W tamtym roku upiekłam na Wszystkich Świętych. Obiad jeszcze nigdy nie znikł tak szybko

Kiedy moja rodzina wraca zziębnięta z uroczystości Wszystkich Świętych, zawsze czeka na nich gorący, pyszny obiad. W tamtym roku zaserwowałam im pyszne roladki z wieprzowiny i indyka, które smakowały wszystkim tak bardzo, że nie nadążałam z dokładkami.

Roladki na obiad - PysznościRoladki na obiad - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Obiad po powrocie z cmentarza to punkt obowiązkowy. Musi być smaczny, sycący i rozgrzewający. Świetnie sprawdzają się wtedy dania mięsne, które na dodatek przygotować można nieco wcześniej, a przed podaniem wrzucić jedynie na chwilę do piekarnika. Moim hitem są roladki wieprzowe faszerowane indykiem z małym akcentem paprykowym. To pyszna odmiana od klasycznych kotletów, które, chociaż pyszne, to mogą się już nieco przejeść czy po prostu znudzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony pancake. Przepis, który od razu pokochasz

Roladki wieprzowe z indykiem

Delikatny indyk i soczysty schab to połączenie po prostu idealne. Pozornie różne mięsa świetnie współgrają, uciszając najgłośniej burczące brzuchy. Mięso możesz przygotować również wcześniej, a przed podaniem włożyć do piekarnika na kilka minut, by je podgrzać. To idealny przepis na obiad na Wszystkich Świętych, gdy po powrocie z cmentarza każdy liczy na pyszny, domowym obiad.

Roladki schabowe
Roladki schabowe © Adobe Stock

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe,
  • 400 g mięsa mielonego z indyka,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżeczki suszonego koperku,
  • pół czerwonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do smażenia i pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij je na maśle. Ostudź.
  2. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób farsz.
  3. Odstaw na godzinę do lodówki.
  4. Kotlety schabowe rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i papryką wędzoną.
  5. Na każdym kotlecie rozłóż porcję farszu, a następnie zawiń w roladkę.
  6. Zepnij wykałaczkami, by roladki się nie rozpadły.
  7. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w nim roladki.
  8. Polej odrobiną wody i dodaj kawałki masła. Przykryj folią.
  9. Piecz około godziny w 180 st. Celsjusza.
  10. Po tym czasie zdejmij folię i zrumień roladki.

Gotowe roladki podaj z ulubionym sosem, na przykład grzybowym. Dorzuć ziemniaki, ulubioną surówkę i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste