Ukręć bez octu i bez jajek. Smak zaskoczy nawet fanów popularnych majonezów

W okolicach Wielkanocy zaczyna się ożywiona dyskusja: Kielecki czy Winiary? Każdy produkt ma swoich zagorzałych fanów, jednak ja się z tej rywalizacji wypisuję i często robię własny majonez. W dodatku bez octu i bez jajek.

Majonez może być wegańskiMajonez można zrobić bez jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co roku ta sama historia: Wielkanoc, a jak Wielkanoc to jajka i sałatka, a jak jajka i sałatka to majonez. Jednak jego wybór nie jest dla wszystkich prosty, ponieważ na rynku mamy dwóch zaciekłych konkurentów — jeden Winiary, a drugi Kielecki. Oczywiście istnieją inne marki majonezów, ale nie są one aż tak popularne. Dlatego, zanim zdecydujesz się na najlepszą opcję, majonez możesz zrobić samodzielnie w domu. Nawet taki wegański, w którym nie znajdziesz ani jajek, ani octu. Moja rodzina potwierdza, że jest lepszy od klasycznej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jarzynowa według Michela Morana. Jak robi ją juror Masterchefa?

Przepis na wegański majonez (sojonez)

Majonez wegański robię na bazie sojowego napoju roślinnego, a zamiast octu dodaję sok z cytryny. Może on postać dłużej w lodówce niż klasyczny domowy majonez, ponieważ nie ma w nim jajek. Ilość oleju zależy od tego, jak szybko uda ci się osiągnąć pożądaną konsystencję. Zapewniam, że i taki majonez nada się do sałatki jarzynowej, choć warto też go spróbować na kanapce albo do grilla.

Składniki:

  • 125 ml napoju roślinnego sojowego niesłodzonego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki musztardy dijon,
  • spora szczypta wędzonej soli,
  • 150-180 ml oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

  1. Wstrząśnij napojem sojowym i wlej odpowiednią ilość do naczynia, w którym będziesz przygotowywać sojonez.
  2. Dodaj sok z cytryny do napoju sojowego i blenduj mieszankę przez 2-3 minuty, aż zacznie się pienić.
  3. Następnie dorzuć musztardę i sól, a potem miksuj przez kolejne 2-3 minuty.
  4. Blendując dalej, wlewaj stopniowo olej. Obserwuj, czy sojonez osiąga odpowiednią gęstość, a jak już do tego dojdzie, to po prostu blenduj go przez dodatkowe 3 minuty.
  5. Przełóż sojonez do szczelnego opakowania i włóż do lodówki, aby mógł zgęstnieć.

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni