W czasach PRL były prawdziwym rarytasem. Wystarczyło wziąć dwa składniki i usmażyć
Jajochlebki były chyba jednym z największych hitów PRL-u. Uwielbiali je dorośli i dzieci. Nic dziwnego, chleb w jajku smakuje zawsze niesamowicie, a sposób przygotowania jest banalnie prosty. Wystarczą jedynie dwa składniki, by cieszyć się pysznym posiłkiem.
11.11.2023 09:43
Jajochlebków nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Przygotowywały je nasze mamy, babcie i prababcie. Zdarza się, że i my sami to robimy. W moim domu pojawiają się regularnie, a to dlatego, że jesteśmy ich ogromnymi fanami. Są niesamowicie proste w przygotowaniu, tanie, a do tego smaczne i sycące. Tylko dwa składniki i trochę najprostszych przypraw wystarczy, by je przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na jajochlebki. W czasach PRL-u były wielkim hitem
Przygotuj poniższe produkty, dwa z nich będą najważniejsze:
- 3 kromki białego chleba pszennego,
- 2 jajka wiejskie,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- 2 łyżki masła.
Sposób wykonania:
- Jajka roztrzep w misce za pomocą widelca.
- Dodaj sól.
- W mieszance maczaj chleb, następnie smaż go na rozgrzanym oleju.
- Odsącz jajochlebki z nadmiaru tłuszczu. Połóż je wcześniej na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Podawaj danie z dodatkiem masła od razu.
A może jajochlebki z dodatkami?
Możesz przygotować chleb w jajku z dodatkiem szynki i sera. Będziesz potrzebować:
- 2 kromek chleba,
- 2 plastrów sera żółtego,
- 2 jajek,
- 2 łyżek śmietanki 12 proc.,
- 1 łyżeczki szczypiorku,
- 1/4 łyżeczki soli,
- plaster szynki,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1,5 łyżki masła,
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki.
Sposób wykonania:
- Na początku roztrzep jajka z przyprawami i śmietaną.
- Chlebki mocz w masie i szybko kładź na rozgrzaną patelnię. Podsmaż z jednej strony.
- Na połowie kromek poukładaj ser i szynkę, a następnie przykryj je resztą kromek. Kanapki smaż przez 4 minuty.
- Jajochlebki z serem i szynką posyp szczypiorkiem.
Chleb w jajku możesz też przygotować na sodko, na przykład z twarożkiem i ulubionymi owocami (tutaj świetnie sprawdzą się maliny lub borówki). Wystarczy, ze posmarujesz kromki twarożkiem z owocami i stworzysz z nich kanapki, obtoczysz je w jajku i podsmażysz na patelni. Na koniec polej je miodem lub syropem z agawy.