W piątek podaję sznycle chłopskie. Bez grama mięsa, a smaczne i sycące

Czeskie kotlety z cebuli i kaszy to świetny pomysł na postny obiad lub kolację na ciepło. Są bardzo proste do przygotowania i potrzebujesz do nich tylko kilku prostych składników, które prawdopodobnie masz w domu. Kotlety możesz polać ulubionym sosem, na przykład pieczarkowym i podać z sałatką lub tradycyjnie – z ziemniakami i surówką.

Czeskie sznycle bez mięsa Czeskie sznycle bez mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Te bezmięsne sznycle z kaszą manną i cebulą są bardzo aromatyczne, a jednocześnie mają delikatną i przyjemną teksturę. Jeśli po całym tygodniu pracy nie masz ochoty na duże zakupy, to rozwiązanie jest idealne dla ciebie. Z kilku prostych składników i niewielkim nakładem paprzygotujesz pożywny posiłek dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Pomysły na kotlety bez mięsa

Wiele osób szuka smacznej alternatywy dla tradycyjnego polskiego schabowego, nie tylko w czasie Wielkiego Postu. Popularne są kotlety z kaszy gryczanej, na przykład z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo lub z grzybami. Wystarczy zmieszać masę odpowiednimi przyprawami – kuminem, czosnkiem i papryką, aby do złudzenia przypominały mielone. Z kolei świetnym zamiennikiem burgerów wołowych są kotlety buraczane z kaszą jaglaną.

Jednak nie trzeba daleko szukać, żeby przygotować pyszny bezmięsny posiłek. Wegetariańskie kotlety możesz zrobić nie tylko z wyselekcjonowanych i drogich składników, ale także ze zwykłych warzyw, na przykład z cebuli. To niedoceniane warzywo jest niskokaloryczne i pełne witaminy C. Zmieszane z delikatną kaszą manną tworzy lekkostrawną mieszankę, po której nie będzie ci ciężko.

Jak przygotować sznycle chłopskie z cebuli i kaszy?

Przygotowanie kotletów jest łatwe i przyjemne, gdy do posiekania cebuli użyjesz malaksera. Kaszę mannę dodajesz surową, dlatego należy odstawić masę, aby kasza napęczniała.

Składniki:

  • 3 średnie cebule,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia.

Wykonanie:

  1. Cebulę pokrój na bardzo drobne kawałki – warto użyć malaksera.
  2. Następnie wymieszaj z jajkami i kaszą manną. Dodaj drobno posiekany czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Dla intensywniejszego smaku możesz dodać łyżkę sosu sojowego. Odstaw na 10-15 minut, aby kasza manna napęczniała.
  3. Dłonie namocz pod bieżącą wodą. Z masy formuj okrągłe i spłaszczone placki.
  4. Kotlety smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor.
  5. Gotowe wiejskie sznycle podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Źródło: primainspirace.cz

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę