W latach 80. na jego widok wszystkie dzieci chwytały za łyżeczki. Z sokiem malinowym smakował jak marzenie
To przysmak doskonale znany z dzieciństwa, chociaż i dzisiaj zajadają się nim wszystkie pokolenia. W sklepie znaleźć można saszetki z proszkiem o różnym smaku, od klasyków jak śmietankowy i waniliowy, po malinowy, wiśniowy czy słony karmel. Żaden jednak nie może się równać z tym przygotowanym w domu.
15.08.2024 14:51
Budyń to jeden z najprostszych deserów. Przygotowywały go nasze mamy i babcie, pojawiał się w menu przedszkolaków i trafiał do wielu deserów, na przykład ciasta ze śliwkami. Chociaż w sklepach bez problemu kupisz gotowy proszek, a nawet już zrobiony budyń, to gdy chociaż raz przygotujesz go od podstaw w domu, według starego przepisu, to już więcej nie sięgniesz po kupny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na domowy budyń
Życie trzeba sobie ułatwiać, więc korzystanie półproduktów w kuchni nie jest niczym złym. W przypadku budyniu sprawa jest jednak tak prosta i szybka, że nie trzeba biec od razu po saszetkę, gdy przyjdzie ochota na deser.
Domowym budyniem zajadały się wszystkie dzieci w latach 80. Gdy tylko pod kuchenką zgasł ogień, a mama przelała budyń do miseczki, wszyscy od razu chwytali za łyżki. Jeśli jeszcze do tego dołożymy domowy sok malinowy, to mamy deser, który po prostu skrada serca i to nie tylko ze względu na sentyment.
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- ziarenka z połowy laski wanilii.
Zamiast laski wanilii możesz użyć też cukru wanilinowego. Dodaj łyżkę wraz ze zwykłym cukrem do żółtka i mąki.
Sposób przygotowania:
- W rondelku podgrzej połowę mleka na małym ogniu.
- W misce połącz żółtka, obie mąki, pozostałe mleko i cukier. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
- Wlej mieszankę do gorącego mleka, cały czas mieszając.
- Dodaj ziarenka wanilii i podgrzewaj całość, aż budyń zgęstnieje.
Gotowy budyń przełóż do miski. Jeśli chcesz poczekać, aż wystygnie, przykryj go folią spożywczą. Dzięki temu nie wytworzy się kożuch. Podawaj z domowym sokiem malinowym i ciesz się smakiem, jak przed laty.