Lasagne po meksykańsku w wersji wegetariańskiej z kukurydzą i fasolą
Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim to połączenie, któremu nie da się oprzeć. Aromatyczny farsz, który skrywa się między płatami tortilli, przekona nawet zagorzałego mięsożercę.
19.08.2022 09:20
Lazania kojarzy się nam głównie z płatami makaronu przełożonymi mięsem mielonym i sosem pomidorowym. W takiej tradycyjnej, włoskiej odsłonie jest naprawdę pyszna, ale czasem warto poeksperymentować. Dzisiaj w naszej kuchni powstał owoc romansu włoskiej kuchni z meksykańskimi smakami. I to wszystko w wersji wegetariańskiej! Naszą lasagne po meksykańsku wypełniliśmy po brzegi czarną fasolą (to dobre źródło białka na diecie wegetariańskiej), kukurydzą i aromatycznym sosem. Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim z naszego przepisu wyróżnia się dodatkowo tym, że na próżno szukać w niej makaronu. Zastąpiliśmy go pszennymi tortillami, które jeszcze bardziej pasują do meksykańskiego klimatu naszej zapiekanki.
Lasagne po meksykańsku- składniki
2-3 łyżki oleju roślinnego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
200 g świeżego szpinaku
220 g czarnej fasoli z puszki
220 g kukurydzy z puszki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4 placki tortilli
1/2 szklanki startej mozzarelli
Sos1200 g pomidorów w kawałkach z puszki
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Przepis na wegetariańską lasagne
Zacznij od przygotowania sosu do wegetariańskiej lasagne w stylu meksykańskim. @ blenderze umieść pomidory z puszki bez skórki, chili, kmin rzymski, suszony czosnek i oregano, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zblenduj. Jeśli lubisz ostre smaki, to sos możesz dodatkowo przyprawić ostrą papryczką lub dorzucić jedną świeżą chilli do blendowania.
Patelnię postaw na palniku i rozgrzej na średnim ogniu. Wlej na nią olej. Paprykę i cebulę pokrój w drobne kawałki, czosnek przeciśnij przez praskę i przesmaż razem na patelni. Jako kolejne składniki dodaj: świeży szpinak, kukurydzę, czarną fasolę, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszaj. Jeśli w sklepie nie znajdziesz czarnej fasoli, to możesz zamienić ją na czerwoną. Przesmażaj całość chwilę, aż świeży szpinak straci swoją objętość.
W formie do pieczenia rozprowadź wcześniej przygotowany sos. Następnie ułóż tortille i ponownie dodaj kolejną porcję sosu. Na wierzchu ułóż część warzyw z patelni.
Stwórz kilka warstw, żeby wykorzystać cały farsz. Kiedy już tak będzie, to wierzch lazanii posyp startym serem. Możesz użyć tutaj mozzarelli, goudy (polecamy wymieszać ją z cheddarem) lub innego ulubionego sera. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
Nasza lasagne jest już gotowa. Podawaj ją na ciepło, od razu po upieczeniu. Możesz ją udekorować świeżą kolendrą, bazylią lub małym kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego!