W czasach PRL były prawdziwym rarytasem. Wystarczyło wziąć dwa składniki i usmażyć

Jajochlebki były chyba jednym z największych hitów PRL-u. Uwielbiali je dorośli i dzieci. Nic dziwnego, chleb w jajku smakuje zawsze niesamowicie, a sposób przygotowania jest banalnie prosty. Wystarczą jedynie dwa składniki, by cieszyć się pysznym posiłkiem.

Kultowa przekąska z czasów PRLKultowa przekąska z czasów PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | RHJ
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Jajochlebków nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Przygotowywały je nasze mamy, babcie i prababcie. Zdarza się, że i my sami to robimy. W moim domu pojawiają się regularnie, a to dlatego, że jesteśmy ich ogromnymi fanami. Są niesamowicie proste w przygotowaniu, tanie, a do tego smaczne i sycące. Tylko dwa składniki i trochę najprostszych przypraw wystarczy, by je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Przepis na jajochlebki. W czasach PRL-u były wielkim hitem

Przygotuj poniższe produkty, dwa z nich będą najważniejsze:

  • 3 kromki białego chleba pszennego,
  • 2 jajka wiejskie,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • 2 łyżki masła.

Sposób wykonania:

  1. Jajka roztrzep w misce za pomocą widelca.
  2. Dodaj sól.
  3. W mieszance maczaj chleb, następnie smaż go na rozgrzanym oleju.
  4. Odsącz jajochlebki z nadmiaru tłuszczu. Połóż je wcześniej na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  5. Podawaj danie z dodatkiem masła od razu.
Jajochlebki
Jajochlebki © via Getty Images | Lauri Patterson

A może jajochlebki z dodatkami?

Możesz przygotować chleb w jajku z dodatkiem szynki i sera. Będziesz potrzebować:

  • 2 kromek chleba,
  • 2 plastrów sera żółtego,
  • 2 jajek,
  • 2 łyżek śmietanki 12 proc.,
  • 1 łyżeczki szczypiorku,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • plaster szynki,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki.

Sposób wykonania:

  1. Na początku roztrzep jajka z przyprawami i śmietaną.
  2. Chlebki mocz w masie i szybko kładź na rozgrzaną patelnię. Podsmaż z jednej strony.
  3. Na połowie kromek poukładaj ser i szynkę, a następnie przykryj je resztą kromek. Kanapki smaż przez 4 minuty.
  4. Jajochlebki z serem i szynką posyp szczypiorkiem.

Chleb w jajku możesz też przygotować na sodko, na przykład z twarożkiem i ulubionymi owocami (tutaj świetnie sprawdzą się maliny lub borówki). Wystarczy, ze posmarujesz kromki twarożkiem z owocami i stworzysz z nich kanapki, obtoczysz je w jajku i podsmażysz na patelni. Na koniec polej je miodem lub syropem z agawy.

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki