W latach 80. na jego widok wszystkie dzieci chwytały za łyżeczki. Z sokiem malinowym smakował jak marzenie

To przysmak doskonale znany z dzieciństwa, chociaż i dzisiaj zajadają się nim wszystkie pokolenia. W sklepie znaleźć można saszetki z proszkiem o różnym smaku, od klasyków jak śmietankowy i waniliowy, po malinowy, wiśniowy czy słony karmel. Żaden jednak nie może się równać z tym przygotowanym w domu.

Domowy budyń - PysznościDomowy budyń - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Romar66
Ewa Malinowska

Budyń to jeden z najprostszych deserów. Przygotowywały go nasze mamy i babcie, pojawiał się w menu przedszkolaków i trafiał do wielu deserów, na przykład ciasta ze śliwkami. Chociaż w sklepach bez problemu kupisz gotowy proszek, a nawet już zrobiony budyń, to gdy chociaż raz przygotujesz go od podstaw w domu, według starego przepisu, to już więcej nie sięgniesz po kupny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Przepis na domowy budyń

Życie trzeba sobie ułatwiać, więc korzystanie półproduktów w kuchni nie jest niczym złym. W przypadku budyniu sprawa jest jednak tak prosta i szybka, że nie trzeba biec od razu po saszetkę, gdy przyjdzie ochota na deser.

Domowy budyń trzeba mieszać podczas gotowania
Domowy budyń trzeba mieszać podczas gotowania © Pyszności

Domowym budyniem zajadały się wszystkie dzieci w latach 80. Gdy tylko pod kuchenką zgasł ogień, a mama przelała budyń do miseczki, wszyscy od razu chwytali za łyżki. Jeśli jeszcze do tego dołożymy domowy sok malinowy, to mamy deser, który po prostu skrada serca i to nie tylko ze względu na sentyment.

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • ziarenka z połowy laski wanilii.

Zamiast laski wanilii możesz użyć też cukru wanilinowego. Dodaj łyżkę wraz ze zwykłym cukrem do żółtka i mąki.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzej połowę mleka na małym ogniu.
  2. W misce połącz żółtka, obie mąki, pozostałe mleko i cukier. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
  3. Wlej mieszankę do gorącego mleka, cały czas mieszając.
  4. Dodaj ziarenka wanilii i podgrzewaj całość, aż budyń zgęstnieje.


Gotowy budyń przełóż do miski. Jeśli chcesz poczekać, aż wystygnie, przykryj go folią spożywczą. Dzięki temu nie wytworzy się kożuch. Podawaj z domowym sokiem malinowym i ciesz się smakiem, jak przed laty.

Wybrane dla Ciebie

Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad