W tamtym roku upiekłam na Wszystkich Świętych. Obiad jeszcze nigdy nie znikł tak szybko
Kiedy moja rodzina wraca zziębnięta z uroczystości Wszystkich Świętych, zawsze czeka na nich gorący, pyszny obiad. W tamtym roku zaserwowałam im pyszne roladki z wieprzowiny i indyka, które smakowały wszystkim tak bardzo, że nie nadążałam z dokładkami.
Obiad po powrocie z cmentarza to punkt obowiązkowy. Musi być smaczny, sycący i rozgrzewający. Świetnie sprawdzają się wtedy dania mięsne, które na dodatek przygotować można nieco wcześniej, a przed podaniem wrzucić jedynie na chwilę do piekarnika. Moim hitem są roladki wieprzowe faszerowane indykiem z małym akcentem paprykowym. To pyszna odmiana od klasycznych kotletów, które, chociaż pyszne, to mogą się już nieco przejeść czy po prostu znudzić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczony pancake. Przepis, który od razu pokochasz
Roladki wieprzowe z indykiem
Delikatny indyk i soczysty schab to połączenie po prostu idealne. Pozornie różne mięsa świetnie współgrają, uciszając najgłośniej burczące brzuchy. Mięso możesz przygotować również wcześniej, a przed podaniem włożyć do piekarnika na kilka minut, by je podgrzać. To idealny przepis na obiad na Wszystkich Świętych, gdy po powrocie z cmentarza każdy liczy na pyszny, domowym obiad.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe,
- 400 g mięsa mielonego z indyka,
- ½ czerwonej cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżeczki suszonego koperku,
- pół czerwonej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- masło do smażenia i pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij je na maśle. Ostudź.
- Do miski przełóż mięso mielone, dodaj podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób farsz.
- Odstaw na godzinę do lodówki.
- Kotlety schabowe rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i papryką wędzoną.
- Na każdym kotlecie rozłóż porcję farszu, a następnie zawiń w roladkę.
- Zepnij wykałaczkami, by roladki się nie rozpadły.
- Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w nim roladki.
- Polej odrobiną wody i dodaj kawałki masła. Przykryj folią.
- Piecz około godziny w 180 st. Celsjusza.
- Po tym czasie zdejmij folię i zrumień roladki.
Gotowe roladki podaj z ulubionym sosem, na przykład grzybowym. Dorzuć ziemniaki, ulubioną surówkę i gotowe. Smacznego!