Ugotuj więcej ziemniaków do jarzynowej. Sałatka "piętnastka" też zrobi furorę na stole
Ugotowane ziemniaki w kontekście sałatek kojarzą się przede wszystkim z sałatką jarzynową. Ale jeśli ugotujesz ich więcej, koniecznie zrób drugą propozycję, którą podasz w pierwszy i drugi dzień Świąt. W połączeniu z wędzonym kurczakiem i majonezowo-musztardowym sosem będą smakować doskonale.
Gotowane ziemniaki to sycący składnik w sałatce, a kiedy dodasz do tego też porcję białka w postaci kurczaka i nieco warzyw, nawet jeśli to tylko kiszonki, możemy mówić o bardziej zbilansowanej propozycji. Sos z musztardami na liście będzie pysznym łącznikiem dla wszystkich produktów. A wszystko to w zaledwie 15 minut, stąd nazwa "piętnastka".
Najlepsze ziemniaki do sałatki
Wybór odpowiednich składników jest kluczowy, jeśli zależy nam na odpowiedniej konsystencji i smaku sałatki. W przypadku ziemniaków sprawa wygląda dość prosto, bo na rynku dostępne są tzw. ziemniaki sałatkowe. Najczęściej to typ A, o małej zawartości skrobi i twardej strukturze. Nie tak łatwo je rozgotować, więc będą idealne do krojenia i mieszania nawet z cięższymi, majonezowymi sosami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeden sekret idealnych placków ziemniaczanych. Daria Ładocha wyjaśnia popularny błąd
Sałatka ziemniaczana z wędzonym kurczakiem
Smakowita, już nie postna, sałatka z kurczakiem będzie idealna do świątecznego śniadania lub na kolację. Najlepiej wymieszać sos niedługo przed podaniem, ale pozostałe składniki możesz przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym pojemniku do przechowywania żywności.
Składniki:
- 3 ugotowane w łupinach ziemniaki,
- 200 g wędzonego kurczaka,
- 150 g marynowanych pieczarek lub innych grzybków z zalewy,
- 3 ogórki kiszone,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka jogurtu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój na kawałki.
- Kurczaka podziel widelcem lub pokrój na mniejsze cząstki.
- Pieczarki drobno posiekaj, podobnie jak ogórki kiszone.
- W słoiku połącz majonez, musztardę, jogurt i rozgnieciony czosnek.
- Większą miskę wyłóż równomiernie połowę sosu, dodaje składniki i wymieszaj. Dodaj resztę sosu i ponownie, delikatnie wymieszaj składniki.