W czasach PRL były prawdziwym rarytasem. Wystarczyło wziąć dwa składniki i usmażyć

Jajochlebki były chyba jednym z największych hitów PRL-u. Uwielbiali je dorośli i dzieci. Nic dziwnego, chleb w jajku smakuje zawsze niesamowicie, a sposób przygotowania jest banalnie prosty. Wystarczą jedynie dwa składniki, by cieszyć się pysznym posiłkiem.

Kultowa przekąska z czasów PRLKultowa przekąska z czasów PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | RHJ
Paulina Hermann

Jajochlebków nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Przygotowywały je nasze mamy, babcie i prababcie. Zdarza się, że i my sami to robimy. W moim domu pojawiają się regularnie, a to dlatego, że jesteśmy ich ogromnymi fanami. Są niesamowicie proste w przygotowaniu, tanie, a do tego smaczne i sycące. Tylko dwa składniki i trochę najprostszych przypraw wystarczy, by je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biało-czerwona zupa w kremowej postaci. Rozgrzewająca i piękna jednocześnie

Przepis na jajochlebki. W czasach PRL-u były wielkim hitem

Przygotuj poniższe produkty, dwa z nich będą najważniejsze:

  • 3 kromki białego chleba pszennego,
  • 2 jajka wiejskie,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • 2 łyżki masła.

Sposób wykonania:

  1. Jajka roztrzep w misce za pomocą widelca.
  2. Dodaj sól.
  3. W mieszance maczaj chleb, następnie smaż go na rozgrzanym oleju.
  4. Odsącz jajochlebki z nadmiaru tłuszczu. Połóż je wcześniej na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  5. Podawaj danie z dodatkiem masła od razu.
Jajochlebki
Jajochlebki © via Getty Images | Lauri Patterson

A może jajochlebki z dodatkami?

Możesz przygotować chleb w jajku z dodatkiem szynki i sera. Będziesz potrzebować:

  • 2 kromek chleba,
  • 2 plastrów sera żółtego,
  • 2 jajek,
  • 2 łyżek śmietanki 12 proc.,
  • 1 łyżeczki szczypiorku,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • plaster szynki,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki.

Sposób wykonania:

  1. Na początku roztrzep jajka z przyprawami i śmietaną.
  2. Chlebki mocz w masie i szybko kładź na rozgrzaną patelnię. Podsmaż z jednej strony.
  3. Na połowie kromek poukładaj ser i szynkę, a następnie przykryj je resztą kromek. Kanapki smaż przez 4 minuty.
  4. Jajochlebki z serem i szynką posyp szczypiorkiem.

Chleb w jajku możesz też przygotować na sodko, na przykład z twarożkiem i ulubionymi owocami (tutaj świetnie sprawdzą się maliny lub borówki). Wystarczy, ze posmarujesz kromki twarożkiem z owocami i stworzysz z nich kanapki, obtoczysz je w jajku i podsmażysz na patelni. Na koniec polej je miodem lub syropem z agawy.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę