Lepsze od faworków. Prosty karnawałowy przepis od Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz to ekspertka od pysznych i efektownych deserów. Do takich z pewnością można zaliczyć róże karnawałowe. Powstają z tego samego ciasta, co faworki, jednak jest tu "wisienka ta torcie". Odrobina konfitury niezwykle podkręca ich smak.
Desery karnawałowe? Jednym tchem wymieniamy pączki i faworki. Róże to inna, zdecydowanie piękniejsza, wersja tych drugich. Ciastka, które wyglądają jak kwiaty, mają niezwykły retro urok. Ich przygotowanie nie jest trudne, a efekt wow zawsze gwarantowany. Karnawałowi goście będą zachwyceni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Proste pączki z dwóch składników z airfryera. Lepszych nie jadłam
Wybierz konfiturę do dekoracji
Róże karnawałowe powstają z podobnego ciasta, jak faworki. Składniki się nie zmieniają, ale trzeba dodać jeszcze jeden. Chodzi oczywiście o odrobinę dżemu czy konfitury, którymi dekoruje się róże. Warto wykorzystać do tego domowe przetwory. Apetycznie wyglądają róże ozdobione wisienką, ale pasuje też konfitura różana, z czarnej porzeczki czy śliwkowa. To już kwestia smaku.
Sposób, by róże były kruche
Ewa Wachowicz ma swój sposób na ciasto na róże karnawałowe. Nie znajdziemy w nim na przykład śmietany. Zanim je zagniecie, wszystkie składniki sieka nożem, podobnie jak przy przygotowaniu ciasta kruchego. Trzeba je potem dość cienko rozwałkować, a następnie wycinać z niego kółka, od trzech do pięciu. Potem skleja się je na środku, by powstał kształt kwiatu. Ciasto nie musi być bardzo słodkie, bo do upieczonych ciastek dodaje się przecież konfitury i cukier puder. Tej zasady trzyma się Ewa Wachowicz.
Róże według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
- 250 g mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka cukru,
- 2 żółtka,
- 2 jajka,
- 1 łyżka spirytusu lub rumu,
- 800 g tłuszczu do smażenia,
- szczypta soli.
Dekoracja:
- ulubiona konfitura,
- 100 g cukru pudru,
- cukier waniliowy.
Sposób przygotowania:
- Przesianą mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Przygotuj ciasto, początkowo wszystkie składniki posiekaj nożem, następnie ręką wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite i gładkie.
- Ciasto wałkuj partiami, dość cienko. Wykrawaj 3 krążki różnej wielkości. Pierwszy, największy, powinien mieć średnicę 7 cm, każdy następny o 1 cm mniejszą. Do wycinania najlepsze są metalowe pierścienie, ale można zastąpić je szklanką, literatką i kieliszkiem.
- Wszystkie krążki nacinaj w 5 miejscach, po obwodzie. Środki posmaruj białkiem i składaj ciastka, odpowiednio dopasowując wielkość. W środku mocno przyciśnij, aby dobrze się skleiły.
- Rozgrzej tłuszcz. Wrzuć najpierw kawałek ciasta, gdy natychmiast wypłynie, możesz smażyć róże na jasnozłoty kolor.
- Po usmażeniu odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Do środka każdego ciastka nakładaj odrobinę konfitury lub marmolady. Oprósz je cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.