Większość Polaków pije tylko taką kawę. Rujnuje zdrowie

Kawa to jeden z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych napojów. Bardzo często dodajemy do niej mleko lub śmietanę i cukier. Czy takie połączenie jest dobre? Co się dzieje z naszym organizmem, gdy codziennie pijemy taki napój?

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie mamy zbyt dobrych wiadomości kawa ze śmietaną i cukrem jest całkowicie niezdrowa. Badania pokazują, że taka mieszanka niezbyt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Lista negatywnych skutków jest dość długa. Najlepiej będzie, jeśli przynajmniej ją ograniczymy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca przekąska z cukinią, serem i szynką. Gotowa w 20 minut

Kawa ze śmietaną i cukrem szkodzi zdrowiu

Jak wiemy, spożywanie dużych ilości cukru może negatywnie wpłynąć na nasz organizm. Ta zasada obowiązuje również przy piciu kawy. Przy długotrwałym dostarczaniu sobie niezdrowych produktów możemy nabawić się nieprzyjemnych skutków. Po pierwsze, skóra będzie się szybciej starzeć. Dbasz o cerę, bawisz się nawet w dziesięciostopniową koreańską pielęgnację i nic? Zwróć uwagę, czy czasem nie przesadzasz z cukrem. Kolejny skutek to przewlekłe stany zapalne i zwiększenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz na choroby układu krążenia.

Przeprowadzono badanie, w którym udział wzięło 430 000 osób. Wynika z niego, że u badanych, którzy spożywali duże ilości cukru wzrastało ryzyko zapadnięcia na raka jelit i przełyku. Ponadto przesadzanie ze słodkimi dodatkami wiązało się ze starzeniem się komórek. Wyniki badania opublikowano w "International Journal of Cancer".

Kawa z cukrem i śmietaną jest niezdrowa
Kawa z cukrem i śmietaną jest niezdrowa © Wikimedia Commons

Jeśli czarna kawa ci nie smakuje i musisz koniecznie coś do niej dodać, wybierz chude mleko lub napój roślinny. Dobrym pomysłem będzie również erytrytol lub ksylitol. Ciekawie smakuje mała czarna z cynamonem, kardamonem lub imbirem. Niektórzy decydują się na pieprz lub cytrynę.

Która kawa ma najlepsze działanie?

Jednym z zadań kawy jest działanie przeciwstarzeniowe. Ten efekt możemy wykorzystać, jeżeli będziemy pić klasyczną małą czarną bez dodatków. Mało tego, taka kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i pomaga w walce ze zwyrodnieniami. Co ciekawe, z pewnego badania opublikowanego w "Journal of Alzheimer's Disease" wynika, że picie kawy chroni przed rozwojem demencji i choroby Alzheimera.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom