PrzepisProste przepisyW piątek podaję sznycle chłopskie. Bez grama mięsa, a smaczne i sycące

W piątek podaję sznycle chłopskie. Bez grama mięsa, a smaczne i sycące

Czeskie kotlety z cebuli i kaszy to świetny pomysł na postny obiad lub kolację na ciepło. Są bardzo proste do przygotowania i potrzebujesz do nich tylko kilku prostych składników, które prawdopodobnie masz w domu. Kotlety możesz polać ulubionym sosem, na przykład pieczarkowym i podać z sałatką lub tradycyjnie – z ziemniakami i surówką.

Czeskie sznycle bez mięsa
Czeskie sznycle bez mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Te bezmięsne sznycle z kaszą manną i cebulą są bardzo aromatyczne, a jednocześnie mają delikatną i przyjemną teksturę. Jeśli po całym tygodniu pracy nie masz ochoty na duże zakupy, to rozwiązanie jest idealne dla ciebie. Z kilku prostych składników i niewielkim nakładem paprzygotujesz pożywny posiłek dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Pomysły na kotlety bez mięsa

Wiele osób szuka smacznej alternatywy dla tradycyjnego polskiego schabowego, nie tylko w czasie Wielkiego Postu. Popularne są kotlety z kaszy gryczanej, na przykład z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo lub z grzybami. Wystarczy zmieszać masę odpowiednimi przyprawami – kuminem, czosnkiem i papryką, aby do złudzenia przypominały mielone. Z kolei świetnym zamiennikiem burgerów wołowych są kotlety buraczane z kaszą jaglaną.

Jednak nie trzeba daleko szukać, żeby przygotować pyszny bezmięsny posiłek. Wegetariańskie kotlety możesz zrobić nie tylko z wyselekcjonowanych i drogich składników, ale także ze zwykłych warzyw, na przykład z cebuli. To niedoceniane warzywo jest niskokaloryczne i pełne witaminy C. Zmieszane z delikatną kaszą manną tworzy lekkostrawną mieszankę, po której nie będzie ci ciężko.

Jak przygotować sznycle chłopskie z cebuli i kaszy?

Przygotowanie kotletów jest łatwe i przyjemne, gdy do posiekania cebuli użyjesz malaksera. Kaszę mannę dodajesz surową, dlatego należy odstawić masę, aby kasza napęczniała.

Składniki:

  • 3 średnie cebule,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia.

Wykonanie:

  1. Cebulę pokrój na bardzo drobne kawałki – warto użyć malaksera.
  2. Następnie wymieszaj z jajkami i kaszą manną. Dodaj drobno posiekany czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Dla intensywniejszego smaku możesz dodać łyżkę sosu sojowego. Odstaw na 10-15 minut, aby kasza manna napęczniała.
  3. Dłonie namocz pod bieżącą wodą. Z masy formuj okrągłe i spłaszczone placki.
  4. Kotlety smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor.
  5. Gotowe wiejskie sznycle podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Źródło: primainspirace.cz

kuchnia czeskasznycelkotlety wegetariańskie

Wybrane dla Ciebie