W weekend zrobię sałatkę z piersi kurczaka. Ostatnim razem zniknęła jako pierwsza
W niespieszny sobotni wieczór lubię spotkać się ze znajomymi. Bez względu na to, czy spędzamy czas na rozmowie, czy oglądaniu filmu, niezbędnym elementem są przekąski. Na stole zawsze pojawia się coś chrupiącego i pyszna sałatka. Zrobiona z piersi kurczaka i słodkich owocowych dodatków jest lekka i pełna smaku.
Istnieją setki przepisów na sałatkę z kurczakiem. Filety położone na sałacie, podane z chrupiącymi grzankami i wyrazistym sosem z domieszką anchois to zestaw, który jest często serwowany w restauracjach. Jednak na sobotni wieczór z rodziną i przyjaciółmi o wiele lepiej sprawdza się wersja z kurczakiem pokrojonym w kostkę. Wystarczy wymieszać kilka składników, aby miska szybko się zapełniła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach
Jak przygotować kurczaka na sałatkę?
Do sałatki możesz dodać smażone, gotowane lub pieczone filety. W każdym z tych wariantów kompozycja wyjdzie bardzo smaczna, jednak o różnej zawartości kalorycznej. Najbardziej lekkostrawna jest sałatka z gotowanym kurczakiem. Filety możesz ugotować na parze, na przykład z odrobiną soli i świeżych ziół lub w lekkim bulionie warzywnym.
Jeśli planujesz smażyć kurczaka, warto wcześniej zamarynować mięso – wymieszaj olej lub oliwę z oliwek z solą, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i płatkami chili. Odstaw na 30 minut do lodówki, a następnie usmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Piersi kurczaka możesz także upiec w piekarniku. Pokrój je na cieńsze plastry, polej odrobiną oliwy i wymieszaj z ulubionymi przyprawami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój na mniejsze kawałki.
Przepis na sałatkę z piersią kurczaka i suszoną żurawiną
Sałatkę wymieszaj z majonezem lub gęstym jogurtem w stylu greckim.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 łyżka oleju,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- 1 papryczka chili,
- 1 jabłko,
- odrobina soku z cytryny,
- 100 g winogron,
- 2 garści suszonej żurawiny,
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu,
- świeży szczypiorek,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Mięso oczyść z błonek i pokrój na cieńsze plastry. Polej łyżką oleju, wymieszaj z odrobiną soli i pieprzu. Dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili i posiekany tymianek. Wstaw do piekarnika (30 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza) lub usmaż na patelni.
- Suszoną żurawinę zalej ciepłą wodą i odstaw na 10 minut.
- Przestudzone filety pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Jabłko pokrój w kostkę i skrop odrobiną soku z cytryny. Winogrona przekrój na połówki, żurawinę odciśnij z wody.
- Przygotowane owoce wymieszaj z pokrojoną piersią kurczaka. Wrzuć także posiekany szczypiorek i 2 duże łyżki gęstego jogurtu lub majonezu. Wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.