W tamtym roku upiekłam na Wszystkich Świętych. Obiad jeszcze nigdy nie znikł tak szybko
Kiedy moja rodzina wraca zziębnięta z uroczystości Wszystkich Świętych, zawsze czeka na nich gorący, pyszny obiad. W tamtym roku zaserwowałam im pyszne roladki z wieprzowiny i indyka, które smakowały wszystkim tak bardzo, że nie nadążałam z dokładkami.
15.10.2024 11:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Obiad po powrocie z cmentarza to punkt obowiązkowy. Musi być smaczny, sycący i rozgrzewający. Świetnie sprawdzają się wtedy dania mięsne, które na dodatek przygotować można nieco wcześniej, a przed podaniem wrzucić jedynie na chwilę do piekarnika. Moim hitem są roladki wieprzowe faszerowane indykiem z małym akcentem paprykowym. To pyszna odmiana od klasycznych kotletów, które, chociaż pyszne, to mogą się już nieco przejeść czy po prostu znudzić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z indykiem
Delikatny indyk i soczysty schab to połączenie po prostu idealne. Pozornie różne mięsa świetnie współgrają, uciszając najgłośniej burczące brzuchy. Mięso możesz przygotować również wcześniej, a przed podaniem włożyć do piekarnika na kilka minut, by je podgrzać. To idealny przepis na obiad na Wszystkich Świętych, gdy po powrocie z cmentarza każdy liczy na pyszny, domowym obiad.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe,
- 400 g mięsa mielonego z indyka,
- ½ czerwonej cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżeczki suszonego koperku,
- pół czerwonej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- masło do smażenia i pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij je na maśle. Ostudź.
- Do miski przełóż mięso mielone, dodaj podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób farsz.
- Odstaw na godzinę do lodówki.
- Kotlety schabowe rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i papryką wędzoną.
- Na każdym kotlecie rozłóż porcję farszu, a następnie zawiń w roladkę.
- Zepnij wykałaczkami, by roladki się nie rozpadły.
- Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w nim roladki.
- Polej odrobiną wody i dodaj kawałki masła. Przykryj folią.
- Piecz około godziny w 180 st. Celsjusza.
- Po tym czasie zdejmij folię i zrumień roladki.
Gotowe roladki podaj z ulubionym sosem, na przykład grzybowym. Dorzuć ziemniaki, ulubioną surówkę i gotowe. Smacznego!