PoradyUgotuj więcej ziemniaków do jarzynowej. Sałatka "piętnastka" też zrobi furorę na stole

Ugotuj więcej ziemniaków do jarzynowej. Sałatka "piętnastka" też zrobi furorę na stole

Ugotowane ziemniaki w kontekście sałatek kojarzą się przede wszystkim z sałatką jarzynową. Ale jeśli ugotujesz ich więcej, koniecznie zrób drugą propozycję, którą podasz w pierwszy i drugi dzień Świąt. W połączeniu z wędzonym kurczakiem i majonezowo-musztardowym sosem będą smakować doskonale.

Świąteczna sałatka ziemniaczana z dodatkiem wędzonego kurczaka
Świąteczna sałatka ziemniaczana z dodatkiem wędzonego kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Gotowane ziemniaki to sycący składnik w sałatce, a kiedy dodasz do tego też porcję białka w postaci kurczaka i nieco warzyw, nawet jeśli to tylko kiszonki, możemy mówić o bardziej zbilansowanej propozycji. Sos z musztardami na liście będzie pysznym łącznikiem dla wszystkich produktów. A wszystko to w zaledwie 15 minut, stąd nazwa "piętnastka".

Najlepsze ziemniaki do sałatki

Wybór odpowiednich składników jest kluczowy, jeśli zależy nam na odpowiedniej konsystencji i smaku sałatki. W przypadku ziemniaków sprawa wygląda dość prosto, bo na rynku dostępne są tzw. ziemniaki sałatkowe. Najczęściej to typ A, o małej zawartości skrobi i twardej strukturze. Nie tak łatwo je rozgotować, więc będą idealne do krojenia i mieszania nawet z cięższymi, majonezowymi sosami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeden sekret idealnych placków ziemniaczanych. Daria Ładocha wyjaśnia popularny błąd

Sałatka ziemniaczana z wędzonym kurczakiem

Smakowita, już nie postna, sałatka z kurczakiem będzie idealna do świątecznego śniadania lub na kolację. Najlepiej wymieszać sos niedługo przed podaniem, ale pozostałe składniki możesz przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym pojemniku do przechowywania żywności.

Składniki:

  • 3 ugotowane w łupinach ziemniaki,
  • 200 g wędzonego kurczaka,
  • 150 g marynowanych pieczarek lub innych grzybków z zalewy,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka jogurtu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój na kawałki.
  2. Kurczaka podziel widelcem lub pokrój na mniejsze cząstki.
  3. Pieczarki drobno posiekaj, podobnie jak ogórki kiszone.
  4. W słoiku połącz majonez, musztardę, jogurt i rozgnieciony czosnek.
  5. Większą miskę wyłóż równomiernie połowę sosu, dodaje składniki i wymieszaj. Dodaj resztę sosu i ponownie, delikatnie wymieszaj składniki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie