PrzepisJesz smażone ryby nad morzem? Gdy zobaczysz, co znalazł sanepid, będziesz omijał szerokim łukiem

Jesz smażone ryby nad morzem? Gdy zobaczysz, co znalazł sanepid, będziesz omijał szerokim łukiem

Smażone ryby nad morzem- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Smażone ryby nad morzem- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ewa

28.07.2023 11:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Smażone ryby nad morzem pod lupą Sanepidu. Inspektorzy skontrolowali turystyczne smażalnie i dopatrzyły się błędów. Posypały się kary.

Wakacyjny urlop nad polskim morzem składa się z kilku "pewniaków", które odhacza większość Polaków. Jednym z nich jest wizyta w lokalnej smażalni ryb na porcję fileta z frytkami i surówką. Dużo takich restauracji nadszarpniętych jest nieco zębem czasu, a wyposażenie pamięta doskonale wakacje 2000. Sanepid postanowił przeprowadzić kontrole i sprawdzić, czy jedzenie w takich miejscach jest bezpieczne. Posypały się mandaty i kary dla właścicieli restauracji.

Ryby w smażalniach pod lupą Sanepidu

Wojewódzka Stacja Sanitarno–Epidemiologicznej postanowiła sprawdzić, jak wygląda kwestia bezpieczeństwa żywności i higieny u szczytu sezonu w licznie odwiedzanych smażalniach ryb nad polskim Bałtykiem. Odwiedzili 118 smażalni ryb w województwie pomorskim, przeprowadzając 135 kontroli. Wyniki prowadzonych przez nich inspekcji są naprawdę niepokojące. W 44 lokalach wykryto nieprawidłowości, co oznacza, że co trzeci lokal nie spełniał norm sanitarnych.

Smażone ryby z frytkami- Pyszności, źródło Canva
Smażone ryby z frytkami- Pyszności, źródło Canva

Najczęstsze zaniedbania dotyczyły nieodpowiedniego stanu higieniczno–sanitarnego pomieszczeń oraz sprzętu i wyposażenia. W niektórych lokalach inspekcja wykazała brak czystości bieżącej, ale były również przypadki znalezienia produktów "zmienionych cechach organoleptycznych", czyli po prostu zepsutych. Smażalnie nie przechowywały odpowiednio żywności i nie trzymały się ustalonych przez Sanepid standardów.

Kary dla nadmorskich smażalni

W związku z licznymi niedociągnięciami i błędami, na pomorskie smażalnie zostały nałożone kary finansowe.

Za stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości nałożono 28 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 8,5 tys. złotych- mówi kierownik Działu Nadzoru Sanitarnego WSSE Katarzyna Waluszko w rozmowie z PAP.

Kontrole zostały również wszczęte po zgłoszeniu konsumentów. Podjęto 7 kontroli interwencyjnych, z których aż 5 okazało się być zasadnymi. Zgłaszający klienci skarżyli się na dolegliwości żołądkowe po spożyciu posiłków, niewłaściwy stan sanitarno-higieniczny, nieprawidłowości w zakresie gospodarowania odpadami.

Urzędowe kontrole smażalni ryb przeprowadzane są w zakresie oceny warunków higienicznych w zakładzie, identyfikowalności surowców oraz funkcjonowania procedur dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych i zasad systemu HACCP- podkreśla Katarzyna Waluszko.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także