Wachowicz przekonuje, że to istotny składnik diety. Nie ulegaj modzie i nie rezygnuj z niego
Ewa Wachowicz, popularna ekspertka kulinarna i restauratorka, ma swoje zdanie na temat diety bezglutenowej. Twierdzi wprost, że nie zawsze podejmujemy słuszną decyzję w tej sprawie.
Unikasz produktów, które zawierają gluten? To jedna z najbardziej popularnych diet eliminacyjnych. Nie brakuje opinii, że gluten jest niezdrowy. Ewa Wachowicz, ekspertka kulinarna i restauratorka, radzi by zachować zdrowy rozsądek. Trzeba po prostu wiedzieć, kiedy ten składnik może być szkodliwy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś
Co warto wiedzieć o glutenie
Gluten to białko roślinne, które występuje przede wszystkim w pszenicy, życie i jęczmieniu, ale także czasami w owsie. Jego kluczowe składniki, gliadyna i glutenina, nadają puszystość wypiekom. Dzięki nim zachowują też dłużej świeżość. Choć gluten od zawsze był składnikiem diety, czasami może być problematyczny.
Kto musi zrezygnować z glutenu
Gluten może być szkodliwy, ale dla nielicznych. Osoby cierpiące na celiakię, czyli trwałą nietolerancję glutenu z powodu uwarunkowań genetycznych, powinny wyeliminować go całkowicie. Zdarzają się również alergię lub wrażliwość na gluten, co również wymaga zmiany nawyków żywieniowych. Objawy nietolerancji glutenu mogą być różne, od silnego bólu brzucha i mdłości, po wymioty. Wtedy potrzebna jest konsultacja z lekarzem i przeprowadzenie odpowiednich badań diagnostycznych. Jeśli okaże się, że gluten rzeczywiście szkodzi, jest duża oferta produktów, które go nie zawierają. Są one właśnie przeznaczone dla osób, które nie tolerują glutenu.
Nie podążaj za modą
Jednak większość z nas nie musi rezygnować z tego składnika, a już zwłaszcza nie powinno się tego robić bez konsultacji. Dieta bezglutenowa może być niekorzystna dla zdrowych osób. Zdarza się, że prowadzi do niedoborów błonnika, a także zwiększa problemy z sercem. Dlatego najważniejsze jest, by dobierać składniki świadomie, a nie podążać za modą. Od czasu do czasu można zrezygnować czy ograniczać dania lub produkty mączne, które zawierają gluten. Jednak odstawienie go na stałe, kiedy nie ma takiej potrzeby, to ryzykowna decyzja.
Brownie bez glutenu z przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 duże awokado,
- 1 banan,
- 3 jajka,
- 60 g mąki kokosowej,
- 50 g kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół szklanki syropu z agawy lub klonowego,
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Dekoracja:
- gorzka czekolada,
- pistacje.
Sposób przygotowania:
- Z awokado wyjmij pestkę, miąższ wydrąż i przełóż do miski. Dodaj banana i zmiksuj.
- Dodaj jajka i ponownie zmiksuj. Następnie dosyp mąkę kokosową, kakao i sodę. Wlej syrop z agawy i ekstrakt z wanilii. Dodaj szczyptę soli i jeszcze raz zmiksuj całość.
- Masę przełóż do żaroodpornej foremki (20 cm x 20 cm).
- Brownie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut.
- Po wystudzeniu udekoruj ciasto roztopioną czekoladą oraz pistacjami.