InspiracjeWielu Polaków krzywi się na ten widok. Pozostali jedliby kilogramami

Wielu Polaków krzywi się na ten widok. Pozostali jedliby kilogramami

Metka cebulowa- Pyszności
Metka cebulowa- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube

18.09.2023 07:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Metka cebulowa to idealne smarowidło na kanapki dla wszystkich fanów tatara. Po pierwszym kęsie pokochasz ją i szybko przygotujesz więcej.

Metkę cebulową doskonale kojarzą mieszkańcy Pomorza, Kaszub, Wielkopolski czy też Górnego Śląska. Często gości tam jako pasta na kanapki lub dodatek do imprezowych przekąsek. U naszych zachodnich sąsiadów zza Odry możemy znaleźć ją pod nazwą mettwurst. Wyglądem przypomina tatar, jednak różni się smakiem i przede wszystkim rodzajem użytego mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czego robi się metkę?

Zalicza się ją do kiełbas, jednak na kanapce rozprowadzamy ją jak smarowidło. Mięso w niej zawarte nie jest mielone na gładką masę, a wewnątrz można wyczuć niewielkie kawałki. Bazą każdej metki jest surowy, mielony boczek. Im jest on tłustszy, tym lepszy smak osiąga gotowy produkt. Przygotowując metkę, należy pamiętać o tym, aby wybierać jak najświeższe składniki- to gwarancja sukcesu. Przepis jest prosty i poradzi sobie z nim nawet kuchenny amator. Już nigdy nie sięgniesz po gotowca ze sklepu.

Metka cebulowa

Składniki:

  • 350 g surowego boczku,
  • 150 g podgardla,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroję w paski i mielę je na bardzo drobnych oczkach razem z pokrojoną cebulą.
  2. Dodaję przyprawy i wyrabiam masę przez około 10 minut. Dzięki masowaniu mięso będzie miało jeszcze gładszą i puszystą konsystencję -na takiej mi zależy.
  3. Gotową metkę przekładam do szklanego, zamykanego naczynia i odstawiam na 1 dobę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
  4. Po tym czasie metka jest już gotowa. Najlepiej jest zjeść ją w 2-3 dni od przygotowania.


Metka cebulowa- Pyszności
Metka cebulowa- Pyszności© YouTube

Jeśli w swoim domu masz akcesoria wędliniarskie, możesz przenieść metkę do osłonek za pomocą lejka lub nadziewarki i zacisnąć końcówki kiełbasy metalowymi klipsami. Jeśli jednak nie posiadasz takich gadżetów, to nic straconego, bo smarowidło świetnie smakuje również z pojemnika. Metka cebulowa najlepiej smakuje na świeżym chlebie lub bułce. Możesz posypać ją posiekanym szczypiorkiem, czosnkiem lub szczyptą suszonej, ostrej papryki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także