Lasagne po meksykańsku w wersji wegetariańskiej z kukurydzą i fasolą

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim to połączenie, któremu nie da się oprzeć. Aromatyczny farsz, który skrywa się między płatami tortilli, przekona nawet zagorzałego mięsożercę.

Obrazek
Ewa

Lazania kojarzy się nam głównie z płatami makaronu przełożonymi mięsem mielonym i sosem pomidorowym. W takiej tradycyjnej, włoskiej odsłonie jest naprawdę pyszna, ale czasem warto poeksperymentować. Dzisiaj w naszej kuchni powstał owoc romansu włoskiej kuchni z meksykańskimi smakami. I to wszystko w wersji wegetariańskiej! Naszą lasagne po meksykańsku wypełniliśmy po brzegi czarną fasolą (to dobre źródło białka na diecie wegetariańskiej), kukurydzą i aromatycznym sosem. Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim z naszego przepisu wyróżnia się dodatkowo tym, że na próżno szukać w niej makaronu. Zastąpiliśmy go pszennymi tortillami, które jeszcze bardziej pasują do meksykańskiego klimatu naszej zapiekanki.

Lasagne po meksykańsku- składniki

2-3 łyżki oleju roślinnego

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

200 g świeżego szpinaku

220 g czarnej fasoli z puszki

220 g kukurydzy z puszki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

4 placki tortilli

1/2 szklanki startej mozzarelli

Sos1200 g pomidorów w kawałkach z puszki

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na wegetariańską lasagne

Zacznij od przygotowania sosu do wegetariańskiej lasagne w stylu meksykańskim. @ blenderze umieść pomidory z puszki bez skórki, chili, kmin rzymski, suszony czosnek i oregano, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zblenduj. Jeśli lubisz ostre smaki, to sos możesz dodatkowo przyprawić ostrą papryczką lub dorzucić jedną świeżą chilli do blendowania.

Lasagne po meksykańsku- Pyszności
Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Patelnię postaw na palniku i rozgrzej na średnim ogniu. Wlej na nią olej. Paprykę i cebulę pokrój w drobne kawałki, czosnek przeciśnij przez praskę i przesmaż razem na patelni. Jako kolejne składniki dodaj: świeży szpinak, kukurydzę, czarną fasolę, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszaj. Jeśli w sklepie nie znajdziesz czarnej fasoli, to możesz zamienić ją na czerwoną. Przesmażaj całość chwilę, aż świeży szpinak straci swoją objętość.

Lasagne po meksykańsku- Pyszności
Lasagne po meksykańsku- Pyszności

W formie do pieczenia rozprowadź wcześniej przygotowany sos. Następnie ułóż tortille i ponownie dodaj kolejną porcję sosu. Na wierzchu ułóż część warzyw z patelni.

Lasagne po meksykańsku- Pyszności
Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Stwórz kilka warstw, żeby wykorzystać cały farsz. Kiedy już tak będzie, to wierzch lazanii posyp startym serem. Możesz użyć tutaj mozzarelli, goudy (polecamy wymieszać ją z cheddarem) lub innego ulubionego sera. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Lasagne po meksykańsku- Pyszności
Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Nasza lasagne jest już gotowa. Podawaj ją na ciepło, od razu po upieczeniu. Możesz ją udekorować świeżą kolendrą, bazylią lub małym kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego!

Lasagne po meksykańsku- Pyszności
Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości