywania - Pyszności; Foto: Canva.com
Kapusta na gołąbki jest ciągle twarda? Wszystko przez błąd popełniony na początku przygotowywania - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
25.08.2022 16:54, aktualizacja: 20.03.2024 15:15

Kapusta na gołąbki powinna być miękka. Dzięki temu nie tylko łatwiej jest zamknąć w niej pyszne nadzienie, ale również podczas jedzenia potrawy - rozpływa się w ustach. Niekiedy niestety nie wychodzi nam tak, jak powinna i jest wyjątkowo twarda. Dlaczego tak się dzieje? Jak temu zapobiec? Z przyjemnością odpowiemy na te pytania.

Gołąbki - fantastyczne danie obiadowe

Gołąbki - Pyszności; Foto: Canva.com
Gołąbki - Pyszności; Foto: Canva.com

Gołąbki to kultowa potrawa. Jej wnętrze skrywa zazwyczaj pyszne mielone mięso oraz ryż lub kaszę gryczaną. Niekiedy danie wzbogacamy w dodatek grzybów, czy cebuli. Na smak potrawy oprócz farszu wpływa również prawidłowo przygotowana kapusta.

Kapusta na gołąbki powinna być miękka. Dzięki temu nasze danie odznacza się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również wspaniałą konsystencją. Niestety niekiedy kapusta wychodzi nam wyjątkowo twarda. Okazuje się, że wynika to z jednego błędu, który popełniliśmy podczas przygotowywania potrawy.

Twarda kapusta na gołąbki

Golabki - Pyszności
Golabki - Pyszności

Okazuje się, że niekiedy podczas przygotowywania gołąbków, zapominamy o wycięciu całego głąba kapusty. Jest to bardzo twarda część warzywa. W konsekwencji kapusta na gołąbki traci na konsystencji i smaku. Warto w takim razie pamiętać o tej prostej czynności. Dzięki temu nasza potrawa wyjdzie idealnie!

Jak przygotować kapustę na gołąbki?

Aby uzyskać miękką kapustę na gołąbki, polecamy przygotować ją według poniższej instrukcji. Dzięki temu potrawa będzie odznaczała się wspaniałą konsystencją.

Umyj kapustę, a następnie dokładnie wytnij głąb ze środka warzywa. W kolejnym kroku przełóż ją do dużego garnka z wrzątkiem. Warzywo gotuj przez około 10 minut na małym ogniu. Przewróć je na drugą stronę i gotuj jeszcze kilka minut. Po tym czasie wyjmij kapustę z garnka i odstaw do ostudzenia.

Gołąbki wspaniale smakują polane sosem pomidorowym lub grzybowym. Poza tym wspaniale współgrają w towarzystwie ugotowanych ziemniaków. Idealnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ślimakowe gołąbki na obiad krok po kroku. Niebo w gębie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także