Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Popisowa sałatka kuzynki

Kolorowa sałatka to obowiązkowy element świątecznego menu. W końcu niespieszne spotkania z bliskimi wymagają odpowiedniej oprawy kulinarnej. Jest to dodatek, który świetnie pasuje do tradycyjnych pasztetów i pieczeni. Masz dosyć jarzynowej? Sałatkę z pieczarkami zrobisz o wiele szybciej, a niejedna osoba doceni przełamanie świątecznej rutyny.

Pyszna alternatywa dla tradycyjnej jarzynowejPyszna alternatywa dla tradycyjnej jarzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Podobnie jak sałatka jarzynowa również ta z pieczarkami idealnie sprawdzi się na święta wegetariańskie. Możesz ją podać także na sylwestra. Świetnie smakuje zawinięta w domową tortillę lub podana na kruchych babeczkach. Masz ochotę na zielony dodatek? Posyp ją posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Czy pieczarki trzeba obierać?

Pieczarki są dodatkiem, który nadaje aromatu i smaku wielu potrawom. Szczególnie podczas świątecznych przygotowań, dobrze jest wiedzieć, jak właściwie się z nimi obchodzić. Czy pieczarki należy obierać? Zdania są podzielone. Dla zachowania wszystkich właściwości nie powinno się ich obierać. To właśnie pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Obierając pieczarki, tracimy witaminę D, żelazo, potas i inne cenne składniki.

Co więcej, obieranie nie jest konieczne z punktu widzenia higienicznego. Wystarczy delikatnie opłukać pieczarki. Należy unikać długiego moczenia warzyw, ponieważ chłoną wodę jak gąbka, co zdecydowanie obniża ich walory smakowe w potrawach.

Przepis na sałatkę z pieczarkami

Sałatkę możesz przygotować z gotowanymi pieczarkami, smażonymi lub z piekarnika zgodnie z własnym gustem.

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • kukurydza z puszki,
  • 1 cebula czerwona,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy.

Wykonanie:

  1. Umyj pieczarki. Gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia, po czym pokrój w kostkę.
  2. W kostkę pokrój także ogórki konserwowe i jajka ugotowane na twardo.
  3. Dodaj drobno posiekaną cebulę i kukurydzę z puszki.
  4. Wymieszaj z musztardą i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zamienniki do sałatki z pieczarkami

Istnieje wiele możliwości na wzbogacenie lub zmodyfikowanie tego przepisu. Zamiast pieczarek możesz użyć innych grzybów, na przykład boczniaków. Dla osób preferujących bardziej chrupiącą konsystencję, świetnym dodatkiem będą świeże warzywa, takie jak papryka czy seler naciowy.

Na smak sałatki duży wpływ ma musztarda. Jeśli chcesz, aby potrawa była ostrzejsza, dodaj musztardę rosyjską, a jeśli lubisz wyczuwać ziarenka gorczycy – francuską. Sałatkę odmieni także odrobina soku z cytryny. Osoby na diecie odchudzającej mogą wymienić majonez na jogurt naturalny albo zmiksować obydwa dodatki, co zapewni aksamitną konsystencję i łagodny smak.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku