PrzepisSernikUpiekłam w sobotę. Teraz wszystkie ciotki będą go piekły w święta

Upiekłam w sobotę. Teraz wszystkie ciotki będą go piekły w święta

Sernik to obowiązkowa pozycja deserowa na świątecznym stole. Zamiast jednak po raz kolejny sięgać po tradycyjny przepis, wybierz delikatny, śmietankowy sernik japoński z wiśniami.

Japoński sernik wart grzechu
Japoński sernik wart grzechu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Serniki w moim domu mają ogromne grono fanów. Pojawiają się w czasie Świąt Wielkanocnych, rodzinnych spotkań i imprez, a i w zwykły, weekendowy dzień zdarza mi się upiec blaszkę tego ciasta. Ostatnim odkryciem w moim domu jest kremowy, puszysty sernik japoński z dodatkiem wiśni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Sernik japoński z wiśniami

W ostatnim czasie rekordy popularności za sprawą Rozkosznego bije sernik baskijski. Bez wątpienia jest bardzo smaczny, ale w moim domu po piętach depcze mu sernik japoński. Jest niezwykle lekki i puszysty, przypominający konsystencją bardziej puszysty mus niż sernik krakowski. Zresztą w jasnej masie nie ma klasycznego twarogu sernikowego, a mascarpone i śmietanka. Po upieczeniu nie opada, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również u osób, które nie są biegłe w pieczeniu serników.

Sernik japoński z wiśniami
Sernik japoński z wiśniami© Adobe Stock

Podstawą tego sernika jest ciasto czekoladowe. Jeśli jednak chcesz oszczędzić na czasie, możesz przygotować spód ze zmiksowanych ciasteczek wymieszanych z masłem. Do tego delikatny krem śmietankowy, wiśniowa frużelina i można rozpływać się w zachwytach. To właśnie frużelinie wiśniowej sernik zawdzięcza przydomek "japoński" - w końcu nazywa się ten kraj krajem kwitnącej wiśni.

Składniki:

Czekoladowy spód

  • 100 g masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/3 szklanki cukru białego.

Masa serowa:

  • 330 ml mocno schłodzonej śmietanki 30 proc.,
  • 500 g mascarpone,
  • pół szklanki cukru pudru.

Frużelina wiśniowa:

  • 500 g wydrylowanych wiśni,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki cukru białego,
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść masło.
  2. Dodaj czekoladę oraz kakao i podgrzewaj, aż składniki się połączą. Odstaw do wystudzenia.
  3. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli oraz cukrem.
  4. Do żółtek dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj.
  5. Dodaj pianę z białek i delikatnie połącz łyżką lub szpatułką.
  6. Powstałą masę wylej do blaszki o wymiarach ok. 24 × 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 20-25 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
  8. Schodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce mascarpone.
  9. Śmietankową masę wyłóż na wystudzone ciasto i wstaw do lodówki.
  10. Wiśnie i cukier umieść w garnku, zagotuj.
  11. Weź chochelkę soku spod wiśni i połącz z mąką ziemniaczaną.
  12. Zdejmij garnek z ognia i wlej sok z mąką. Dobrze wymieszaj.
  13. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku, wlej do garnka z wiśniami zamieszaj i odstaw do wystudzenia.
  14. Schłodzoną frużeliną wylej na wierzch sernika japońskiego.
  15. Wstaw całość do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Sernik japoński wystarczy tylko pokroić na kawałki i zachwycać się smakiem. Smacznego!

przepisserniksernik japoński

Wybrane dla Ciebie