Jak zawekować mięso? Nie znam lepszego i łatwiejszego sposobu przechowywania!

Chociaż wekowanie kojarzyć się może głównie z przetworami na zimę, to sprawdzi się również w przypadku mięs. Moja mama robiła tak zawsze, gdy po obiedzie został gulasz lub mięso w sosie własnym.

Obrazek
Ewa

Oszczędność czasu

Wekowanie mięsa to najlepszy sposób na szybki obiad. Mając w swojej domowej spiżarni taki słoik, błyskawiczny obiad jest naprawdę w zasięgu ręki. Sprawdzi się też idealnie, gdy dopadnie Cię większy głód, a sklep będzie już zamknięty.

Najlepszym sposobem przechowywania jest tyndalizacja

Zadaniem procesu tyndalizacji jest pozbycie się drobnoustrojów, które mogłyby wpłynąć na zepsucie się mięsa. Tyndalizacja polega na trzykrotnym wygotowaniu słoików z zawartością mięsną. Czas gotowania jest zależny od tego, jak duże słoiki wybierzesz.
Przykładowo, dla słoików o pojemności 600 ml jest to kolejne 60,40 i 30 minut, w odstępie doby między kolejnym gotowaniem.

Znakiem, który świadczy o tym, że słoiki zostały poprawnie zamknięte jest to, że nakrętki zassane są do środka.
Wybierz słoiki bez uszczerbionych kawałków i dokładnie je umyj i wyparz.

Obrazek

Na dno garnka wyłóż kuchenną ścierkę

Kiedy już umyjesz słoiki, napełnij je mięsem i sosem, zostawiając kilka centymetrów przestrzeni pod nakrętką. Pamiętaj, że gwint i nakrętka muszą być suche, podczas zakręcania.
Dno garnka wyłóż szmatką, żeby słoiki nie obijały się i nie pękały.
Jeśli mięso było gorące- wlej do garnka ciepłą wodę.
Jeśli zimne- użyj wody zimnej.

Woda powinna sięgać poniżej zakrętki.

Jak przechowywać zawekowane mięso?

Zawekowane w ten sposób mięso możesz przechowywać nawet 6 miesięcy. Zaleca się przechowywanie go w chłodnym miejscu, ale nie jest to konieczne.

Obrazek

Jakie mięso nadaje się do wekowania

Wszystko zależy tak naprawdę od tego, co naprawdę lubisz. Możesz pokroić wołowinę lub wieprzowinę w kawałki, podsmażyć razem z ulubionymi przyprawami i zalać w słoiku gorącym bulionem.
Jeśli zostały Ci kawałki pieczeni w sosie własnym- zawekuj ją!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji