W tamtym roku upiekłam na Wszystkich Świętych. Obiad jeszcze nigdy nie znikł tak szybko

Kiedy moja rodzina wraca zziębnięta z uroczystości Wszystkich Świętych, zawsze czeka na nich gorący, pyszny obiad. W tamtym roku zaserwowałam im pyszne roladki z wieprzowiny i indyka, które smakowały wszystkim tak bardzo, że nie nadążałam z dokładkami.

Roladki na obiad - PysznościRoladki na obiad - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Obiad po powrocie z cmentarza to punkt obowiązkowy. Musi być smaczny, sycący i rozgrzewający. Świetnie sprawdzają się wtedy dania mięsne, które na dodatek przygotować można nieco wcześniej, a przed podaniem wrzucić jedynie na chwilę do piekarnika. Moim hitem są roladki wieprzowe faszerowane indykiem z małym akcentem paprykowym. To pyszna odmiana od klasycznych kotletów, które, chociaż pyszne, to mogą się już nieco przejeść czy po prostu znudzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony pancake. Przepis, który od razu pokochasz

Roladki wieprzowe z indykiem

Delikatny indyk i soczysty schab to połączenie po prostu idealne. Pozornie różne mięsa świetnie współgrają, uciszając najgłośniej burczące brzuchy. Mięso możesz przygotować również wcześniej, a przed podaniem włożyć do piekarnika na kilka minut, by je podgrzać. To idealny przepis na obiad na Wszystkich Świętych, gdy po powrocie z cmentarza każdy liczy na pyszny, domowym obiad.

Roladki schabowe
Roladki schabowe © Adobe Stock

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe,
  • 400 g mięsa mielonego z indyka,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżeczki suszonego koperku,
  • pół czerwonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do smażenia i pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij je na maśle. Ostudź.
  2. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób farsz.
  3. Odstaw na godzinę do lodówki.
  4. Kotlety schabowe rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i papryką wędzoną.
  5. Na każdym kotlecie rozłóż porcję farszu, a następnie zawiń w roladkę.
  6. Zepnij wykałaczkami, by roladki się nie rozpadły.
  7. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w nim roladki.
  8. Polej odrobiną wody i dodaj kawałki masła. Przykryj folią.
  9. Piecz około godziny w 180 st. Celsjusza.
  10. Po tym czasie zdejmij folię i zrumień roladki.

Gotowe roladki podaj z ulubionym sosem, na przykład grzybowym. Dorzuć ziemniaki, ulubioną surówkę i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione