WAŻNE
TERAZ

Jakie gwarancje bezpieczeństwa dla Ukrainy? To kluczowy element ustaleń ze spotkania w Berlinie

Kotlety resztkowe to mój sposób na oszczędności. A rodzina zachwyca się ich smakiem

Inflacja bez krzty przyzwoitości atakuje twój portfel? To uczucie towarzyszące mi podczas każdych zakupów spożywczych. Na szczęście znam sposób na satysfakcjonujący odwet. Najlepszą obroną jest atak – a konkretnie atak przeprowadzony za pomocą kotletów resztkowych!

Kotlety resztkowe z ryżu i warzywKotlety resztkowe z ryżu i warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vladimir

Rosnące ceny produktów spożywczych potrafiły w ostatnich latach porządnie nadwyrężyć oszczędności niejednego z nas. Chociaż jesteśmy aktualnie czynnymi obserwatorami zahamowania inflacyjnej tendencji, to każde zakupy spożywcze przypominają nam o tym, że… tanio to już było. Co więc zrobić? Cóż, trzeba nauczyć się funkcjonować w nowej rzeczywistości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy pierwszy raz zrobiłem takie kotlety z cukinii, zniknęły w mgnieniu oka. Teraz robię co chwilę

Jednym z moich sposobów na przystosowanie się do tej niespecjalnie przyjemnej sytuacji są kotlety resztkowe. Przygotowane z resztek ryżu z poprzedniego obiadu kotlety wcale nie są niesmaczne, a jednocześnie pozwalają co nieco zaoszczędzić i wyzbyć się przyzwyczajenia wyrzucania żywności. Marnotrawstwo warzyw? Z tym przepisem już ci się to nie przydarzy.

Przepis jest, rzecz jasna, totalnie banalny. Musisz też wiedzieć, że kotlety resztkowe wcale nie ograniczają się do składników, które spisałem poniżej. Poza ryżem, cebulą, marchwią i tak dalej można też użyć czerstwych bułek, resztek ziemniaków, a nawet… wędlin. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia!

Kotlety resztkowe z ryżu

Składniki:

  • ugotowany ryż,
  • kilka marchewek,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka masła,
  • mąka do panierowania,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż z wczorajszej obiadu przekładam do miski. Gdyby okazało się, że jest już mocno wysuszony, wcześniej podlewam go niewielką ilością wody i podgrzewam w mikrofali.
  2. Marchewki obieram i ścieram na tarce. Tu również można wykorzystać te warzywa, które już wcześniej zostały ugotowane. Doskonale sprawdzą się na przykład marchewki z rosołu. Wtedy rozgniatam je widelcem i dodaję do ryżu.
  3. Następnie dorzucam jeszcze obraną z łupin, drobno posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę.
  4. Poza nimi do masy dodaję posiekaną natkę pietruszki i przepuszczony przez praskę czosnek.
  5. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, a na koniec wbijam jajko. Całość dokładnie mieszam.
  6. Z przygotowanej w ten sposób masy formuję kotlety. Panieruje je w mące (w innej wersji można pokusić się o bułkę tartą) i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟