Deser walentynkowy w wydaniu fit? Pewnie, że to możliwe, a najlepiej świadczy o tym dzisiejsza tarta z przepysznym kremem i jabłkowymi różyczkami!
Pyszności
12.02.2019 | aktual.: 12.02.2019 12:47
Składniki:
Spód
2 szkl. orzechy włoskie
3 łyżki masło roztopione
2 łyżki ksylitol
1 szt. jajko
1 szczypta sól
Krem
1 szkl. mleko
4 szt. jajka
1/3 szkl. syrop klonowy
2 łyżki mąka kukurydziana
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Pozostałe składniki
3 szt. jabłka
Sposób przygotowania:
1. W blenderze zmiel orzechy. Następnie dodaj roztopione masło, ksylitol, jajko oraz sól. Z powstałej mieszanki uformuj spód tarty i wstaw do piekarnika na 10-15 minut, temp. 190 stopni Celsjusza.
2. W międzyczasie przygotuj krem. W tym celu połącz: jajka, syrop klonowy, mąkę kukurydzianą, ekstrakt waniliowy oraz podgrzane wcześniej mleko.
3. Zagotuj razem na palniku. Po czym przeciśnij przez sitko.
4. Na ostudzonym spodzie rozprowadź krem.
5. Następnie podziel jabłka na drobne plasterki. Ułoż na talerzu i wstaw na chwilę do mikrofalówki, żeby jabłka mogły zmięknąć. Dzięki temu bez problemu uformujesz z nich różyczki, które powinnaś umieścić na kramie.