Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Wiele osób wciąż popełnia błąd

Segregacja śmieci to bardzo ważny element ochrony środowiska. W kuchni praktycznie codziennie pozbywamy się odpadów, dlatego lepiej nie popełniać błędów. Jeśli wyrzucasz puszkę po rybie do pojemnika na odpady zmieszane, zmień to jak najszybciej.

Odpowiednia segregacji śmieci ma olbrzymie znaczenieOdpowiednia segregacji śmieci ma olbrzymie znaczenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
Dorota Gepert

Segregacja odpadów to nieodłączny element dbania o środowisko. Prawidłowe postępowanie z śmieciami pozwala na ich ponowne wykorzystanie, co jest korzystne zarówno dla środowiska, jak i gospodarki. Wiele osób ma jednak wątpliwości, jak postępować z niektórymi rodzajami opakowań, na przykład z puszkami po rybach.

Recykling aluminium jest ważny

Aluminium, z którego wykonane są puszki, jest cennym surowcem, który można wielokrotnie przetwarzać. Recykling aluminium jest znacznie bardziej ekologiczny i energooszczędny niż produkcja nowych opakowań. Dzięki temu zmniejsza się emisja gazów cieplarnianych, co ma pozytywny wpływ na środowisko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Co daje recykling aluminium?

Aluminium to lekki i wytrzymały metal więc pierwsza myśl na pewno jest taka, by puszkę po rybach wrzucić do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne. I dokładnie tak trzeba postąpić, jest tylko jedna zasada. Puszka powinna być pusta i w miarę możliwości czysta. Kiedy trafi tam z resztkami oleju lub sosu może zanieczyścić cały kontener, co znacznie utrudni proces recyklingu.

Nie trzeba jej dokładnie myć ani stosować płynu do mycia naczyń, co powoduje nadmierne zużycie wody. Wystarczy ją po prostu przepłukać. Jeśli sos lub olej są w niej w dużej ilości, lepiej najpierw usunąć je ręcznikiem papierowym i wrzucić do bioodpadów. Czysta puszka nadaje się do przetworzenia.

Dzięki recyklingowi aluminium oszczędza się energię potrzebną do produkcji nowych puszek, zmniejszamy ilość odpadów na wysypiskach i ograniczamy emisję szkodliwych substancji do atmosfery. Aluminium jest poddawane procesowi topienia, w wyniku którego powstaje płynny metal. Z płynnego aluminium wytwarza się nowe produkty, takie jak puszki, folie czy elementy samochodowe.

Puszka nie może kusić zwierząt

Puszkę warto przepłukać, a także zgnieść. Zajmie wtedy mniej miejsca w pojemniku, co ułatwia transport i przetwarzanie. Jest to też ważne ze względu na zwierzęta. Często szukają one pożywienia w odpadach i mogą poranić się o ostre krawędzie puszek. Zgnieciona puszka jest bezpieczniejsza i mniej atrakcyjna dla zwierząt.

Ważne!

A co zrobić, kiedy puszka jest bardzo zabrudzona i nie mamy możliwości, by jej oczyszczenia? Wtedy trzeba wrzucić ją do odpadów zmieszanych. Jeśli puszka ma plastikową nakrętkę, należy ją odkręcić i wrzucić do pojemnika na tworzywa sztuczne. Na każdym kroku i w każdym miejscu, warto pamiętać, że odpowiednia segregacja odpadów przekłada się na środowisko.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka