PrzepisProste przepisyTylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Popisowa sałatka kuzynki

Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Popisowa sałatka kuzynki

Kolorowa sałatka to obowiązkowy element świątecznego menu. W końcu niespieszne spotkania z bliskimi wymagają odpowiedniej oprawy kulinarnej. Jest to dodatek, który świetnie pasuje do tradycyjnych pasztetów i pieczeni. Masz dosyć jarzynowej? Sałatkę z pieczarkami zrobisz o wiele szybciej, a niejedna osoba doceni przełamanie świątecznej rutyny.

Pyszna alternatywa dla tradycyjnej jarzynowej
Pyszna alternatywa dla tradycyjnej jarzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.12.2024 18:00

Podobnie jak sałatka jarzynowa również ta z pieczarkami idealnie sprawdzi się na święta wegetariańskie. Możesz ją podać także na sylwestra. Świetnie smakuje zawinięta w domową tortillę lub podana na kruchych babeczkach. Masz ochotę na zielony dodatek? Posyp ją posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy pieczarki trzeba obierać?

Pieczarki są dodatkiem, który nadaje aromatu i smaku wielu potrawom. Szczególnie podczas świątecznych przygotowań, dobrze jest wiedzieć, jak właściwie się z nimi obchodzić. Czy pieczarki należy obierać? Zdania są podzielone. Dla zachowania wszystkich właściwości nie powinno się ich obierać. To właśnie pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Obierając pieczarki, tracimy witaminę D, żelazo, potas i inne cenne składniki.

Co więcej, obieranie nie jest konieczne z punktu widzenia higienicznego. Wystarczy delikatnie opłukać pieczarki. Należy unikać długiego moczenia warzyw, ponieważ chłoną wodę jak gąbka, co zdecydowanie obniża ich walory smakowe w potrawach.

Przepis na sałatkę z pieczarkami

Sałatkę możesz przygotować z gotowanymi pieczarkami, smażonymi lub z piekarnika zgodnie z własnym gustem.

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • kukurydza z puszki,
  • 1 cebula czerwona,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy.

Wykonanie:

  1. Umyj pieczarki. Gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia, po czym pokrój w kostkę.
  2. W kostkę pokrój także ogórki konserwowe i jajka ugotowane na twardo.
  3. Dodaj drobno posiekaną cebulę i kukurydzę z puszki.
  4. Wymieszaj z musztardą i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zamienniki do sałatki z pieczarkami

Istnieje wiele możliwości na wzbogacenie lub zmodyfikowanie tego przepisu. Zamiast pieczarek możesz użyć innych grzybów, na przykład boczniaków. Dla osób preferujących bardziej chrupiącą konsystencję, świetnym dodatkiem będą świeże warzywa, takie jak papryka czy seler naciowy.

Na smak sałatki duży wpływ ma musztarda. Jeśli chcesz, aby potrawa była ostrzejsza, dodaj musztardę rosyjską, a jeśli lubisz wyczuwać ziarenka gorczycy – francuską. Sałatkę odmieni także odrobina soku z cytryny. Osoby na diecie odchudzającej mogą wymienić majonez na jogurt naturalny albo zmiksować obydwa dodatki, co zapewni aksamitną konsystencję i łagodny smak.

Wybrane dla Ciebie