InspiracjeUkręć bez octu i bez jajek. Smak zaskoczy nawet fanów popularnych majonezów

Ukręć bez octu i bez jajek. Smak zaskoczy nawet fanów popularnych majonezów

W okolicach Wielkanocy zaczyna się ożywiona dyskusja: Kielecki czy Winiary? Każdy produkt ma swoich zagorzałych fanów, jednak ja się z tej rywalizacji wypisuję i często robię własny majonez. W dodatku bez octu i bez jajek.

Majonez można zrobić bez jajek
Majonez można zrobić bez jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co roku ta sama historia: Wielkanoc, a jak Wielkanoc to jajka i sałatka, a jak jajka i sałatka to majonez. Jednak jego wybór nie jest dla wszystkich prosty, ponieważ na rynku mamy dwóch zaciekłych konkurentów — jeden Winiary, a drugi Kielecki. Oczywiście istnieją inne marki majonezów, ale nie są one aż tak popularne. Dlatego, zanim zdecydujesz się na najlepszą opcję, majonez możesz zrobić samodzielnie w domu. Nawet taki wegański, w którym nie znajdziesz ani jajek, ani octu. Moja rodzina potwierdza, że jest lepszy od klasycznej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc

Przepis na wegański majonez (sojonez)

Majonez wegański robię na bazie sojowego napoju roślinnego, a zamiast octu dodaję sok z cytryny. Może on postać dłużej w lodówce niż klasyczny domowy majonez, ponieważ nie ma w nim jajek. Ilość oleju zależy od tego, jak szybko uda ci się osiągnąć pożądaną konsystencję. Zapewniam, że i taki majonez nada się do sałatki jarzynowej, choć warto też go spróbować na kanapce albo do grilla.

Składniki:

  • 125 ml napoju roślinnego sojowego niesłodzonego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki musztardy dijon,
  • spora szczypta wędzonej soli,
  • 150-180 ml oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

  1. Wstrząśnij napojem sojowym i wlej odpowiednią ilość do naczynia, w którym będziesz przygotowywać sojonez.
  2. Dodaj sok z cytryny do napoju sojowego i blenduj mieszankę przez 2-3 minuty, aż zacznie się pienić.
  3. Następnie dorzuć musztardę i sól, a potem miksuj przez kolejne 2-3 minuty.
  4. Blendując dalej, wlewaj stopniowo olej. Obserwuj, czy sojonez osiąga odpowiednią gęstość, a jak już do tego dojdzie, to po prostu blenduj go przez dodatkowe 3 minuty.
  5. Przełóż sojonez do szczelnego opakowania i włóż do lodówki, aby mógł zgęstnieć.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
majonezwegański majonezdieta wegańska

Wybrane dla Ciebie