W czasach PRL były prawdziwym rarytasem. Wystarczyło wziąć dwa składniki i usmażyć

Jajochlebki były chyba jednym z największych hitów PRL-u. Uwielbiali je dorośli i dzieci. Nic dziwnego, chleb w jajku smakuje zawsze niesamowicie, a sposób przygotowania jest banalnie prosty. Wystarczą jedynie dwa składniki, by cieszyć się pysznym posiłkiem.

Kultowa przekąska z czasów PRLKultowa przekąska z czasów PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | RHJ
Paulina Hermann

Jajochlebków nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Przygotowywały je nasze mamy, babcie i prababcie. Zdarza się, że i my sami to robimy. W moim domu pojawiają się regularnie, a to dlatego, że jesteśmy ich ogromnymi fanami. Są niesamowicie proste w przygotowaniu, tanie, a do tego smaczne i sycące. Tylko dwa składniki i trochę najprostszych przypraw wystarczy, by je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biało-czerwona zupa w kremowej postaci. Rozgrzewająca i piękna jednocześnie

Przepis na jajochlebki. W czasach PRL-u były wielkim hitem

Przygotuj poniższe produkty, dwa z nich będą najważniejsze:

  • 3 kromki białego chleba pszennego,
  • 2 jajka wiejskie,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • 2 łyżki masła.

Sposób wykonania:

  1. Jajka roztrzep w misce za pomocą widelca.
  2. Dodaj sól.
  3. W mieszance maczaj chleb, następnie smaż go na rozgrzanym oleju.
  4. Odsącz jajochlebki z nadmiaru tłuszczu. Połóż je wcześniej na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  5. Podawaj danie z dodatkiem masła od razu.
Jajochlebki
Jajochlebki © via Getty Images | Lauri Patterson

A może jajochlebki z dodatkami?

Możesz przygotować chleb w jajku z dodatkiem szynki i sera. Będziesz potrzebować:

  • 2 kromek chleba,
  • 2 plastrów sera żółtego,
  • 2 jajek,
  • 2 łyżek śmietanki 12 proc.,
  • 1 łyżeczki szczypiorku,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • plaster szynki,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki.

Sposób wykonania:

  1. Na początku roztrzep jajka z przyprawami i śmietaną.
  2. Chlebki mocz w masie i szybko kładź na rozgrzaną patelnię. Podsmaż z jednej strony.
  3. Na połowie kromek poukładaj ser i szynkę, a następnie przykryj je resztą kromek. Kanapki smaż przez 4 minuty.
  4. Jajochlebki z serem i szynką posyp szczypiorkiem.

Chleb w jajku możesz też przygotować na sodko, na przykład z twarożkiem i ulubionymi owocami (tutaj świetnie sprawdzą się maliny lub borówki). Wystarczy, ze posmarujesz kromki twarożkiem z owocami i stworzysz z nich kanapki, obtoczysz je w jajku i podsmażysz na patelni. Na koniec polej je miodem lub syropem z agawy.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇