Upiekłam w sobotę. Teraz wszystkie ciotki będą go piekły w święta

Sernik to obowiązkowa pozycja deserowa na świątecznym stole. Zamiast jednak po raz kolejny sięgać po tradycyjny przepis, wybierz delikatny, śmietankowy sernik japoński z wiśniami.

Japoński sernik wart grzechuJapoński sernik wart grzechu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Serniki w moim domu mają ogromne grono fanów. Pojawiają się w czasie Świąt Wielkanocnych, rodzinnych spotkań i imprez, a i w zwykły, weekendowy dzień zdarza mi się upiec blaszkę tego ciasta. Ostatnim odkryciem w moim domu jest kremowy, puszysty sernik japoński z dodatkiem wiśni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Sernik japoński z wiśniami

W ostatnim czasie rekordy popularności za sprawą Rozkosznego bije sernik baskijski. Bez wątpienia jest bardzo smaczny, ale w moim domu po piętach depcze mu sernik japoński. Jest niezwykle lekki i puszysty, przypominający konsystencją bardziej puszysty mus niż sernik krakowski. Zresztą w jasnej masie nie ma klasycznego twarogu sernikowego, a mascarpone i śmietanka. Po upieczeniu nie opada, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również u osób, które nie są biegłe w pieczeniu serników.

Sernik japoński z wiśniami
Sernik japoński z wiśniami © Adobe Stock

Podstawą tego sernika jest ciasto czekoladowe. Jeśli jednak chcesz oszczędzić na czasie, możesz przygotować spód ze zmiksowanych ciasteczek wymieszanych z masłem. Do tego delikatny krem śmietankowy, wiśniowa frużelina i można rozpływać się w zachwytach. To właśnie frużelinie wiśniowej sernik zawdzięcza przydomek "japoński" - w końcu nazywa się ten kraj krajem kwitnącej wiśni.

Składniki:

Czekoladowy spód

  • 100 g masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/3 szklanki cukru białego.

Masa serowa:

  • 330 ml mocno schłodzonej śmietanki 30 proc.,
  • 500 g mascarpone,
  • pół szklanki cukru pudru.

Frużelina wiśniowa:

  • 500 g wydrylowanych wiśni,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki cukru białego,
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść masło.
  2. Dodaj czekoladę oraz kakao i podgrzewaj, aż składniki się połączą. Odstaw do wystudzenia.
  3. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli oraz cukrem.
  4. Do żółtek dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj.
  5. Dodaj pianę z białek i delikatnie połącz łyżką lub szpatułką.
  6. Powstałą masę wylej do blaszki o wymiarach ok. 24 × 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 20-25 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
  8. Schodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce mascarpone.
  9. Śmietankową masę wyłóż na wystudzone ciasto i wstaw do lodówki.
  10. Wiśnie i cukier umieść w garnku, zagotuj.
  11. Weź chochelkę soku spod wiśni i połącz z mąką ziemniaczaną.
  12. Zdejmij garnek z ognia i wlej sok z mąką. Dobrze wymieszaj.
  13. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku, wlej do garnka z wiśniami zamieszaj i odstaw do wystudzenia.
  14. Schłodzoną frużeliną wylej na wierzch sernika japońskiego.
  15. Wstaw całość do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Sernik japoński wystarczy tylko pokroić na kawałki i zachwycać się smakiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus