Ukiś jak ogórki na zimę. Tak zrobiona fasolka nie ma sobie równych

Fasolka szparagowa to niezaprzeczalnie jeden z najlepszych smaków lata. A co gdyby zamknąć go w słoiku? Kiszona fasolka szparagowa nie ma sobie równych. Co ciekawe, niektórzy twierdzą, że jest o wiele lepszą przekąską niż ogórki kiszone. Jak ją przygotować, by smakowała obłędnie? Podpowiadamy.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images

Kiszona fasolka szparagowa to totalny hit tego roku. Wiele gospodyń zabrało się już za przygotowywanie kiszonek na zimę. Decydując się jednak na tego rodzaju "słoiki", należy pamiętać, by kisić wyłącznie młodą fasolkę. Przerośnięte okazy się do tego nie nadają. Będą całkowicie pozbawione smaku, twarde oraz łykowate.

Kiszona fasolka szparagowa — przepis. Totalny hit 2023 roku

Ogórki kiszone mogą wkrótce odejść w zapomnienie. A to wszystko za sprawą kiszonej fasolki szparagowej. Jak ją przygotować, by była obłędnie pyszna? Podpowiadamy.

Składniki:

  • 1 kg młodej fasolki szparagowej,
  • do każdego słoika: dwie gałązki kopru z baldachem, 3-4 ząbki czosnku, 3 kawałki korzenia chrzanu, 2 łyżeczki nasion gorczycy,
  • solanka: 1 duża pełna łyżka soli kamiennej na jeden litr wody.

Przepis na kiszoną fasolkę szparagową. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę dokładnie myjemy i obcinamy końcówki z obu stron. Następnie obgotowujemy ją w wodzie z solą, cukrem i liściem laurowym. Dzięki temu będzie delikatniejsza i miękka.
  2. Przygotowujemy solankę - 1 pełna łyżka soli kamiennej na jeden litr wody i czekamy, aż ostygnie. Powinna być delikatnie ciepła.
  3. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy czosnek, gorczycę, chrzan, a następnie układamy dość ciasno fasolkę szparagową. Na wierzchu układamy gałązki kopru.
  4. Zawartość słoików zalewamy zalewą i dokładnie zakręcamy.
  5. Odstawiamy w ciemne miejsce - nie musi być chłodne. Temperatura pokojowa jest dopuszczalna. Po tygodniu przenosimy ją do piwnicy. Po tym czasie możemy też odkręcić któryś ze słoików, by sprawdzić, jak smakuje kiszona fasolka. Smacznego!
Fasolka szparagowa. Fot. Pixabay
Fasolka szparagowa. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥