Ten deser był hitem w każdym domu. Trzydzieści lat temu królował na rodzinnych imprezach

Piszinger - nazwa, która mówi niewiele. Smak jest jednak w stanie przypomnieć wszystko. Szczególnie że takie wafle niegdyś były hitem w każdym domu. Przygotowywano je na rodzinne imprezy, a dzieci zajadały się nimi przy każdej możliwej okazji. Jeśli chcesz przenieść się do beztroskich czasów dzieciństwa, to przepis na ten słodki przysmak jest właśnie dla ciebie.

ObrazekWafle - Pyszności; Foto AdobeStock i Canva.com
Karol Wiak

Istnieje kilka receptur na wafle w takiej postaci. Jedne są mniej, a inne nieco bardziej wymagające. Niezależnie od tego, którą opcję wybierzesz, ich smak zachwyci cię za każdym razem. Największą zaletą, obok smaku, jest prostota i szybkość przygotowania. Wafle w takim wydaniu tworzą idealne połączenie z kawą czy herbatą. Ten deser cieszył się dużą popularnością w czasach PRL-u, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po niego również teraz.

Wafle piszinger - kultowy przysmak minionych czasów

Skoro królowały w wielu polskich domach, to co spowodowało, że nagle odeszły w zapomnienie? Być może z tego powodu, że przez te kilkadziesiąt lat pojawiło się mnóstwo ciekawych i smacznych deserów. Nic jednak nie jest w stanie zastąpić oryginalnego smaku tradycji. Przygotowanie wafli w takim wydaniu zajmuje tylko 20 minut. Dzięki temu możesz cieszyć się wspaniałym deserem, który zrobisz w kilku prostych krokach. Składniki są bardzo łatwo dostępne na każdym kroku.

Wafle z masą mleczno-kakaową- Pyszności
Wafle z masą mleczno-kakaową- Pyszności

Niewyjaśnioną kwestią pozostaje tu jeszcze nazwa tych wafli, których kojarzy niewielu. A wzięła się ona od nazwiska Oscara Pischingera, który tworzył cukiernicze arcydzieła. Jego popisowym deserem były właśnie wafle, które przekładał orzechowo-czekoladowym kremem i polewał czekoladowym kremem. Co prawda, zaprezentowane przez nas wersje są nieco inne, ale możesz wypróbować je właśnie teraz!

Wafle z masą kajmakową

Dobrze jest rozpocząć od najprostszego przepisu, który cię zachwyci pod każdym względem. Wystarczy kilka składników, by te wafle zaskoczyły twoich domowników. To prosty sposób na smaczny deser!

Składniki:

  • 120 g masła
  • 400 g puszki kajmaku lub gotowej masy krówkowej
  • opakowanie wafli
  • 6 czubatych łyżek gorzkiego kakao.
Wafle z masą mleczno-kakaową- Pyszności
Wafle z masą mleczno-kakaową- Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj kostkę masła na gładki puch, wykorzystując mikser.
  2. Dodaj trzy łyżki kakao i ucieraj jeszcze przez chwilę.
  3. Dodawaj po łyżce masy krówkowej, cały czas mieszając.
  4. W przypadku, gdy zużyjesz połowę masy z puszki, wsyp trzy łyżki kakao i stopniowo dodaj pozostałą część kremu. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
  5. Przygotowaną masę rozsmaruj na pierwszym waflu, przykryj go kolejnym, posmaruj kolejną porcją masy i tak do momentu, aż skończą ci się wafle.
  6. Całość przykryj dużą deską do krojenia, a na nią połóż ciężką książkę i odczekaj godzinę. Piszinger jest gotowy. Smacznego!

Wafle z mlekiem w proszku

Jest również druga smaczna opcja, w przypadku, gdy chcesz przygotować wafle piszinger. Przepis jest prosty, ale zajmie nieco więcej czasu. A to z tego powodu, że konieczne będzie przygotowanie masy z mleka w proszku.

Składniki:

  • około pół szklanki drobnego cukru
  • opakowanie wafli
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • kostka masła
  • pół szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżki kakao.
Wafle z masą mleczno-kakaową- Pyszności
Wafle z masą mleczno-kakaową- Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Wlej mleko do rondelka i podgrzewaj je na niskiej mocy palnika. Dodaj 200 g masła i pół szklanki cukru oraz kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj, przy pomocy drewnianej łyżki, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  2. Doprowadź masę do wrzenia i od razu zdejmij rondelek z palnika.
  3. Gdy masa ostygnie, dodaj mleko w proszku (łyżka po łyżce). Całość miksuj na niskich obrotach.
  4. Gdy masa będzie gęsta i jednolita, to możesz zacząć smarować nią wafle.
  5. Rób to krok po kroku, podobnie jak w powyższym przepisie.
  6. Całość przykryj deską do krojenia i książką i odstaw na godzinę, zanim zdecydujesz się pokroić wafle. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wafle z masą mleczno-kakaową:

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę