Ukręć bez octu i bez jajek. Smak zaskoczy nawet fanów popularnych majonezów

W okolicach Wielkanocy zaczyna się ożywiona dyskusja: Kielecki czy Winiary? Każdy produkt ma swoich zagorzałych fanów, jednak ja się z tej rywalizacji wypisuję i często robię własny majonez. W dodatku bez octu i bez jajek.

Majonez może być wegańskiMajonez można zrobić bez jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co roku ta sama historia: Wielkanoc, a jak Wielkanoc to jajka i sałatka, a jak jajka i sałatka to majonez. Jednak jego wybór nie jest dla wszystkich prosty, ponieważ na rynku mamy dwóch zaciekłych konkurentów — jeden Winiary, a drugi Kielecki. Oczywiście istnieją inne marki majonezów, ale nie są one aż tak popularne. Dlatego, zanim zdecydujesz się na najlepszą opcję, majonez możesz zrobić samodzielnie w domu. Nawet taki wegański, w którym nie znajdziesz ani jajek, ani octu. Moja rodzina potwierdza, że jest lepszy od klasycznej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jarzynowa według Michela Morana. Jak robi ją juror Masterchefa?

Przepis na wegański majonez (sojonez)

Majonez wegański robię na bazie sojowego napoju roślinnego, a zamiast octu dodaję sok z cytryny. Może on postać dłużej w lodówce niż klasyczny domowy majonez, ponieważ nie ma w nim jajek. Ilość oleju zależy od tego, jak szybko uda ci się osiągnąć pożądaną konsystencję. Zapewniam, że i taki majonez nada się do sałatki jarzynowej, choć warto też go spróbować na kanapce albo do grilla.

Składniki:

  • 125 ml napoju roślinnego sojowego niesłodzonego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki musztardy dijon,
  • spora szczypta wędzonej soli,
  • 150-180 ml oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

  1. Wstrząśnij napojem sojowym i wlej odpowiednią ilość do naczynia, w którym będziesz przygotowywać sojonez.
  2. Dodaj sok z cytryny do napoju sojowego i blenduj mieszankę przez 2-3 minuty, aż zacznie się pienić.
  3. Następnie dorzuć musztardę i sól, a potem miksuj przez kolejne 2-3 minuty.
  4. Blendując dalej, wlewaj stopniowo olej. Obserwuj, czy sojonez osiąga odpowiednią gęstość, a jak już do tego dojdzie, to po prostu blenduj go przez dodatkowe 3 minuty.
  5. Przełóż sojonez do szczelnego opakowania i włóż do lodówki, aby mógł zgęstnieć.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu