Ugotuj więcej ziemniaków do jarzynowej. Sałatka "piętnastka" też zrobi furorę na stole

Ugotowane ziemniaki w kontekście sałatek kojarzą się przede wszystkim z sałatką jarzynową. Ale jeśli ugotujesz ich więcej, koniecznie zrób drugą propozycję, którą podasz w pierwszy i drugi dzień Świąt. W połączeniu z wędzonym kurczakiem i majonezowo-musztardowym sosem będą smakować doskonale.

Świąteczna sałatka ziemniaczana z dodatkiem wędzonego kurczakaŚwiąteczna sałatka ziemniaczana z dodatkiem wędzonego kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Gotowane ziemniaki to sycący składnik w sałatce, a kiedy dodasz do tego też porcję białka w postaci kurczaka i nieco warzyw, nawet jeśli to tylko kiszonki, możemy mówić o bardziej zbilansowanej propozycji. Sos z musztardami na liście będzie pysznym łącznikiem dla wszystkich produktów. A wszystko to w zaledwie 15 minut, stąd nazwa "piętnastka".

Najlepsze ziemniaki do sałatki

Wybór odpowiednich składników jest kluczowy, jeśli zależy nam na odpowiedniej konsystencji i smaku sałatki. W przypadku ziemniaków sprawa wygląda dość prosto, bo na rynku dostępne są tzw. ziemniaki sałatkowe. Najczęściej to typ A, o małej zawartości skrobi i twardej strukturze. Nie tak łatwo je rozgotować, więc będą idealne do krojenia i mieszania nawet z cięższymi, majonezowymi sosami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeden sekret idealnych placków ziemniaczanych. Daria Ładocha wyjaśnia popularny błąd

Sałatka ziemniaczana z wędzonym kurczakiem

Smakowita, już nie postna, sałatka z kurczakiem będzie idealna do świątecznego śniadania lub na kolację. Najlepiej wymieszać sos niedługo przed podaniem, ale pozostałe składniki możesz przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym pojemniku do przechowywania żywności.

Składniki:

  • 3 ugotowane w łupinach ziemniaki,
  • 200 g wędzonego kurczaka,
  • 150 g marynowanych pieczarek lub innych grzybków z zalewy,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka jogurtu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój na kawałki.
  2. Kurczaka podziel widelcem lub pokrój na mniejsze cząstki.
  3. Pieczarki drobno posiekaj, podobnie jak ogórki kiszone.
  4. W słoiku połącz majonez, musztardę, jogurt i rozgnieciony czosnek.
  5. Większą miskę wyłóż równomiernie połowę sosu, dodaje składniki i wymieszaj. Dodaj resztę sosu i ponownie, delikatnie wymieszaj składniki.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa