Ukiś jak ogórki na zimę. Tak zrobiona fasolka nie ma sobie równych

Fasolka szparagowa to niezaprzeczalnie jeden z najlepszych smaków lata. A co gdyby zamknąć go w słoiku? Kiszona fasolka szparagowa nie ma sobie równych. Co ciekawe, niektórzy twierdzą, że jest o wiele lepszą przekąską niż ogórki kiszone. Jak ją przygotować, by smakowała obłędnie? Podpowiadamy.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images

Kiszona fasolka szparagowa to totalny hit tego roku. Wiele gospodyń zabrało się już za przygotowywanie kiszonek na zimę. Decydując się jednak na tego rodzaju "słoiki", należy pamiętać, by kisić wyłącznie młodą fasolkę. Przerośnięte okazy się do tego nie nadają. Będą całkowicie pozbawione smaku, twarde oraz łykowate.

Kiszona fasolka szparagowa — przepis. Totalny hit 2023 roku

Ogórki kiszone mogą wkrótce odejść w zapomnienie. A to wszystko za sprawą kiszonej fasolki szparagowej. Jak ją przygotować, by była obłędnie pyszna? Podpowiadamy.

Składniki:

  • 1 kg młodej fasolki szparagowej,
  • do każdego słoika: dwie gałązki kopru z baldachem, 3-4 ząbki czosnku, 3 kawałki korzenia chrzanu, 2 łyżeczki nasion gorczycy,
  • solanka: 1 duża pełna łyżka soli kamiennej na jeden litr wody.

Przepis na kiszoną fasolkę szparagową. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę dokładnie myjemy i obcinamy końcówki z obu stron. Następnie obgotowujemy ją w wodzie z solą, cukrem i liściem laurowym. Dzięki temu będzie delikatniejsza i miękka.
  2. Przygotowujemy solankę - 1 pełna łyżka soli kamiennej na jeden litr wody i czekamy, aż ostygnie. Powinna być delikatnie ciepła.
  3. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy czosnek, gorczycę, chrzan, a następnie układamy dość ciasno fasolkę szparagową. Na wierzchu układamy gałązki kopru.
  4. Zawartość słoików zalewamy zalewą i dokładnie zakręcamy.
  5. Odstawiamy w ciemne miejsce - nie musi być chłodne. Temperatura pokojowa jest dopuszczalna. Po tygodniu przenosimy ją do piwnicy. Po tym czasie możemy też odkręcić któryś ze słoików, by sprawdzić, jak smakuje kiszona fasolka. Smacznego!
Fasolka szparagowa. Fot. Pixabay
Fasolka szparagowa. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba