W piątek podaję sznycle chłopskie. Bez grama mięsa, a smaczne i sycące
Czeskie kotlety z cebuli i kaszy to świetny pomysł na postny obiad lub kolację na ciepło. Są bardzo proste do przygotowania i potrzebujesz do nich tylko kilku prostych składników, które prawdopodobnie masz w domu. Kotlety możesz polać ulubionym sosem, na przykład pieczarkowym i podać z sałatką lub tradycyjnie – z ziemniakami i surówką.
Te bezmięsne sznycle z kaszą manną i cebulą są bardzo aromatyczne, a jednocześnie mają delikatną i przyjemną teksturę. Jeśli po całym tygodniu pracy nie masz ochoty na duże zakupy, to rozwiązanie jest idealne dla ciebie. Z kilku prostych składników i niewielkim nakładem paprzygotujesz pożywny posiłek dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni
Pomysły na kotlety bez mięsa
Wiele osób szuka smacznej alternatywy dla tradycyjnego polskiego schabowego, nie tylko w czasie Wielkiego Postu. Popularne są kotlety z kaszy gryczanej, na przykład z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo lub z grzybami. Wystarczy zmieszać masę odpowiednimi przyprawami – kuminem, czosnkiem i papryką, aby do złudzenia przypominały mielone. Z kolei świetnym zamiennikiem burgerów wołowych są kotlety buraczane z kaszą jaglaną.
Jednak nie trzeba daleko szukać, żeby przygotować pyszny bezmięsny posiłek. Wegetariańskie kotlety możesz zrobić nie tylko z wyselekcjonowanych i drogich składników, ale także ze zwykłych warzyw, na przykład z cebuli. To niedoceniane warzywo jest niskokaloryczne i pełne witaminy C. Zmieszane z delikatną kaszą manną tworzy lekkostrawną mieszankę, po której nie będzie ci ciężko.
Jak przygotować sznycle chłopskie z cebuli i kaszy?
Przygotowanie kotletów jest łatwe i przyjemne, gdy do posiekania cebuli użyjesz malaksera. Kaszę mannę dodajesz surową, dlatego należy odstawić masę, aby kasza napęczniała.
Składniki:
- 3 średnie cebule,
- 2 jajka,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej roślinny do smażenia.
Wykonanie:
- Cebulę pokrój na bardzo drobne kawałki – warto użyć malaksera.
- Następnie wymieszaj z jajkami i kaszą manną. Dodaj drobno posiekany czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Dla intensywniejszego smaku możesz dodać łyżkę sosu sojowego. Odstaw na 10-15 minut, aby kasza manna napęczniała.
- Dłonie namocz pod bieżącą wodą. Z masy formuj okrągłe i spłaszczone placki.
- Kotlety smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe wiejskie sznycle podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Źródło: primainspirace.cz