PoradyJak zawekować mięso? Nie znam lepszego i łatwiejszego sposobu przechowywania!

Jak zawekować mięso? Nie znam lepszego i łatwiejszego sposobu przechowywania!

Chociaż wekowanie kojarzyć się może głównie z przetworami na zimę, to sprawdzi się również w przypadku mięs. Moja mama robiła tak zawsze, gdy po obiedzie został gulasz lub mięso w sosie własnym.

Jak zawekować mięso? Nie znam lepszego i łatwiejszego sposobu przechowywania!
Ewa

28.10.2020 | aktual.: 16.10.2023 12:26

Oszczędność czasu

Wekowanie mięsa to najlepszy sposób na szybki obiad. Mając w swojej domowej spiżarni taki słoik, błyskawiczny obiad jest naprawdę w zasięgu ręki. Sprawdzi się też idealnie, gdy dopadnie Cię większy głód, a sklep będzie już zamknięty.

Najlepszym sposobem przechowywania jest tyndalizacja

Zadaniem procesu tyndalizacji jest pozbycie się drobnoustrojów, które mogłyby wpłynąć na zepsucie się mięsa. Tyndalizacja polega na trzykrotnym wygotowaniu słoików z zawartością mięsną. Czas gotowania jest zależny od tego, jak duże słoiki wybierzesz.
Przykładowo, dla słoików o pojemności 600 ml jest to kolejne 60,40 i 30 minut, w odstępie doby między kolejnym gotowaniem.

Znakiem, który świadczy o tym, że słoiki zostały poprawnie zamknięte jest to, że nakrętki zassane są do środka.
Wybierz słoiki bez uszczerbionych kawałków i dokładnie je umyj i wyparz.

Obraz

Na dno garnka wyłóż kuchenną ścierkę

Kiedy już umyjesz słoiki, napełnij je mięsem i sosem, zostawiając kilka centymetrów przestrzeni pod nakrętką. Pamiętaj, że gwint i nakrętka muszą być suche, podczas zakręcania.
Dno garnka wyłóż szmatką, żeby słoiki nie obijały się i nie pękały.
Jeśli mięso było gorące- wlej do garnka ciepłą wodę.
Jeśli zimne- użyj wody zimnej.

Woda powinna sięgać poniżej zakrętki.

Jak przechowywać zawekowane mięso?

Zawekowane w ten sposób mięso możesz przechowywać nawet 6 miesięcy. Zaleca się przechowywanie go w chłodnym miejscu, ale nie jest to konieczne.

Obraz

Jakie mięso nadaje się do wekowania

Wszystko zależy tak naprawdę od tego, co naprawdę lubisz. Możesz pokroić wołowinę lub wieprzowinę w kawałki, podsmażyć razem z ulubionymi przyprawami i zalać w słoiku gorącym bulionem.
Jeśli zostały Ci kawałki pieczeni w sosie własnym- zawekuj ją!

Obraz
Wybrane dla Ciebie