Lasagne po meksykańsku w wersji wegetariańskiej z kukurydzą i fasolą

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim to połączenie, któremu nie da się oprzeć. Aromatyczny farsz, który skrywa się między płatami tortilli, przekona nawet zagorzałego mięsożercę.

Obrazek
Ewa

Lazania kojarzy się nam głównie z płatami makaronu przełożonymi mięsem mielonym i sosem pomidorowym. W takiej tradycyjnej, włoskiej odsłonie jest naprawdę pyszna, ale czasem warto poeksperymentować. Dzisiaj w naszej kuchni powstał owoc romansu włoskiej kuchni z meksykańskimi smakami. I to wszystko w wersji wegetariańskiej! Naszą lasagne po meksykańsku wypełniliśmy po brzegi czarną fasolą (to dobre źródło białka na diecie wegetariańskiej), kukurydzą i aromatycznym sosem. Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim z naszego przepisu wyróżnia się dodatkowo tym, że na próżno szukać w niej makaronu. Zastąpiliśmy go pszennymi tortillami, które jeszcze bardziej pasują do meksykańskiego klimatu naszej zapiekanki.

Lasagne po meksykańsku- składniki

2-3 łyżki oleju roślinnego

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

200 g świeżego szpinaku

220 g czarnej fasoli z puszki

220 g kukurydzy z puszki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

4 placki tortilli

1/2 szklanki startej mozzarelli

Sos1200 g pomidorów w kawałkach z puszki

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na wegetariańską lasagne

Zacznij od przygotowania sosu do wegetariańskiej lasagne w stylu meksykańskim. @ blenderze umieść pomidory z puszki bez skórki, chili, kmin rzymski, suszony czosnek i oregano, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zblenduj. Jeśli lubisz ostre smaki, to sos możesz dodatkowo przyprawić ostrą papryczką lub dorzucić jedną świeżą chilli do blendowania.

Lasagne po meksykańsku- Pyszności
Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Patelnię postaw na palniku i rozgrzej na średnim ogniu. Wlej na nią olej. Paprykę i cebulę pokrój w drobne kawałki, czosnek przeciśnij przez praskę i przesmaż razem na patelni. Jako kolejne składniki dodaj: świeży szpinak, kukurydzę, czarną fasolę, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszaj. Jeśli w sklepie nie znajdziesz czarnej fasoli, to możesz zamienić ją na czerwoną. Przesmażaj całość chwilę, aż świeży szpinak straci swoją objętość.

Lasagne po meksykańsku- Pyszności
Lasagne po meksykańsku- Pyszności

W formie do pieczenia rozprowadź wcześniej przygotowany sos. Następnie ułóż tortille i ponownie dodaj kolejną porcję sosu. Na wierzchu ułóż część warzyw z patelni.

Lasagne po meksykańsku- Pyszności
Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Stwórz kilka warstw, żeby wykorzystać cały farsz. Kiedy już tak będzie, to wierzch lazanii posyp startym serem. Możesz użyć tutaj mozzarelli, goudy (polecamy wymieszać ją z cheddarem) lub innego ulubionego sera. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Lasagne po meksykańsku- Pyszności
Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Nasza lasagne jest już gotowa. Podawaj ją na ciepło, od razu po upieczeniu. Możesz ją udekorować świeżą kolendrą, bazylią lub małym kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego!

Lasagne po meksykańsku- Pyszności
Lasagne po meksykańsku- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇