Ten deser był hitem w każdym domu. Trzydzieści lat temu królował na rodzinnych imprezach
Piszinger - nazwa, która mówi niewiele. Smak jest jednak w stanie przypomnieć wszystko. Szczególnie że takie wafle niegdyś były hitem w każdym domu. Przygotowywano je na rodzinne imprezy, a dzieci zajadały się nimi przy każdej możliwej okazji. Jeśli chcesz przenieść się do beztroskich czasów dzieciństwa, to przepis na ten słodki przysmak jest właśnie dla ciebie.
24.03.2023 15:32
Istnieje kilka receptur na wafle w takiej postaci. Jedne są mniej, a inne nieco bardziej wymagające. Niezależnie od tego, którą opcję wybierzesz, ich smak zachwyci cię za każdym razem. Największą zaletą, obok smaku, jest prostota i szybkość przygotowania. Wafle w takim wydaniu tworzą idealne połączenie z kawą czy herbatą. Ten deser cieszył się dużą popularnością w czasach PRL-u, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po niego również teraz.
Wafle piszinger - kultowy przysmak minionych czasów
Skoro królowały w wielu polskich domach, to co spowodowało, że nagle odeszły w zapomnienie? Być może z tego powodu, że przez te kilkadziesiąt lat pojawiło się mnóstwo ciekawych i smacznych deserów. Nic jednak nie jest w stanie zastąpić oryginalnego smaku tradycji. Przygotowanie wafli w takim wydaniu zajmuje tylko 20 minut. Dzięki temu możesz cieszyć się wspaniałym deserem, który zrobisz w kilku prostych krokach. Składniki są bardzo łatwo dostępne na każdym kroku.
Niewyjaśnioną kwestią pozostaje tu jeszcze nazwa tych wafli, których kojarzy niewielu. A wzięła się ona od nazwiska Oscara Pischingera, który tworzył cukiernicze arcydzieła. Jego popisowym deserem były właśnie wafle, które przekładał orzechowo-czekoladowym kremem i polewał czekoladowym kremem. Co prawda, zaprezentowane przez nas wersje są nieco inne, ale możesz wypróbować je właśnie teraz!
Wafle z masą kajmakową
Dobrze jest rozpocząć od najprostszego przepisu, który cię zachwyci pod każdym względem. Wystarczy kilka składników, by te wafle zaskoczyły twoich domowników. To prosty sposób na smaczny deser!
Składniki:
- 120 g masła
- 400 g puszki kajmaku lub gotowej masy krówkowej
- opakowanie wafli
- 6 czubatych łyżek gorzkiego kakao.
Sposób przygotowania:
- Utrzyj kostkę masła na gładki puch, wykorzystując mikser.
- Dodaj trzy łyżki kakao i ucieraj jeszcze przez chwilę.
- Dodawaj po łyżce masy krówkowej, cały czas mieszając.
- W przypadku, gdy zużyjesz połowę masy z puszki, wsyp trzy łyżki kakao i stopniowo dodaj pozostałą część kremu. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Przygotowaną masę rozsmaruj na pierwszym waflu, przykryj go kolejnym, posmaruj kolejną porcją masy i tak do momentu, aż skończą ci się wafle.
- Całość przykryj dużą deską do krojenia, a na nią połóż ciężką książkę i odczekaj godzinę. Piszinger jest gotowy. Smacznego!
Wafle z mlekiem w proszku
Jest również druga smaczna opcja, w przypadku, gdy chcesz przygotować wafle piszinger. Przepis jest prosty, ale zajmie nieco więcej czasu. A to z tego powodu, że konieczne będzie przygotowanie masy z mleka w proszku.
Składniki:
- około pół szklanki drobnego cukru
- opakowanie wafli
- 2 szklanki mleka w proszku
- kostka masła
- pół szklanki mleka
- 3 płaskie łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
- Wlej mleko do rondelka i podgrzewaj je na niskiej mocy palnika. Dodaj 200 g masła i pół szklanki cukru oraz kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj, przy pomocy drewnianej łyżki, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Doprowadź masę do wrzenia i od razu zdejmij rondelek z palnika.
- Gdy masa ostygnie, dodaj mleko w proszku (łyżka po łyżce). Całość miksuj na niskich obrotach.
- Gdy masa będzie gęsta i jednolita, to możesz zacząć smarować nią wafle.
- Rób to krok po kroku, podobnie jak w powyższym przepisie.
- Całość przykryj deską do krojenia i książką i odstaw na godzinę, zanim zdecydujesz się pokroić wafle. Smacznego!
Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wafle z masą mleczno-kakaową: