W tamtym roku upiekłam na Wszystkich Świętych. Obiad jeszcze nigdy nie znikł tak szybko

Kiedy moja rodzina wraca zziębnięta z uroczystości Wszystkich Świętych, zawsze czeka na nich gorący, pyszny obiad. W tamtym roku zaserwowałam im pyszne roladki z wieprzowiny i indyka, które smakowały wszystkim tak bardzo, że nie nadążałam z dokładkami.

Roladki na obiad - PysznościRoladki na obiad - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Obiad po powrocie z cmentarza to punkt obowiązkowy. Musi być smaczny, sycący i rozgrzewający. Świetnie sprawdzają się wtedy dania mięsne, które na dodatek przygotować można nieco wcześniej, a przed podaniem wrzucić jedynie na chwilę do piekarnika. Moim hitem są roladki wieprzowe faszerowane indykiem z małym akcentem paprykowym. To pyszna odmiana od klasycznych kotletów, które, chociaż pyszne, to mogą się już nieco przejeść czy po prostu znudzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony pancake. Przepis, który od razu pokochasz

Roladki wieprzowe z indykiem

Delikatny indyk i soczysty schab to połączenie po prostu idealne. Pozornie różne mięsa świetnie współgrają, uciszając najgłośniej burczące brzuchy. Mięso możesz przygotować również wcześniej, a przed podaniem włożyć do piekarnika na kilka minut, by je podgrzać. To idealny przepis na obiad na Wszystkich Świętych, gdy po powrocie z cmentarza każdy liczy na pyszny, domowym obiad.

Roladki schabowe
Roladki schabowe © Adobe Stock

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe,
  • 400 g mięsa mielonego z indyka,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżeczki suszonego koperku,
  • pół czerwonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do smażenia i pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij je na maśle. Ostudź.
  2. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób farsz.
  3. Odstaw na godzinę do lodówki.
  4. Kotlety schabowe rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i papryką wędzoną.
  5. Na każdym kotlecie rozłóż porcję farszu, a następnie zawiń w roladkę.
  6. Zepnij wykałaczkami, by roladki się nie rozpadły.
  7. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w nim roladki.
  8. Polej odrobiną wody i dodaj kawałki masła. Przykryj folią.
  9. Piecz około godziny w 180 st. Celsjusza.
  10. Po tym czasie zdejmij folię i zrumień roladki.

Gotowe roladki podaj z ulubionym sosem, na przykład grzybowym. Dorzuć ziemniaki, ulubioną surówkę i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser