Lepsze od faworków. Prosty karnawałowy przepis od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz to ekspertka od pysznych i efektownych deserów. Do takich z pewnością można zaliczyć róże karnawałowe. Powstają z tego samego ciasta, co faworki, jednak jest tu "wisienka ta torcie". Odrobina konfitury niezwykle podkręca ich smak.

Róże to najpiękniejsze ciastka karnawałuRóże to najpiękniejsze ciastka karnawału
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Desery karnawałowe? Jednym tchem wymieniamy pączki i faworki. Róże to inna, zdecydowanie piękniejsza, wersja tych drugich. Ciastka, które wyglądają jak kwiaty, mają niezwykły retro urok. Ich przygotowanie nie jest trudne, a efekt wow zawsze gwarantowany. Karnawałowi goście będą zachwyceni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste pączki z dwóch składników z airfryera. Lepszych nie jadłam

Wybierz konfiturę do dekoracji

Róże karnawałowe powstają z podobnego ciasta, jak faworki. Składniki się nie zmieniają, ale trzeba dodać jeszcze jeden. Chodzi oczywiście o odrobinę dżemu czy konfitury, którymi dekoruje się róże. Warto wykorzystać do tego domowe przetwory. Apetycznie wyglądają róże ozdobione wisienką, ale pasuje też konfitura różana, z czarnej porzeczki czy śliwkowa. To już kwestia smaku.

Sposób, by róże były kruche

Ewa Wachowicz ma swój sposób na ciasto na róże karnawałowe. Nie znajdziemy w nim na przykład śmietany. Zanim je zagniecie, wszystkie składniki sieka nożem, podobnie jak przy przygotowaniu ciasta kruchego. Trzeba je potem dość cienko rozwałkować, a następnie wycinać z niego kółka, od trzech do pięciu. Potem skleja się je na środku, by powstał kształt kwiatu. Ciasto nie musi być bardzo słodkie, bo do upieczonych ciastek dodaje się przecież konfitury i cukier puder. Tej zasady trzyma się Ewa Wachowicz.

Róże według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka spirytusu lub rumu,
  • 800 g tłuszczu do smażenia,
  • szczypta soli.

Dekoracja:

  • ulubiona konfitura,
  • 100 g cukru pudru,
  • cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Przesianą mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Przygotuj ciasto, początkowo wszystkie składniki posiekaj nożem, następnie ręką wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite i gładkie.
  2. Ciasto wałkuj partiami, dość cienko. Wykrawaj 3 krążki różnej wielkości. Pierwszy, największy, powinien mieć średnicę 7 cm, każdy następny o 1 cm mniejszą. Do wycinania najlepsze są metalowe pierścienie, ale można zastąpić je szklanką, literatką i kieliszkiem.
  3. Wszystkie krążki nacinaj w 5 miejscach, po obwodzie. Środki posmaruj białkiem i składaj ciastka, odpowiednio dopasowując wielkość. W środku mocno przyciśnij, aby dobrze się skleiły.
  4. Rozgrzej tłuszcz. Wrzuć najpierw kawałek ciasta, gdy natychmiast wypłynie, możesz smażyć róże na jasnozłoty kolor.
  5. Po usmażeniu odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Do środka każdego ciastka nakładaj odrobinę konfitury lub marmolady. Oprósz je cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej