PrzepisDeseryW latach 80. na jego widok wszystkie dzieci chwytały za łyżeczki. Z sokiem malinowym smakował jak marzenie

W latach 80. na jego widok wszystkie dzieci chwytały za łyżeczki. Z sokiem malinowym smakował jak marzenie

Domowy budyń - Pyszności
Domowy budyń - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Romar66

15.08.2024 14:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To przysmak doskonale znany z dzieciństwa, chociaż i dzisiaj zajadają się nim wszystkie pokolenia. W sklepie znaleźć można saszetki z proszkiem o różnym smaku, od klasyków jak śmietankowy i waniliowy, po malinowy, wiśniowy czy słony karmel. Żaden jednak nie może się równać z tym przygotowanym w domu.

Budyń to jeden z najprostszych deserów. Przygotowywały go nasze mamy i babcie, pojawiał się w menu przedszkolaków i trafiał do wielu deserów, na przykład ciasta ze śliwkami. Chociaż w sklepach bez problemu kupisz gotowy proszek, a nawet już zrobiony budyń, to gdy chociaż raz przygotujesz go od podstaw w domu, według starego przepisu, to już więcej nie sięgniesz po kupny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na domowy budyń

Życie trzeba sobie ułatwiać, więc korzystanie półproduktów w kuchni nie jest niczym złym. W przypadku budyniu sprawa jest jednak tak prosta i szybka, że nie trzeba biec od razu po saszetkę, gdy przyjdzie ochota na deser.

Domowy budyń trzeba mieszać podczas gotowania
Domowy budyń trzeba mieszać podczas gotowania© Pyszności

Domowym budyniem zajadały się wszystkie dzieci w latach 80. Gdy tylko pod kuchenką zgasł ogień, a mama przelała budyń do miseczki, wszyscy od razu chwytali za łyżki. Jeśli jeszcze do tego dołożymy domowy sok malinowy, to mamy deser, który po prostu skrada serca i to nie tylko ze względu na sentyment.

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • ziarenka z połowy laski wanilii.

Zamiast laski wanilii możesz użyć też cukru wanilinowego. Dodaj łyżkę wraz ze zwykłym cukrem do żółtka i mąki.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzej połowę mleka na małym ogniu.
  2. W misce połącz żółtka, obie mąki, pozostałe mleko i cukier. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
  3. Wlej mieszankę do gorącego mleka, cały czas mieszając.
  4. Dodaj ziarenka wanilii i podgrzewaj całość, aż budyń zgęstnieje.


Gotowy budyń przełóż do miski. Jeśli chcesz poczekać, aż wystygnie, przykryj go folią spożywczą. Dzięki temu nie wytworzy się kożuch. Podawaj z domowym sokiem malinowym i ciesz się smakiem, jak przed laty.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także