Upiekłam w sobotę. Teraz wszystkie ciotki będą go piekły w święta
Sernik to obowiązkowa pozycja deserowa na świątecznym stole. Zamiast jednak po raz kolejny sięgać po tradycyjny przepis, wybierz delikatny, śmietankowy sernik japoński z wiśniami.
Serniki w moim domu mają ogromne grono fanów. Pojawiają się w czasie Świąt Wielkanocnych, rodzinnych spotkań i imprez, a i w zwykły, weekendowy dzień zdarza mi się upiec blaszkę tego ciasta. Ostatnim odkryciem w moim domu jest kremowy, puszysty sernik japoński z dodatkiem wiśni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł
Sernik japoński z wiśniami
W ostatnim czasie rekordy popularności za sprawą Rozkosznego bije sernik baskijski. Bez wątpienia jest bardzo smaczny, ale w moim domu po piętach depcze mu sernik japoński. Jest niezwykle lekki i puszysty, przypominający konsystencją bardziej puszysty mus niż sernik krakowski. Zresztą w jasnej masie nie ma klasycznego twarogu sernikowego, a mascarpone i śmietanka. Po upieczeniu nie opada, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również u osób, które nie są biegłe w pieczeniu serników.
Podstawą tego sernika jest ciasto czekoladowe. Jeśli jednak chcesz oszczędzić na czasie, możesz przygotować spód ze zmiksowanych ciasteczek wymieszanych z masłem. Do tego delikatny krem śmietankowy, wiśniowa frużelina i można rozpływać się w zachwytach. To właśnie frużelinie wiśniowej sernik zawdzięcza przydomek "japoński" - w końcu nazywa się ten kraj krajem kwitnącej wiśni.
Składniki:
Czekoladowy spód
- 100 g masła,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki kakao,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki cukru białego.
Masa serowa:
- 330 ml mocno schłodzonej śmietanki 30 proc.,
- 500 g mascarpone,
- pół szklanki cukru pudru.
Frużelina wiśniowa:
- 500 g wydrylowanych wiśni,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 1/3 szklanki cukru białego,
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- W rondelku rozpuść masło.
- Dodaj czekoladę oraz kakao i podgrzewaj, aż składniki się połączą. Odstaw do wystudzenia.
- Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli oraz cukrem.
- Do żółtek dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj.
- Dodaj pianę z białek i delikatnie połącz łyżką lub szpatułką.
- Powstałą masę wylej do blaszki o wymiarach ok. 24 × 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 20-25 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
- Schodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce mascarpone.
- Śmietankową masę wyłóż na wystudzone ciasto i wstaw do lodówki.
- Wiśnie i cukier umieść w garnku, zagotuj.
- Weź chochelkę soku spod wiśni i połącz z mąką ziemniaczaną.
- Zdejmij garnek z ognia i wlej sok z mąką. Dobrze wymieszaj.
- Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku, wlej do garnka z wiśniami zamieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Schłodzoną frużeliną wylej na wierzch sernika japońskiego.
- Wstaw całość do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Sernik japoński wystarczy tylko pokroić na kawałki i zachwycać się smakiem. Smacznego!